Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CZ.1.07/1.4.00/21.2791 VY_32_INOVACE_133_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CZ.1.07/1.4.00/21.2791 VY_32_INOVACE_133_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika."— Transkript prezentace:

1 CZ.1.07/1.4.00/21.2791 VY_32_INOVACE_133_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník:7. ročník Klíčová slova: prezentace-textové editory a procesory Autor:Ing. Eva Kolářová Vzdělávací zařízení: Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400 Pionýrů 400, 738 02 Frýdek-Místek Ověřeno ve výuce dne: 18. listopadu 2011 Očekávaný výstup: rozdíl mezi textovými editory a procesory

2

3 Textové editory Textový editor je program, který slouží k úpravám prostého textu neobsahujícího formátovací informace. Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory schopnost měnit vzhled obsahu dokumentu. Zaměřují se pouze na vytvoření obsahu – například vytváření konfiguračních souborů, zdrojových kódů pro počítačové programy a podobně.

4 Textové editory Mezi textové editory patří: Vim Emacs TED Notepad Textpad PSPad Poznámkový blok

5 Je jedním z nejběžnějších čistě textových editorů. Výsledný soubor – typicky s příponou.TXT – neobsahuje žádné formátovací znaky ani styly, což činí tento program vhodný pro editaci souborů, které budou používány v prostředí DOS. Dřívější verze Poznámkového bloku nabízely pouze základní funkce, např. vyhledávání v textu. Novější verze systému Windows pak obsahují inovovanou verzi Poznámkového bloku s funkcí nahrazování a standardními klávesovými zkratkami.

6 Poznámkový blok

7 PSPad PSPad je celosvětově rozšířený freevarový textový editor a editor zdrojových kódů. navržen jako univerzální editor pro editaci prostých textů a zdrojových kódů mnoha programovacích, skriptovacích a značk ovacích jazyků.

8 PS Pad

9 Textové procesory Textový procesor je program, který slouží k vytváření formátovaného textu. Na rozdíl od textových editorů, se kterými se často pletou, umožňují textové procesory měnit vzhled obsahu dokumentu (fonty, velikost písma, nadpisy…). Současné běžné textové procesory používají metodu WYSIWYG, takže uživatel na obrazovce vidí (téměř) přesně to, co se později bude tisknout na tiskárně.

10 Textové procesory Textový procesor ukládá do textu doplňující informace o formátování a vzhledu, které se ve WYSIWYG aplikacích nezobrazují. Místo toho se přímo mění zobrazovaný formát písma, formátování a podobně. Informace o formátování jenutné ukládat do souboru, aby byly k dispozici i při další práci s dokumentem. Kromě změny vzhledu dokumentu je možné do textu vkládat i pokročilejší obsah, jako jsou obrázky, grafy, tabulky a další prvky. I v tomto případě je nutné uložit doplňující informace.

11 Textové procesory Mezi textové procesory patří: Microsoft Word OpenOffice.org Writer WordPad

12 Microsoft Word Microsoft Word je textový procesor firmy Microsoft, který je součástí kancelářského balíku Microsoft Office. Byl to první textový procesor, který byl schopný zobrazit na obrazovce kurzívu a tučné písmo, což ovšem nestačilo na to, aby se dostatečně mnoho firem rozhodlo vyměnit konkurenční programy Dnešní verze tohoto programu umí už mnohem více než jen zpracovávat text; mj. v nich lze do dokumentů vkládat obrázky, tabulky a grafy a pomocí panelu nástrojů Kreslení lze vytvářet jednoduché grafické útvary.

13 MS Word

14 Zdroje obrázků: MS Word Poznámkový blok http://www.clker.com


Stáhnout ppt "CZ.1.07/1.4.00/21.2791 VY_32_INOVACE_133_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika."

Podobné prezentace


Reklamy Google