Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11."— Transkript prezentace:

1 Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11. 10. 2012 Ročník4. ročník čtyřletého a 8. ročník osmiletého G Stručný obsahprávní normy upravované trestním právem, rozdělení a prameny trestního práva, trestný čin a přestupek Způsob využitíslouží jako výtah základních pojmů k výkladu, první strana obsahuje úkol ke společnému doplnění po diskuzi AutorMgr. Přemysl Šil KódVY_32_INOVACE_20_ZSIL09

2 1. Úvod do trestního práva Úkolem trestního práva je ochrana důležitých individuálních a společenských zájmů fyzických osob, právnických osob a státu. V soudním trestním řízení nezastupuje své zájmy na straně obžaloby poškozený, ale stát prostřednictvím státního zástupce. Doplňte: Trestní právo je tedy odvětvím ……………………. práva.

3 1. Úvod do trestního práva Úkolem trestního práva je ochrana důležitých individuálních a společenských zájmů fyzických osob, právnických osob a státu. V soudním trestním řízení nezastupuje své zájmy na straně obžaloby poškozený, ale stát prostřednictvím státního zástupce. Trestní právo je tedy odvětvím veřejného práva.

4 1. Úvod do trestního práva Trestní právo se rozděluje na: hmotné (materiální) a procesní (formální).

5 1. Úvod do trestního práva Trestní právo se rozděluje na: hmotné (materiální) a procesní (formální). Hmotné (materiální): obsahuje normy o podmínkách a způsobech trestání Procesní (formální): obsahuje normy o zjišťování trestných činů, o soudním trestním řízení a o výkonu uložených trestů.

6 1. Úvod do trestního práva Základním pramenem trestního práva hmotného je trestní zákoník (zákon č. 40/2009 Sb., ve znění pozdějších předpisů) a práva procesního trestní řád (zákon č. 141/1961 Sb., v platném znění).

7 1. Úvod do trestního práva Trestný čin je protiprávní čin, který trestní zákoník označuje za trestný a jehož znaky jsou uvedeny ve zvláštní části trestního zákoníku.

8 1. Úvod do trestního práva Trestný čin je protiprávní čin, který trestní zákoník označuje za trestný a jehož znaky jsou uvedeny ve zvláštní části trestního zákoníku. Trestné činy se dělí na: 1. přečiny – nedbalostní trestné činy a úmyslné trestné činy, na něž trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody s horní hranicí trestní sazby do pěti let. 2. zločiny – všechny trestné činy, které nejsou podle trestního zákoníku přečiny. Zvlášť závažnými zločiny jsou ty, na něž stanoví trest odnětí svobody na nejméně deset let.

9 1. Úvod do trestního práva Přestupek je provinění méně závažné než trestný čin, jež neprojednává soud, nýbrž orgány Policie ČR, obecní úřady a specializované orgány státní správy (např. celní správa, inspekce atd.)

10 1. Úvod do trestního práva Přestupky patří do správního práva, které se někdy nazývá trestní právo správní. Za přestupky se ukládají mírnější tresty: napomenutí, pokuta, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.

11 1. Úvod do trestního práva Pramen trestního práva správního: zákon o přestupcích (zákon č. 200/1990 Sb., ve znění pozdějších předpisů).

12 Shrnutí:

13 1. Úvod do trestního práva Trestní právo je odvětvím veřejného práva. Jeho úkolem je ochrana důležitých individuálních a společenských zájmů fyzických osob, právnických osob a státu, zejm. života, zdraví, lidské důstojnosti, osobní svobody, majetku, hospodářství, bezpečnosti a celistvosti státu a veřejného pořádku.

14 1. Úvod do trestního práva Rozdělení trestního práva: hmotné (materiální): obsahuje normy o podmínkách a způsobech trestání – pramen: trestní zákoník procesní (formální): obsahuje normy o zjišťování trestných činů, o soudním trestním řízení a o výkonu uložených trestů – pramen: trestní řád

15 1. Úvod do trestního práva Trestné činy jsou protiprávní činy, které trestní zákoník označuje za trestné a jejichž znaky jsou uvedeny ve zvláštní části trestního zákoníku. Dělí se na přečiny a zločiny. Přestupky jsou provinění méně závažná než trestné činy


Stáhnout ppt "Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11."

Podobné prezentace


Reklamy Google