Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Molekulární biotechnologie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Molekulární biotechnologie"— Transkript prezentace:

1 Molekulární biotechnologie
aneb Jak dnes vyrábíme inzulin Karolína Rezková

2 Obecně o T-exkurzích T-exkurze jsou skvělou příležitostí pro středoškoláky, kteří si chtějí vyzkoušet něco nad rámec školní výuky. Zájemci o tyto akce mohou vybírat z mnoha oborů – především technických a přírodních věd. T-exkurze se konají 2x ročně – vždy na podzim a na jaře. Studenti, kteří se chtějí zúčastnit T-exkurze, potřebují přístup k internetu a samozřejmě trochu volného času na studium. Letos na podzim se konaly tyto T-exkurze: 1. Počítačová chemie: reakce zblízka 2. Genom a proteom aneb cesta do základů života 3. Molekulární biotechnologie aneb jak dnes vyrábíme inzulin 4. Co všechno jste chtěli vědět o půdě, ale báli jste se zeptat 5. Morfologie savců a ptáků 6. Kouzlo materiálů aneb malé důvody velkých katastrof 7. Kdo řídí roboty?

3 Průběh T-exkurze Průběh každé T-exkurze je možné rozdělit na 4 části:
Online část: Náplní online části exkurze je především studium teorie. Je totiž potřeba si osvojit určité znalosti ještě před účastí na praktické části. V každé exkurzi jsou celkem 2 teoretické lekce, na studium jedné lekce má student asi týden. Test: Na vypracování otázek testu mají studenti přibližně týden. Jedná se většinou o teoretické otázky z první části T-exkurze. Praktická část: Během této části navštíví vybraní studenti vědecká pracoviště. Závěr: Závěrem exkurze je vypracování t-reportu.

4 Online část V online části exkurze jsme měli za úkol nastudovat dvě lekce materiálů. Díky tomu jsme se připravili na test z teorie i na praktickou část, která však byla o něco složitější. Z přípravného textu jsme se dozvěděli více o oboru exkurze a získali mnoho informací. Ukázka z textu online části: „Zásadním milníkem pro rozvoj molekulárních biotechnologií bylo zavedení technik rekombinantní DNA. Technologie rekombinantní DNA využívá možnosti přenosu části DNA donorového organizmu do genomu produkčního organizmu. Donorovým organizmem může být jakýkoliv prokaryotický nebo eukaryotický druh, který má zajímavou biotechnologicky využitelnou vlastnost (účinný enzym, receptor nebo metabolickou dráhu).“

5 Závěrečný test Závěrečný test slouží pro ověření znalosti studijních materiálů. Na vyplnění úkolů v testu byl týden času. Na základě výsledků testu byli studenti vybráni na praktickou část. Test obsahoval jak otázky povinné, tak dobrovolné. Zodpovězení doplňujících otázek pomáhá rozhodnout o přijetí v případě, že má více účastníků stejný počet bodů.

6 Praktická část Praktická část byla zajímavější, ale zároveň náročnější částí exkurze. Podívali jsme se do Loschmidtových laboratoří v kampusu Masarykovy univerzity, kde jsme strávili skoro celý den. Na začátku praktické části nás čekalo poučení o bezpečnosti práce (protože jsme pracovali s geneticky modifikovanými organismy). Poté jsme navštívili prostory vlastních laboratoří. Seznámili jsme se s fermentory a jejich ovládáním. Fermentory jsou speciální nádoby sloužící ke kultivaci mikroorganismů.

7 Mikroorganismy se však dají kultivovat i jinými způsoby
Mikroorganismy se však dají kultivovat i jinými způsoby. Například na agarové plotně. Tento způsob jsme si vyzkoušeli později a bakterie vysazené do Petriho misek jsme si mohli odnést domů. Doma po několika dnech se na agaru začaly objevovat první kolonie bakterií.

8 Podstatnou část času v laboratoři jsme věnovali také transformaci
Podstatnou část času v laboratoři jsme věnovali také transformaci. Transformací rozumíme přenesení cizorodé DNA do produkčního organismu. Tento organismus se tak stává geneticky modifikovaným a spolu s DNA získává také některé specifické vlastnosti. Tyto vlastnosti lze různě využívat. Geneticky modifikované bakterie jsme pak znovu nechali kultivovat na agaru. Tentokrát jsme si je nemohli odnést domů, a tak jsme výsledek viděli pouze prostřednictvím fotografií.

9 A toto je můj výsledek:

10 Fotodokumentace Laboratoř s fermentory:

11

12 Závěr Na závěr exkurze bych ráda poděkovala všem, kteří se podíleli na její organizaci a umožnili tak středoškolákům vyzkoušet si něco nového. Myslím, že to pro všechny účastníky byla dobrá zkušenost.

13


Stáhnout ppt "Molekulární biotechnologie"

Podobné prezentace


Reklamy Google