Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PRODUKCE OVOCE A ZELENINY HOSPODÁŘSKÝ KRAJINOTVORNÝ NUTRIČNÍ zdroj vitamínů minerálních látek vlákniny fyziologicky aktivních látek (pozitivní x negativní)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PRODUKCE OVOCE A ZELENINY HOSPODÁŘSKÝ KRAJINOTVORNÝ NUTRIČNÍ zdroj vitamínů minerálních látek vlákniny fyziologicky aktivních látek (pozitivní x negativní)"— Transkript prezentace:

1 PRODUKCE OVOCE A ZELENINY HOSPODÁŘSKÝ KRAJINOTVORNÝ NUTRIČNÍ zdroj vitamínů minerálních látek vlákniny fyziologicky aktivních látek (pozitivní x negativní) VÝZNAM

2 PRODUKCE OVOCE A ZELENINY PŘÍMÝ KONZUM ZPRACOVÁNÍ - KONZERVACE využití sklizených plodin prodloužení údržnosti překlenutí sezónnosti zachování nutriční a senzorické kvality VYUŽITÍ

3 OVOCE A ZELENINA VE VÝŽIVĚ VYSOKÝ OBSAH VODY – nízký obsah hlavních živin nízký energetický obsah VÝZNAMNÝ ZDROJ VITAMÍNŮ, MINERÁLNÍCH LÁTEK, VLÁKNINY LÁTKY SE SPECIFICKÝMI FYZIOLOGICKÝMI ÚČINKY KONTAMINANTY - těžké kovy, agrochemikálie

4 FYZIOLOGICKY AKTIVNÍ LÁTKY POZITIVNÍ ÚČINKYvitamíny, karotenoidy pektiny flavonoidy sirné sloučeniny fytoncidy NEGATIVNÍ ÚČINKYkyanogenní glykosidy šťavelany dusičnany glykoalkaloidy strumigeny alegreny

5 OVOCE PLODY VYTRVALÝCH KULTURNÍCH NEBO PLANĚ ROSTOUCÍCH ROSTLIN POŽIVATELNÉ V ČERSTVÉM NEBO UPRAVENÉM STAVU VYSOKÁ KYSELOST TEKUTÉHO PODÍLU (ŠŤÁVY) – pH<4,3

6 ROZDĚLENÍ OVOCE JÁDROVÉ – jablka, hrušky, kdoule PECKOVÉ – se slupkou neojíněnou, ojíněnou, plstnatou DROBNÉ – jahody, bobuloviny, složené peckovice, lesní plody SKOŘÁPKOVÉ – ořechy, madle, kaštany VINNÁ RÉVA JIŽNÍ OVOCE – citrusy, banány

7 PRODUKCE OVOCE SPOTŘEBA V ČR 70 kg/os/rok DOPORUČENÁ SPOTŘEBA80 – 100 CELKOVÁ SKLIZEŇ OVOCE t 50 mil. ovocných stromů a keřů DOVOZ t 200 – t jižní ovoce 50 % banány

8 PRODUKCE OVOCE PODÍL JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ NA CELKOVÉ SKLIZNI jablka 63 % rybízy6,3 % hrušky 5,8 % švestky 5,7 % jahody 4,2 % třešně 3,7 % PRŮMYSLOVĚ ZPRACOVÁNO t t jablka

9 ZELENINA RŮZNÉ ČÁSTI ROSTLIN VYTRVALÝCH NEBO JEDNOLETÝCH, RESP. DVOULETÝCH  S RŮZNÝM STUPNĚM FYZIOLOGICKÉ AKTIVITY POŽIVATELNÉ V ČERSTVÉM NEBO UPRAVENÉM STAVU NÍZKÁ KYSELOST ŠŤÁVY

10 ROZDĚLENÍ ZELENIN KOŠŤÁLOVÉ - zelí, kapusta, květák, kedlubna SALÁTOVÉ, LISTOVÉ - salát, špenát, čekanka ŘAPÍKOVÉ, STONKOVÉ - reveň, chřest KOŘENOVÉ - mrkev, celer, červená řepa, ředkev CIBULOVÉ - cibule, česnek, pór PLODOVÉ TYKVOVITÉ - okurky, dýně LILKOVITÉ - rajče, paprika LUSKOVÉ - hrášek, fazolka OBILOVINY - kukuřice NAŤOVÉ - petržel, pažitka, kopr

11 PRODUKCE ZELENINY SPOTŘEBA V ČR 84 kg/os/rok DOPORUČENÁ SPOTŘEBA100 – 120 košťálová 31 %, plodová 29 % listová 3 %, lusková 1 % CELKOVÁ SKLIZEŇ ZELENINY t ha pěstitelských ploch hlavní plodiny zelí, mrkev, cibule

12 PRODUKCE ZELENINY DOVOZ t rajčata, okurky, melouny, paprika, cibule PRŮMYSLOVĚ ZPRACOVÁNO t t zelí DOVOZ ZPRACOVANÉ ZELENINY t RYCHLENÁ ZELENINA4500 t 20 ha skleníků rajčata, okurky, papriky


Stáhnout ppt "PRODUKCE OVOCE A ZELENINY HOSPODÁŘSKÝ KRAJINOTVORNÝ NUTRIČNÍ zdroj vitamínů minerálních látek vlákniny fyziologicky aktivních látek (pozitivní x negativní)"

Podobné prezentace


Reklamy Google