Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

METODICKÝ LIST UBREČENÁ- žáci čtou text z tabule, doporučuji také předem vytisknout text a rozdat ho každému do lavice. NAJDĚTE V TEXTU- žáci mají za.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "METODICKÝ LIST UBREČENÁ- žáci čtou text z tabule, doporučuji také předem vytisknout text a rozdat ho každému do lavice. NAJDĚTE V TEXTU- žáci mají za."— Transkript prezentace:

1

2

3 METODICKÝ LIST UBREČENÁ- žáci čtou text z tabule, doporučuji také předem vytisknout text a rozdat ho každému do lavice. NAJDĚTE V TEXTU- žáci mají za úkol vyhledat v textu( barevně podtrhnout) co dělalo miminko- celkem 8 věcí. Řešení se postupným klikáním objevuje. KDE SE MIMINKO NARODILO?- opět hledáme v textu, můžeme jinou barvou označit, po kliknutí řešení. VYMYSLETE- se postupně objevují 4 úkoly, žáci mají vymyslet jiný název pro pohádku, předvést miminko a v prostorách třídy se proletět jako čmeláci. CO SE NÁM DO VĚTY ZATOULALO?- po kliknutí se postupně objevují 3 věty, ve kterých je navíc přidané slovo. Žáci mají najít větu v textu a označit slovo, které tam nepatří. Řešení vždy po kliknutí. ÚKOL NA DOMA: zjistit, čím se liší včela od vosy?

4 PUTOVÁNÍ SE VČELÍMI MEDVÍDKY UBREČENÁ

5 Brumda vrazil do dveří jako huláni na koních: „Nesu novinu! Nesu novinu! U čmeláků pod Mateřídouškovou mezí mají miminko.“ Čmelda s maminkou hned, že se na něj musí podívat. Maminka vzala dárek, hrníček lipového medu. Zamkla chaloupku a všichni tři se vydali na cestu. Den byl plný slunce a pěkně se jim letělo. Nad lánem pšenice se zadýchali a na konci museli odpočívat. Seděli na růžových květech bodláků a kluci mrkali do sluníčka.

6 Pak pokračovali podél cesty s bílým jetelem, přes jabloňový sad a kolem březového háje. Od poslední břízky už dohlédli k Mateřídouškové mezi. A také zaslechli brekot. Vznášel se nad stromy jako letní bouřka. „Slyšíte? To je miminko,“ řekl Brumda a přidal do letu. „Tak kdepak ho máte, maminko? Kdepak máte toho křiklounka?“ zeptala se ve dveřích maminka čmeláčků.

7 „Támhle brečí a nevím, co s ním,“ povídá smutně druhá maminka. V koutě stál proutěný košík a v něm se házel malinký čmeláček. „Jé, ten má ale malinkou hlavičku,“ divil se Čmelda. „A ty nožičky,“ povídá Brumda. „A pusininininku,“ zase Čmelda a všichni se rozesmáli. Miminko třepalo ručkama, kopalo nožkama a brečelo. Kroutilo pusinkou, mrkalo, krabatilo čílko a brečelo. Brečelo, brečelo, pořád brečelo a slzy mu tekly do krejzlíků.

8 NAJDĚTE V TEXTU, CO DĚLALO MIMINKO. třepetalo ručkama kopalo nožkama mrkalo kroutilo pusinkou brečelo krabatilo čílko házelo se tekly mu slzy

9 KDE SE MIMINKO NARODILO? u čmeláků pod Mateřídouškovou mezí

10 VYMYSLETE SAMI JAK BY SE POHÁDKA MOHLA JMENOVAT? JAK BUDEME ŘÍKAT MIMINKU? PŘEDVEĎTE, JAK LÉTAJÍ ČMELÁCI PŘEDVEĎTE MIMINKO

11 CO SE NÁM DO VĚTY ZATOULALO? Čmelda s maminkou hned, že se na něj musí na chvíli podívat. Od poslední břízky a borovice už dohlédli k Mateřídouškové mezi. Brečelo, brečelo, brečelo, pořád brečelo a slzy mu tekly do krejzlíků.

12 NA KONEC ÚKOL NA DOMA Zjistěte, čím se liší včela od vosy?

13 CITACE Kahoun Jiří, Příhody včelích medvídků, Praha 2005, str.14 Obrázky: Dostupné z otevřené galerie [www.cmis.cz/dum/] dne 3.2.2012


Stáhnout ppt "METODICKÝ LIST UBREČENÁ- žáci čtou text z tabule, doporučuji také předem vytisknout text a rozdat ho každému do lavice. NAJDĚTE V TEXTU- žáci mají za."

Podobné prezentace


Reklamy Google