Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Města a klimatická změna

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Města a klimatická změna"— Transkript prezentace:

1 Města a klimatická změna
Uhlíková stopa praktické výsledky a pokračování projektu

2 Chceme-li pro přírodu něco udělat, musíme ji nejdříve dobře poznat
Chceme-li pro přírodu něco udělat, musíme ji nejdříve dobře poznat. Chceme-li něco zlepšit, musíme začít sami u sebe. Město Semily s přibližně obyvateli se rozkládá v Libereckém kraji na severovýchodě Čech. Leží v podhůří západních Krkonoš při soutoku Jizery a Olešky.

3 Město Semily se připojilo k řadě českých měst, které se rozhodla posoudit svoji udržitelnost prostřednictvím ekologické stopy. A výsledek? Ekologická stopa 4,19 gha/obyv.

4 Co proto děláme? Optimalizace soustavy veřejného osvětlení (VO)
Stávající osvětlovací soustava má vysoký potenciál energetické optimalizace ve výši 35 – 40%, to je zřejmé z průměrného příkonu na 1 svítidlo , který je v současné době cca 124 W a kde optimální hodnota může být cca 86 W/svítidlo.

5 Co dále děláme pro udržení tohoto výsledku?
Optimalizace soustavy veřejného osvětlení (VO) Další potenciál úspor je v nasazení stabilizace a plynulé regulace napětí na sedmi RVO. Hlavní technické údaje soustavy VO města Semily Celkový stávající instalovaný soudobý příkon Pp = kW Průměrný příkon na 1 SM = 124,04 W Celkem počet světelných bodů – svítidla (SB) ks

6 Co dále děláme pro udržení tohoto výsledku?
Návrh optimalizace soustavy VO: Obnova 820 ks světelných bodů , tzn. vyměnit stávající zastaralá svítidla za nová Nasazení 7 regulátorů a tedy ztlumení svítivosti jednotlivých bodů v době od 0.00 do 4.00 hod Nově po optimalizaci Celkový stávající instalovaný soudobý příkon Pp = kW Průměrný příkon na 1 SM = 86 W

7 Další konkrétní opatření
Hospodaření v městských lesích, snaha o zalesnění dalších pozemků (dnes ZPF nevhodná k zemědělskému využití) s cílem nejen hospodárně využít půdu, ale např. i stabilizovat svážné území co nejpřirozenější cestou

8 Vzdělávání a výchovu rodin a malých dětí v oblasti ekologie si v Semilech osvojilo občanské sdružení Centrum pro rodinu M.E.D.

9 V areálu památkově chráněné "zelené" dřevěnky v Jílovecké ulici provozuje malé ekostředisko, zaměřené na EVVO (ekologická výchova, vzdělání a osvěta) v rodině a u nejmenších dětí z mateřských a základních škol. Ekostředisko je členem Národní sítě EVVO a ČSOP (Český svaz ochránců přírody).

10 Další konkrétní opatření
Výstavba kompostárny, svoz bioodpadu ze sídlišť a bezplatné zapůjčení kompostérů k rodinným domům (představuje snížení objemu ve směsném KO o cca 11%)

11 Další konkrétní opatření
Třídění odpadů (za loňský rok jsme vytřídili 1 343,115 tun plastů, skla, papíru, kovů a nápojového kartonu, čímž jsme přispěli ke snížení emisí o 870,508 tun CO2 ekvivalentu, tedy jsme ušetřili MJ energie Zpětný odběr elektrozařízení, přenosných baterií nebo akumulátorů, tonerů Město Semily podporuje občany v třídění odpadů včetně biodpadu z domácností

12 Dlouhodobý výhled Záměr realizace a využití geotermálního vrtu

13 Děkuji za pozornost Lena Mlejnková, místostarostka Města Semily


Stáhnout ppt "Města a klimatická změna"

Podobné prezentace


Reklamy Google