Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Příprava pracoviště Úklid

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Příprava pracoviště Úklid"— Transkript prezentace:

1 Příprava pracoviště Úklid
odbytové středisko i zázemí musí být připraveno - pracoviště - úklid se provádí dle sanitačního řádu - z důvodu vytíženosti pracovníků rozložena práce na celý měsíc - mají ho na starost pomocné síly, ale i číšníci - při nedostatku pracovních sil musí provádět úklid i ostatní pracovníci - kontrolu provádí hospodyně, vedoucí pracovníci

2 a) denní - prach, větrání, kartáčování moltonů, podlahy
DRUHY 1. Běžný a) denní - prach, větrání, kartáčování moltonů, podlahy - postup shora dolů + ošetření prodejního zařízení b) týdenní - zeleň, květiny - otření, zalévání, uvadlé, kropení - méně dostupné plochy, části místností + vnitřní plochy prodejné zařízení - podlahové krytiny např. pastujeme - pozor na bezpečnost - upozornění vývěskou

3 c) měsíční - výměna záclon, závěsů
- čištění oken, osvětlovacích těles - důkladné čištění koberců, klepání - leštění nábytku, zrcadel, dveří + úklid vnitřních prostor stolů, přípraven

4 - většinou zavírací 2. Generální
sanitární den - roční - často spojen s malováním - většinou zavírací - vystěhování místnosti, zajištění proti ztrátám - odstranění záclon, závěsů, dekoračních předmětů, zeleně, koberců - ostatní zař. zakrýt - ošetření stropů, stěn, příp. vymalování a kontrola funkce svítidel, větrání - mytí zařízení, oken, parapetů, podlah - postupné doplnění a čištění vystěhovanými předměty - uvedení do provozního stavu - přesazování květin - kontrola technického stavu a oprava inventáře - stoly, židle

5 - i drobný stolní inventář doplňujeme, čistíme
3. Udržování čistoty pracoviště = záležitost všech pracovníků - pomůcky - smetáček, lopatka, ruční vysavač, mech. metla - i drobný stolní inventář doplňujeme, čistíme - vše má své místo = řád, úprava nabídkových stolů, servírovacích vozíků

6 4. Úklidové prostředky = mechanické a chemické
- důležité je se seznámit dokonale s návodem k použití

7 Příprava inventáře a stolů
1. Příprava pracoviště z hlediska obsluhy - provádíme ji před zahájením provozu - používáme ochranné oděvy a) zajištění výměny vzduchu b) kontrola úklidu c) seznámení s plánem práce d) příprava inventáře

8 a) rozmístění dle objednávek
2. Příprava jídelních stolů - prostor a počet stolů je dán oborovou normou a) rozmístění dle objednávek b) rovnání do řad dle pomůcek - vzor na podlaze, šňůra c) upevnění - vyrovnávací šrouby, korky, podložky natrvalo, svázání tabule d) prostírání - moltony, ubrusy - přežehlení, sklady i vzory jedním směrem, líc nahoru - převisy stejně dlouhé = 30 cm, překlady = 20 cm, pohled od vchodu - nesmí tvořit kapsy

9 e) drobný stolní inventář - vyrovnat
- estetika - zeleň i umělé květiny - snadno dosažitelný, nemá překážet - zpravidla uprostřed stolu f) couvert = sestava inventáře pro jednoho hosta (ale také přirážka za chléb, pečivo, dochucovací prostředky ve vybraných restauracích) - inventář přinášíme na platě, pomocných vozících - od hrany stolu cm - znak talíře čitelný - nahoře

10

11 Ústní opakování - úklid
1. Čím se řídí úklidové práce? 2. Kdo zajišťuje úklidové práce? 3. Jaké znáš druhy úklidů? 4. Co provádíš při jednotlivých druzích úklidů? -"- ročním úklidu? 5. Jak rozdělujeme úklidové prostředky, uveď příklady. 6. Co sledujeme před použitím neznámého prostředku? 7. Popiš správná postup přípravy restaurace na provoz. 8. Co je to denní plán, k čemu slouží?

12 9. Co ti pomáhá k vyrovnání stolů?
10. Jak stoly upevníš? 11. Jakým ubrusem prostíráš keridon, popiš jej. 12. Popiš přípravu nabídkových stolů. 13. Jakou mají nabídkové stoly funkci? 14. Jak připravuješ jíd. a náp. lístky? 15. V čem spočívá význam osobní přípravy? 16. -"- konečné kontroly?


Stáhnout ppt "Příprava pracoviště Úklid"

Podobné prezentace


Reklamy Google