Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Používání hlavního panelu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Používání hlavního panelu"— Transkript prezentace:

1 Používání hlavního panelu
VY_32_INOVACE_ICT34.08 Pro vaší rychlost a přehled…

2 Obsah Seznamte se s různými prvky hlavního panelu
Nastavte si šířku hlavního panelu Uspořádejte si okna na obrazovce Přizpůsobte vzhled hlavního panelu svým představám

3 Kde najdete hlavní panel?
Jde o pruh na spodním okraji pracovní plochy Windows Většinou lidé používají pouze tlačítko „start“ Má i jiné praktické funkce k urychlení práce

4 Jak vypadá hlavní panel?

5 Hlavní panel pod lupou Hlavní panel je rozdělen na několik oblastí: 1) Tlačítko Start- umožňuje rychlý přístup k různým programům, funkcím a dokumentům. 2) Panel snadné spuštění- libovolný počet ikon pro snadné spuštění (např. Internet explorer, zobrazit plochu….

6 Hlavní panel pod lupou 3) Minimalizované programy- programy, které jsou otevřené, ale zrovna se s nimi nepracuje 4) Aktivní program- program, ve kterém zrovna pracujeme, má odlišnou barvu od minimalizovaných programů. 5) Oznamovací oblast- je umístěna na pravé straně hlavního panelu a obsahuje hodiny, nastavení zvuku a další ikony v závislosti na konfiguraci PC.

7 Přesun hlavního panelu
Úkol č.1: Zkuste přesunout hlavní panel ze spodního okraje pracovní plochy na pravý okraj obrazovky. Levým tlačítkem myší klikněte myší klikněte v hlavním panelu do prázdného místa vlevo od symbolu klávesnice a přidržte tlačítko stisknuté. Jakmile tlačítko myši uvolníte, celý panel se objeví na vybraném místě.

8 Nastavení velikosti hlavního panelu
Pokud máte spuštěni pravidelně mnoho aplikací najednou, můžete změnit velikost hlavního panelu. Úkol č.2: Nastavte velikost hlavního panelu. Umístěte kurzor myši na horní kraj hlavního panelu. Kurzor změní podobu: svislá čárka se šipkami. Stiskněte a držte levé tlačítko myši a tažením za horní hranu nastavte požadovanou velikost hlavního panelu.

9 Další panely nástrojů Úkol č.3: Prozkoumejte panely nástrojů a jejich možnosti. Pravým tlačítkem myši klikněte na hlavní panel a zvolte „panely nástrojů“. Otevře se seznam dalších položek, které lze na hlavní panel přidat. „Snadné spuštění“ bývá obvykle zatrženo. Chcete-li mít např. na hlavním panelu pole, kam můžete zadat adresu internetových stránek, které chcete navštívit, zatrhněte volbu „adresa“. Zkuste!!!!

10 Uspořádání oken na pracovní ploše
Úkol č.4: Vyzkoušejte tři různé možnosti uspořádání oken na ploše. Pravým tlačítkem klikněte na hlavní panel a z otevřené nabídky vyberte tři různé možnosti zobrazení oken. „Okna na sebe“: narovná okna přes sebe tak, že je vidět pouze jejich záhlaví s názvem programu. „okna vodorovně nad sebe“: umístí okna těsně nad sebe. “okna svisle vedle sebe“:umístí okna těsně vedle sebe. Vyzkoušejte!!!

11 Užitečný tip: obnovení uspořádání oken na ploše
Úkol č.5: Pokud jste zvolili zobrazení oken a chcete se rychle vrátit k původnímu uspořádání, aniž budete muset měnit velikost každého z nich pak: klikněte pravým tlačítkem myši na hlavní panel a z místní nabídky vyberte volbu „Zpět: Na sebe“ nebo „Zpět: vedle sebe“.

12 Individuální nastavení hlavního panelu
Příkaz Vlastnosti z místní nabídky hlvního panelu umožňuje upravit nastavení možnosti a vzhledu hlavního panelu. Úkol č.6: Prozkoumejte tyto možnosti. -uzamknout hlavní panel-položky na pabelu nebude možno přesouvat. -automaticky skrývat hlavní panel-panel se zasune dolů vždy, když jej nebudete používat. -seskupovat podobná tlačítka hl. panelu- seskupuje průběžně tlačítka na panelu. -zobrazit panel Snadné spuštění- zobrazí nebo skryje panel Snadné spuštění.

13 Dobrý užitečný nápad: Úkol č.7: Podržte kurzor myši nad hodinami. Co se stane? Po chvíli se objeví i datum. Na závěr si nastavte správný čas a datum.

14 Děkuji Vám za pozornost… Použité zdroje: Počítač-můj přítel- sbírka Obrázky vzaty z: Vypracovala: Mgr. Ilona Sadílková, srpen/2011

15 Didaktické poznámky Tato prezentace slouží jako metodický podklad pro učitele a žáky 6. a 7. tříd ZŠ. Jde o základní informace výpočetní techniky: používání hlavního panelu Windows. V průběhu prezentace jsou vloženy úkoly pro žáky, kde si zopakují a procvičí učivo této prezentace. Informační a komunikační technologie, seminář z INF, MS Windows


Stáhnout ppt "Používání hlavního panelu"

Podobné prezentace


Reklamy Google