Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.11 Téma: Windows Číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.11 Téma: Windows Číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.11 Téma: Windows Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1826 Klíčová slova: verze Windows, adresář, soubor Anotace: Tato prezentace slouží jako metodický podklad pro učitele a žáky 6. a 7. tříd ZŠ. Jde o základní informace výpočetní techniky: soubor, adresář a programy Windows.

2 NEJPOUŽÍVANĚJŠÍ SYSTÉM PRO PC VYPRACOVALA: MGR. ILONA SADÍLKOVÁ, SRPEN/2011 Windows VY_32_INOVACE_ICT34.11

3 Windows Je v oblasti výpočetní techniky označení pro několik typů operačních systémů, které jsou na osobních počítačích nejpoužívanější. Pochází od firmy Microsoft, mají grafické uživatelské rozhraní a podporují tzv. multitasking (současný běh více úloh najednou).

4 Verze Windows Windows 3.11 Windows 95 Windows 98 Windows millenium Windows 2000 Windows NT Windows XP Windows Vista Windows 7

5 Programy pro Windows Program (aplikace) = je samostatný prvek nezávislý na operačním systému. Je to nástroj, který vstupy zpracovává na požadované výstupy. -Grafické editory- slouží k úpravě obrázků aj. -Textové editory- obdoba psacího stroje, má větší možnosti než psací stroj. -Tabulkové editory- zpracovávání většího objemu dat, umožnují provádět logické operace s daty v jednotlivých polích tabulek.

6 Co je to složka (adresář)? Je to prvek v uspořádání souborového systému. Každá složka má svůj název. Adresáře tvoří na disku stromovou strukturu.

7 Co je to soubor? Soubor = univerzální obálka, která je natrvalo uložena. Má název a příponu (txt, exe,..) a obsahuje textové, grafické či jiné informace. Soubory jsou uloženy na datových nosičích!!! (pevný disk, disketa, Flash disk, CD)

8 Úkol dnešního dne: Jako správní uživatelé vytvořte si si ve svém počítači adresáře a podadresáře tak, aby byli logicky uspořádány. Vytvořte si svou vlastní stromovou strukturu.

9 Místní disk (C:) soukromé obrázkypozadí domácí úkoly český jazyk matematika ekologie dokumenty dopisyrodina kamarádi škola prezentace texty excel plakáty obrázky škola den země zajíc disco volný výběr Přání k narozeninám.txt

10 Děkuji za pozornost…. Použité zdroje: www.wikipedie.cz obrázky vzaty z : www.windowsguys.hys.cz/2010/09/o-windows-vista/ iphonehry.cz/windows-95-na-ipadu-tutorial/ www.war-king.cz/viewtopic.php?t=11624&f=77 www.pcporadenstvi.cz/windows-7-je-temer-petkr... owebu.bloger.cz/Operacni-systemy/Windows-8 www.kiv.zcu.cz/studies/predmety/zit/csem02.php www.propocitac.cz/articles/50.aspx

11 Didaktické poznámky Tato prezentace slouží jako metodický podklad pro učitele a žáky 6. a 7. tříd ZŠ. Jde o základní informace výpočetní techniky: soubor, adresář a programy Windows. Informační a komunikační technologie, seminář z INF, MS Windows


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.11 Téma: Windows Číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google