Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření30.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření30."— Transkript prezentace:

1 Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření30. 11. 2012 Ročník4. ročník čtyřletého a 8. ročník osmiletého G Stručný obsahzásady trestního řízení Způsob využitíslouží jako výtah základních pojmů k výkladu AutorMgr. Přemysl Šil KódVY_32_INOVACE_20_ZSIL16

2 8. Trestní řízení II Základní zásady trestního řízení

3 8. Trestní řízení II Základní zásady trestního řízení: 1. Nikdo nemůže být stíhán jinak než ze zákonných důvodů a způsobem, který stanový zákon.

4 8. Trestní řízení II Základní zásady trestního řízení: 2. Každý musí být poučen o právech umožňujících mu plné uplatnění obhajoby a o tom, že si může dovolit obhájce.

5 8. Trestní řízení II Základní zásady trestního řízení: 3. Trestní stíhání před soudy je možné jen na základě obžaloby nebo návrhu na potrestání, které podává státní zástupce.

6 8. Trestní řízení II Základní zásady trestního řízení: 4. Veřejnou žalobu před soudem zastupuje státní zástupce.

7 8. Trestní řízení II Základní zásady trestního řízení: 5. Jednání před soudy je ústní, důkaz výpověďmi svědků, znalců a obviněného se provádí zpravidla tak, že se tyto osoby vyslýchají.

8 8. Trestní řízení II Základní zásady trestního řízení: 6. Trestní věci se před soudem projednávají veřejně tak, aby se občané mohli projednávání zúčastnit a jednání sledovat. Vynesení rozsudku je vždy veřejné.

9 8. Trestní řízení II Základní zásady trestního řízení: 7. Dokud pravomocným odsuzujícím rozsudkem soudu není vyslovena vina, nelze na toho, proti němuž se vede trestní řízení, hledět, jako by byl vinen.

10 8. Trestní řízení II Shrnutí: Úkol k opakování U každé z dále uvedených zásad svými slovy stručně formulujte její obsah.

11 8. Trestní řízení II Zásady trestního řízení: zákonnost právo na obhajobu spravedlivý soud na základě obžaloby veřejná obžaloba státním zástupcem ústní a veřejné soudní jednání presumpce neviny


Stáhnout ppt "Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření30."

Podobné prezentace


Reklamy Google