Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Misie v Asii 2009 KAMBODŽA – NEPÁL – SRÍ LANKA Extra zavazadla 55 kg Příprava před odjezdem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Misie v Asii 2009 KAMBODŽA – NEPÁL – SRÍ LANKA Extra zavazadla 55 kg Příprava před odjezdem."— Transkript prezentace:

1 Misie v Asii 2009 KAMBODŽA – NEPÁL – SRÍ LANKA Extra zavazadla 55 kg Příprava před odjezdem

2 Po naší první humanitární zkušenosti v Kambodži loňského roku 2008 jsme se rozhodli znovu vydat na misijní cestu…

3 ... a léčit chudé v asijských zemích, tentokrát však na delší dobu.

4 Naše cesta směřovala: Na konci srpna 2009 do KohKongu v Kambodži.

5 V říjnu 2009 do Dohali v Nepálu.

6 V listopadu 2009 do vesnice Wellikonda na Srí Lankce.

7 Námi zorganizovaná tříměsíční humanitární pomoc byla zcela nezávislá a prováděná zdarma.

8 Hradili jsme všechny nutné výdaje, jako jsou dentální nástroje a materiály, plně vybavený mobilní dentální unit, letenky, výdaje na ubytování a stravu, na přepravu materiálu a zubního vybavení (cca 55kg). A jiné nezbytné vynálohy spojené se zubním ošetřením.

9 Naše misie byla zaměřena na ty nejchudší.

10 Kromě lékařského ošetření jsme také trávili čas s dětmi. Organizovali jsme pro ně řadu volnočasových aktivit.

11 ...také demonstrace ústní hygieny v tamních základních školách...

12 ...navštívili jsme mnohé rodiny v jejich příbytcích, což nám pomohlo se sblížit s jejich kulturou, pochopit jejich mentalitu a poznat jejich potřeby.

13 To nám napomohlo vidět tyto země jinýma očima, než je mohou poznat turisté přijíždějící pouze na dovolenou.

14 Chtěli bychom tímto vyjádřit naše nejhlubší poděkování všem, kteří podpořili naši misii a společně s námi se tak podíleli na pomoci těm nejchudším.

15 Kambodža září 2009 Destinace : Koh Kong, sirotčinec založený humanitární asociací Eléphant Blanc

16 Naše misie začala na konci srpna 2009. Vydali jsme se do Kambodže, kde jsme uskutečnili stomatologickou léčbu dětí ze sirotčince v Koh Kong.

17 Díky prezidentce francouzské asociace Eléphant Blanc a jejím dobrovolníkům jsme mohli opět vykonávat léčbu v zubní ordinaci nemocnice v Koh Kongu. Přivezli jsme s sebou veškerý nutný dentální materiál stejně jako desinfekční a dekontaminační prostředky, které patří v rozvojových asijských zemích mezi věci nejméně běžné.

18 . Děti nás přivítaly zcela neočekávaně. Jakmile nás zpozorovaly u brány sirotčince, ihned začaly křičet jeden přes druhého naše jména a běžely nám naproti.

19 Na druhý den jsme se dali do práce. Po preventivní zubní prohlídce jsme mohli s potěšením konstatovat, že se jejich ústní hygiena, technika a pravidelnost čištění zubů oproti loňskému roku o mnoho zlepšila.

20 Seznámili jsme se také s novými dětmi v sirotčinci, u kterých byla bohužel situace dutiny ústní evidentně o mnoho horší.

21 Pomineme-li tři dny práce bez tekoucí vody a několika výpadků elektrického proudu, byly naše pracovní podmínky velmi dobré. Provedli jsme na třicet zubních kontrol, ošetřili jsme 70 zubů a vykonali několik extrakcí.

22 Ve spolupráci s jejich vychovatelkou madame Thary jsme zorganizovali palačinkovou párty a také jsme zopakovali instruktáž zubní hygieny.

23 Stejně jako loni jsme i letos nakoupili zubní kartáčky a pasty pro každé dítě.

24 C’était joli! Po zubní instruktáži si pak každý z nich musel vyčistit zoubky a my jsme v průběhu kontrolovali jejich správnou techniku čištění.

25 Prožili jsme dva týdny za tropického deště ve 100% vlhkosti vzduchu. Pršelo bez přestání 10 dní ve dne i v noci, přičemž teplota neklesla pod 30°C. Podmínky pro Evropana dosti náročné…

26 Rádi bychom poděkovali všem lékařům tamní nemocnice, především Dr Sopheap a Dr Ou-La, kteří nám pomohli s organizací zubního ošetření.

27 Naše poděkování patří také humanitární asociaci Eléphant Blanc spolu s madame Anne-Marie Brun, humanitární pracovnici, která se stará o děti ze sirotčince v Koh Kongu.

28 Prožili jsme spoustu krásných okamžiků s dětmi a mohli se těšit z výsledků naší misie.

29 ... obrovskou radost nám udělalo také velké zlepšení a pravidelnost zubní hygieny dětí.

30 Nepál říjen 2009 Destinace : Free Clinic v Dohali Oblast Gulmi

31 Po třech dnech cestování jsme dorazili do druhé naší misijní destinace, kterou bylo Kathmandu, hlavní město Nepálu. Kathmandu, av. Samakushi

32 Provedli jsme zubní prohlídky dětí a dospělých několika kathmandských rodin.

33 Díky kontaktu s neziskovou humanitární organizací International Humanity jsme se seznámili s Jardou Bártou, Čechem žijícím a pracujícím v Kathmandu. Jarda - humanitární pracovník tělem i duší - nám pomáhal s organizací naší dentální misie v Nepálu. Děkujeme, Jardo !

34 Po našem příjezdu a zjištění aktuální situace v Kathmandu (KTM) jsme museli změnit náš plán. Dozvěděli jsme se, že Free clinic byla nedávno přestěhována z původních prostor v KTM do nového působiště v horské vesnici vzdálené na 400 km od hlavního města. Dřívější místnosti Free clinic

35 ... A navíc jsme přijeli v období největších nepálských svátkův roce – Dashain. Během této doby všichni obyvatelé směřují do svých rodných vesnic. Z těchto důvodů bylo nemožné uskutečnit námi zamýšlenou dentální misii přímo v hlavním městě.

36 Pokoušeli jsme se najít nějaké alternativní řešení zubní misie. Potřebovali jsme k tomu však více informací. Neplánovaně jsme se setkali se dvěmi českými stomatology a diskutovali jsme s nimi potencionální možnosti humanitární léčby. Dr Jana Dr Tomas Zdravotník Bc Jarda

37 Rozhodli jsme se tedy zorganizovat zubní léčbu ve Free clinic přestěhované do Dohali, vesnice v oblasti Gulmi, vysoko v horách.

38 Cesta do Dohali trvá dva dny autem a džípem, neboť silnice jsou ve velmi špatném stavu a konečný jednodenní úsek je pro osobní vozidla naprosto nesjízdný...

39 Do těchto zcela zapomenutých vesnic doposud není přiveden elektrický proud...

40 ...a pitná voda je dostupná jen dvakrát denně a to pouze na jednom místě pro všechny obyvatele vesnic.

41 Připravili jsme tedy všechny ruční nástroje a nutný materiál pro urgentní zubní léčbu v terénu. Strávili jsme dva dny v autech naložených až po strop.

42 Všichni obyvatele vesnice nás již očekávali a připravili nám úžasné přivítání.

43 Na uvítanou jsme dostali krásné květy a nepálské „tika“ na čelo.

44 Po „dal bhatu“, typickém každodenním pokrmu, jsme se ihned dali do ošetřování.

45 Pracovali jsme s velkým nasazením do pozdních večerních hodin s frontální lampou, provizorním osvětlením.

46 Stav chrupu byl katastrofální. Většina pacientů byla u zubaře poprvé ve svém životě. Lidé tohoto kraje skutečně potřebují jakoukoli lékařskou pomoc…

47 Každý den na nás přede dveřmi čekalo na třicet pacientů. Budova kliniky česko-slovenské neziskové organizace International humanity

48 Vytvořili jsme skvělý tým. Dva místní lékaři nám pomáhali s překladem do nepálštiny, jiní s organizací a komunikací s pacienty. Jeden večer jsme také ošetřovali chlapce po uštknutí hadem. Pomocník v kuchyni, lékařka, manželé Bártovi, asistent lékaře, místní lékař

49 Ještě před odjezdem z KTM jsme se seznámili s jedním vládním představitelem maoistické strany, který je zodpovědný za oblast Gulmi. Byl velmi potěšen z naší dentální misie ve vesnici Dohali, kterou přijel o Dashainu osobně navštívit. Slíbil, že se postará o to, aby se tato zapomenutá vesnice směla v co nejbližší době těšit z dodávky elektrické energie a abychom tak mohli my či jiní humanitární lékaři pracovat v přijatelnějších pracovních podmínkách. Instalace solárních panelů by tak každopádně usnadnila každodenní život obyvatel.

50 Naše humanitární zkušenost v Nepálu byla dosti obtížná, ale unikátní a právě proto nezapomenutelná.

51 Jsme moc rádi, že jsme mohli přinést naši pomoc těm, kteří ji skutečně potřebují.

52 Srí Lanka Listopad 2009 Destinace : š kola ve Wellikondě

53 V listopadu jsme ošetřovali děti z mateřské a základní školy v malé vesničce zasažené v roce 2004 vlnou tsunami. Školu navštěvuje na 120 žáků !

54 Po příletu do Kolomba, jsme se dozvěděli, že servis Cargo, kterým jsme odeslali dentální materiál s mobilním unitem z KTM, nemá na letišti žádnou pobočku. Na druhý den se nám naštěstí podařilo obdržet oba boxy. Museli jsme však podstoupit celodenní zdlouhavou proceduru o celkem 15 podpisech…

55 Nejdříve jsme se seznámili s ředitelkou tamní školy a s místními dobrovolníky IH, kteří nám pomohli při instalaci naši dentální výbavy a při zajišťování všeho potřebného.

56 Tato budova ve školním areálu byla postavena díky neziskové organizaci International Humanity. Naše poděkování patří prezidentu této organizace, který nám ji nabídl k dispozici po dobu dentální misie a zprostředkoval nám kontakt s místními dobrovolníky.

57 Po umístění dentální výbavy, přeorganizování prostoru a vytvoření provizorních podmínek pro stomatologickou léčbu jsme se pustili do ošetřování.

58 Začali jsme se zubní prohlídkou. Pro každého žáka jsme vytvořili stomatologickou dokumentaci s cílem napomoci příštím dentálním misiím. Zavedení statistiky ošetřených pacientů nám v dalších letech umožní porovnávat rozdíly, tvořit závěry a vidět vývoj misijních výprav.

59 Výsledek dentálního vyšetření byl šokující: na každé dítě připadalo 5 až 15 zubů indikovaných k ošetření!

60 ...mezi nimi byly bohužel i definitivní zuby určené již k extrakci!

61 V nejbližší větší lékárně v Galle jsme mohli chybějící dentální materiál v lepším případě přímo koupit nebo si jej nechat objednat.

62 Ošetřovali jsme po 4 týdny v nelehkých pracovních podmínkách za vysoké vlhkosti a teploty vzduchu, která se po celý den držela kolem 32°C.

63 Pracovali jsme celý den od rána do setmění bez polední přestávky, abychom stihli ošetřit maximum dětí.

64 Pan Jayantha – místní dobrovolník, který zůstával celé dny s námi a pomáhal nám při organizování léčby – se staral o naše občerstvení a přinášel nám ze své zahrady nejrůznější tropické ovoce.

65 Protože jsme byli neustále v kontaktu s místními lidmi, měli jsme nemálo příležitostí navštívit je v jejich obydlích, více se sblížit s jejich kulturou, zvyky a mentalitou...

66 ... a poznat jejich skutečné potřeby.

67 Ke konci naší misie jsme zrealizovali zubní instruktáže pro dvě základní školy čítající asi 200 žáků.

68 Mnoho dětí je bohužel - ještě dnes - zvyklých čistit si zuby pouze prstem…

69 Z tohoto důvodu jsme připravili pro každé dítě příručku s vysvětlením i obrázky správné techniky čištění zubů a opět jsme pro každého nakoupili zubní kartáček a pastu.

70 Po instruktáži a rozdání kartáčků a past si všichni společně začali čistit zoubky …a my jsme kontrolovali správnost jejich čištění.

71 Po reálném prožití těchto zkušeností jsme opouštěli Srí Lanku s ideou zajistit těmto dětem možnost pravidelné léčby.

72 V blízkosti školy ve Wellikondě se nachází opuštěný dům, který by mohl být k dispozici pro případnou rekonstrukci na malou zubní ošetřovnu. Místní dobrovolníci jsou připraveni zařídit všechny formality a postarat se o samotnou přestavbu a vybavení, jestliže se najde finanční podpora. To by dovolilo zrealizovat velký projekt a zajišťovat pravidelnou humanitární stomatologickou pomoc pro přibližně 4 tisíce obyvatel.

73 Za lepších pracovních podmínek by bylo mnohem jednodušší zajistit pravidelnou péči těmto chudým lidem a zaangažovat i jiné zubní lékaře, kteří mají zájem přijíždět a poskytovat humanitární pomoc.

74 Druhá misijní cesta do Asie nás utvrzuje v přesvědčení, že přinášena humanitární stomatologická léčba je v těchto námi navštívených rozvojových zemích velmi potřebná, žádaná a lidé jsou za ni opravdu moc věční.

75 V těchto třech asijských oblastech stomatologické ošetření zdaleka nepatří k běžným záležitostem a jeho dostupnost a úroveň jsou často katastrofální. Nechybí zde pouze osvěta, ale také edukace místních lékařů pro poskytování adekvátní zdravotní péče. Népal, Gulmi

76 Na základě našich humanitárních zkušeností můžeme potvrdit, že je nutné pokračovat v organizování dalších dentálních misií. Stávající i následující misie jsou závislé na solidaritě vás všech, kteří máte zájem podpořit naše humanitární projekty a tak společně pomáhat těm nejchudším z chudých.

77 Máme velikou radost, že jsme se mohli podílet na podpoření stomatologické léčby v rozvojových zemích, kde dentální humanitární pomoc stále chybí. Máme velikou radost, že jsme mohli na těchto místech položit základy dentální misie. Máme velikou radost, že jsme mohli vidět zlepšení a pokrok v zubní hygieně dětí ze sirotčince v Koh Kongu. Pevně doufáme, že najdeme východiska k realizaci našich budoucích projektů solidarity a pokračovat v započatém humanitárním díle v těchto chudých zemích.

78 Naše srdečné poděkování patří všem, kteří podpořili tuto naši misii solidarity. Děkujeme francouzské asociaci Eléphant Blanc a také československé asociaci International Humanity za poskytnutí všech nutných kontaktů na místě. Upřímný dík za pomoc při organizování a finanční podporu patří: Claude a Dady Répond s rodinou Abbé Dariusz Kapinski Katolickým farnostem ve Švýcarsku: de la Brillaz N.D. – Matran, de Broc, de Ste Thérèse de Lisieux – Fribourg N.D. des Marches, de Cerniat, de Crèsuz.

79 Děkujeme společnosti Bien Air za věnování zubního mikromotoru!

80 Upřímné poděkování patří také těm, kteří spolu s námi tuto misii na dálku prožívali : Aleksandře a Dejanovi Elezovičovým Jirkovi a Pavle Foldynovým Michalovi a Martině Kanálikovým Rasťovi a Hance Maďarovým Markétě Skotnicové Otíkovi a PavlaeToflovým rodině Božoňové Serafimovi Smejkalovi, Františku Horákovi Peteru Tavelovi Jardovi Bártovi Janě a Gniewkovi Milanovi a Pavlíně Zeťákovým Jiřině Uhlářové Jitce Bohačíkové Hildegard a Roland Zahno Jacqueline a Fredy Hauswirth Patricia Beckham Jean-Philippe Heasler Sandrine Genet a Philippe Métillon Monika a John Klempfner Didier Gobet Našim přátelům ze školy SACE (Austrálie)

81


Stáhnout ppt "Misie v Asii 2009 KAMBODŽA – NEPÁL – SRÍ LANKA Extra zavazadla 55 kg Příprava před odjezdem."

Podobné prezentace


Reklamy Google