Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Normalizace Řada analytiků se mylně domnívá, že pro každý objekt existuje jedno jediné univerzálně použitelné nejlepší řešení bez ohledu na řešený problém.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Normalizace Řada analytiků se mylně domnívá, že pro každý objekt existuje jedno jediné univerzálně použitelné nejlepší řešení bez ohledu na řešený problém."— Transkript prezentace:

1 Normalizace Řada analytiků se mylně domnívá, že pro každý objekt existuje jedno jediné univerzálně použitelné nejlepší řešení bez ohledu na řešený problém. V různých zadáních totiž potřebujeme pro zdánlivě stejné objekty používat jiné atributy jiné chování. Jak tedy určit „správnou“ strukturu modelu, které musí co nejlépe vyhovovat ze zadání vyplývajícím dotazům, …, … ?

2 Asociace mezi objekty … a jak ji máme implementovat?

3 První objektová normální forma
Mějme nějaký objekt aÎW, kde pro k ł 1 (délka skupiny opakujících atributů) a n ł 1 (počet opakování skupin atributů) platí, že D(a) = [… , x11 , … , xk1 , … , x1n , … , xkn,…] je takové, že "iÎ(1, … , k) x(xi1) = x(xi2) = … = x(xin). Potom je třeba vytvořit nové objekty bjÎW pro jÎ(1, … , n) a upravit objekt a tak, že D(a) = [… ,{ bj } , …] a D(bj) = [x1j , … , xkj ]. Třída je v první objektové normální formě (1ONF), jestliže její objekty neobsahují skupinu opakujících se atributů. Takové atributy je třeba vyčlenit do objektů nové třídy a skupinu opakujících se atributů nahradit jednou vazbou na kolekci objektů této nové třídy. Schéma je v 1ONF jestliže všechny třídy objektů v něm jsou v 1ONF.

4 První objektová normální forma - příklad
schéma v 0ONF

5 První objektová normální forma - výsledek
schéma v 1ONF

6 Druhá objektová normální forma
Mějme dva objekty a,bÎW takové, že pro k ł 1 délka skupiny společných atributů) je D(a) = [… , x1 , … , xk , …] a D(b) = [… , y1 , … , yk , …] a platí, že "iÎ(1, … , k) xi  yi . Potom je třeba vytvořit nový objekt cÎW a upravit objekty a a b tak, že D(c) = [x1 , … , xk]  [y1 , … , yk] a D(a) = [… , c , …] a D(b) = [… , c , …]. Třída je v druhé objektové normální formě (2ONF), jestliže její objekty neobsahují atribut nebo skupinu atributů, které by byly sdílené s nějakým jiným objektem. Sdílené atributy je třeba vyčlenit do objektu nové třídy a ve všech objektech, kde se vyskytovaly, nahradit vazbou na tento objekt nové třídy. Schéma je v 2ONF jestliže všechny třídy objektů v něm jsou v 2ONF.

7 Druhá objektová normální forma - příklad
schéma v 1ONF

8 Druhá objektová normální forma - výsledek
schéma v 2ONF

9 Třetí objektová normální forma
Mějme tedy objekt aÎW takový, že pro k ł 1 (délka skupiny atributů samostatného významu) je D(a) = [… , x1 , … , xk , …], kde [x1 , … , xk] je samostatná množina atributů. Potom můžeme vytvořit nový objekt bÎW a upravit objekt a tak, že D(b) = [x1 , … , xk] a D(a) = [… , b , …] . Třída je ve třetí objektové normální formě, jestliže její objekty neobsahují atribut nebo skupinu atributů, které mají samostatný význam nezávislý na objektu, ve kterém jsou obsaženy. Pokud takové atributy existují, tak je třeba je vyčlenit do objektu nové třídy, a v objektu, kde byly obsaženy, nahradit vazbou na tento objekt nové třídy. Schéma je v 3ONF jestliže všechny třídy objektů v něm jsou v 3ONF.

10 Třetí objektová normální forma - příklad
schéma v 2ONF

11 Třetí objektová normální forma - výsledek
schéma v 3ONF


Stáhnout ppt "Normalizace Řada analytiků se mylně domnívá, že pro každý objekt existuje jedno jediné univerzálně použitelné nejlepší řešení bez ohledu na řešený problém."

Podobné prezentace


Reklamy Google