Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Občanské a rodinné právo Datum vytvoření30.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Občanské a rodinné právo Datum vytvoření30."— Transkript prezentace:

1 Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Občanské a rodinné právo Datum vytvoření30. 10. 2012 Ročník4. ročník čtyřletého gymnázia a 8. ročník osmiletého gymnázia Stručný obsahRodinné právo – vyživovací povinnosti a společné jmění manželů Způsob využitíPrezentaci používáme jako podpůrný prostředek k osvojení si základních pojmů z oblasti rodinného práva. Snímky obsahují shrnutí výkladu, otázky a správné odpovědi na zadané otázky. AutorMgr. Jana Karolová KódVY_32_INOVACE_19_ZKAR19

2 Rodinné právo manželství Vyživovací povinnost mezi manželi je uzákoněna za tím účelem, aby životní úroveň manželů byla po celou dobu trvání jejich manželství stejná. Neplní-li jeden z manželů tuto povinnost, určí soud na návrh některého z nich její rozsah, přičemž přihlédne k péči o společnou domácnost. Tato vyživovací povinnost předchází vyživovací povinnosti dětí.

3 Rodinné právo manželství Otázka: Proč je uzákoněna vyživovací povinnost mezi manželi?

4 Rodinné právo manželství Vyživovací povinnost mezi manželi je uzákoněna za tím účelem, aby životní úroveň manželů byla po celou dobu trvání jejich manželství stejná. Neplní-li jeden z manželů tuto povinnost, určí soud na návrh některého z nich její rozsah, přičemž přihlédne k péči o společnou domácnost. Tato vyživovací povinnost předchází vyživovací povinnosti dětí.

5 Rodinné právo manželství Společné jmění manželů představuje nejen majetek, nýbrž i závazky – to znamená, že společné jsou nejen pohledávky, ale i dluhy. Oproti dřívějšímu bezpodílovému spoluvlastnictví manželů, výslovně stanoví, že majetek nabytý jedním manželem z majetku náležejícího do jeho výlučného vlastnictví není předmětem společného jmění manželů. Majetek ve společném jmění nebo jeho část může jeden z manželů použít k podnikání se souhlasem druhého manžela při prvním použití tohoto majetku. K dalším právním úkonům souvisejícím s podnikáním již souhlas druhého manžela není třeba. Na návrh některého z manželů může soud zúžit společné jmění manželů.

6 Rodinné právo manželství Otázka: Co rozumíme pojmem společné jmění manželů?

7 Rodinné právo manželství Společné jmění manželů představuje nejen majetek, nýbrž i závazky – to znamená, že společné jsou nejen pohledávky, ale i dluhy. Oproti dřívějšímu bezpodílovému spoluvlastnictví manželů, výslovně stanoví, že majetek nabytý jedním manželem z majetku náležejícího do jeho výlučného vlastnictví není předmětem společného jmění manželů. Majetek ve společném jmění nebo jeho část může jeden z manželů použít k podnikání se souhlasem druhého manžela při prvním použití tohoto majetku. K dalším právním úkonům souvisejícím s podnikáním již souhlas druhého manžela není třeba. Na návrh některého z manželů může soud zúžit společné jmění manželů.


Stáhnout ppt "Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Občanské a rodinné právo Datum vytvoření30."

Podobné prezentace


Reklamy Google