Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Až na pomníku rozsvítím ti svíce, jež plamínek se zmítá mezi květinami, až vítr osuší mé vlahé líce, já povím všem, že vím, žes tady s námi.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Až na pomníku rozsvítím ti svíce, jež plamínek se zmítá mezi květinami, až vítr osuší mé vlahé líce, já povím všem, že vím, žes tady s námi."— Transkript prezentace:

1

2 Až na pomníku rozsvítím ti svíce, jež plamínek se zmítá mezi květinami, až vítr osuší mé vlahé líce, já povím všem, že vím, žes tady s námi.

3 Památka všech věrných zemřelých – Dušičky se slaví od 10. století. Bylo a je zvykem během toho dne, nebo v období těchto svátků navštívit hřbitov a rodinný hrob, rozsvítit na něm svíčku a položit živé květiny a to má symbolizovat víru ve věčný život a demonstrovat přesvědčení, že život hrobem nekončí. V dnešní době se čím dál více pokládají umělé květiny, které ukazují ztrátu povědomí o původním významu této tradice. V České republice je vzpomínka na všechny naše zemřelé vedle Vánoc největším společně prožívaným dnem, který věřící i nevěřící spolu „slaví“. Ke svátku zemřelých se vztahovala řada lidových zvyků a pověr. Dříve se v podvečer Dušiček sešla celá rodina a zachovávaly se různé zvyky. Doma se peklo zvláštní pečivo zvané „dušičky“. Těmi byli obdarováváni žebráci, pocestní lidé a chudí lidé v obci. Také u nás je věnována těmto svátkům velká důležitost. Máme pěkný a na Dušičky krásně vyzdobený hřbitov, hroby plné květin, věnců a svíček. Tak jsem pro ty, kteří tento svátek slaví, připravil malou ukázku našeho krásně vyzdobeného hřbitova.

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13 Večerní hřbitov

14

15

16

17


Stáhnout ppt "Až na pomníku rozsvítím ti svíce, jež plamínek se zmítá mezi květinami, až vítr osuší mé vlahé líce, já povím všem, že vím, žes tady s námi."

Podobné prezentace


Reklamy Google