Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Autor: Ing. Peter Podoba Předmět/vzdělávací oblast: Elektrotechnická zařízení Tematická oblast: Údržba elektrických zařízení Téma: PLC LOGO! Siemens - funkce SF2 Ročník: 4. Datum vytvoření: září 2013 Název: VY_32_INOVACE_ ELE Anotace: Popis skupiny základních sekvenčních funkcí PLC LOGO! firmy Siemens. Materiál je určen pro žáky oboru Mechanik elektrotechnik. Je určen pro praktická cvičení na výukových panelech. Vlastní schémata provázejí žáka krok za krokem úzce specializovaným tématem a usnadňují jeho porozumění. Multimediální výuka se stává názornější a podporuje zájem a aktivitu i u slabších žáků. Metodický pokyn: Prezentace je primárně určena pro výklad v hodině, ale díky své názornosti může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule.

2 LOGO! 12/24 RC SF – časy (2) Zpožděné zapnutí/vypnutí
Výstup není sepnut, dokud nevyprší specifikovaný čas. TRG Kladná hrana spouští čas TH pro zpožděné zapnutí. Záporná hrana spouští čas TL pro zpožděné vypnutí. Par Trg Q Par TH je čas, po kterém je výstup Q nastaven do 1. TL je čas, po kterém je výstup Q resetován. Q Po uplynutí nastaveného času TH je výstup Q zapnut v případě, že Trg je stále zapnut. Je resetován po uplynutí času TL v případě, že spouštěč Trg nebyl dosud zapnut.

3 LOGO! 12/24 RC SF – časy (2) Časový diagram: Trg T Q TH TL

4 LOGO! 12/24 RC SF – časy (1) Popis funkce:
Čas TH je spuštěn přechodem vstupu Trg z 0 do 1. Pokud je stav vstupu Trg 1 alespoň po dobu času TH, bude po uplynutí tohoto času nastaven výstup na 1. Čas je resetován, když je signál na vstupu Trg resetován před uplynutím času TH. Čas TL je spuštěn přechodem vstupu Trg z 1 do 0. Pokud je stav vstupu Trg 0 alespoň po dobu signálu TL, bude po uplynutí času TL nastaven výstup na 0. Čas je resetován, když se signál na vstupu Trg změní opět na 1 před uplynutím času TL.

5 LOGO! 12/24 RC SF – časy (1) Zpožděné zapnutí s pamětí
Zadaný čas začne ubíhat po vstupním pulzu. Po uběhnutí tohoto času bude sepnut výstup. TRG Signál na vstupu Trg spouští čas zpožděného zapnutí. Par Trg Q R R Resetuje čas zpoždění a výstup. Par T je čas zpoždění zapnutí pro výstup. Q Po uplynutí nastaveného času T je výstup Q sepnut.

6 LOGO! 12/24 RC SF – časy (2) Časový diagram: Popis funkce: Trg R Q T
Změní-li se signál na vstupu Trg z 0 na 1, rozběhne se čas T. Výstup Q je zapnut, když uplyne čas T. Další signál na vstupu Trg čas T neovlivní. Výstup a čas T jsou resetovány příštím signálem 1 na vstupu R.

7 Použité zdroje: SIEMENS. LOGO! 0BA6 Manuál [on line] [cit ]. Dostupné z: logo/zakladni_pristroje/manualy/manual_logo-0ba6_ _cz.pdf Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Peter Podoba.


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google