Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM"— Transkript prezentace:

1 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR VARIACE BEZ OPAKOVÁNÍ Zdeňka Hudcová

2 DEFINICE K-členná variace z n prvků je každá uspořádaná k-tice
(tj. k-tice v níž záleží na pořadí prvků) vytvořená pouze z těchto n prvků tak, že každý prvek se v ní vyskytuje nejvýše jednou.

3 VÝPOČET PODLE VZORCE

4 Utvoř všechny dvojčlenné variace z čísel 1, 2, 3, 4
Variace jsou uspořádané dvojice Různé variace

5 24 SLOVNÍ ÚLOHY ŘEŠENÍ Odpověď: Je možno sestavit 24 trikolór.
Kolik trikolór lze sestavit z těchto barev: červená, bílá, zelená a modrá? V každé trikolóře se může jedna barva vyskytnout jen jednou ŘEŠENÍ Jde o skupiny tvořené třemi ze čtyř prvků, přičemž záleží na pořadí. Jedná se o variace třetí třídy ze čtyř prvků. 24 Odpověď: Je možno sestavit 24 trikolór.

6 30 240 ŘEŠENÍ Odpověď: Rozvrh hodin na jeden den
Ve škole se učí 10 různým předmětům a každému se učí nejvýše hodinu denně. Kolika způsoby je možno sestavit rozvrh hodin na jeden den, je-li v témže dni 5 různých předmětů? ŘEŠENÍ Vyjádříme : 30 240 Odpověď: Rozvrh hodin na jeden den je možné sestavit způsoby

7 n=8 ŘEŠENÍ Výsledek: Odpověď: Původní počet prvků je 8.
Zvětšíme-li počet prvků o jeden, zvětší se počet variací druhé třídy bez opakování o 16. Určete původní počet prvků. ŘEŠENÍ n=8 Výsledek: Odpověď: Původní počet prvků je 8.

8 Příklady na procvičení
Utvořte všechny variace bez opakování ze čtyř prvků a, b, c, d. Určete počet prvků, je-li počet variací čtvrté třídy bez opakování dvacetkrát větší než počet variací druhé třídy bez opakování? Kolik různých přirozených čtyřciferných číssel je možné sestavit z číslic 1, 2, 3, 4, 5, jestliže se žádná z číslic neopakuje? Kolik způsoby může výbor TJ určit ze svého středu pokladníka, předsedu, místopředsedu, je-li ve výboru 10 členů? 8 spolužáků si slíbilo, že si pošlou vzájemně pohledy z prázdnin. Kolik pohlednic rozeslali?


Stáhnout ppt "TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM"

Podobné prezentace


Reklamy Google