Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DEN STROJAŘŮ SPŠp a SOUs HRANICE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DEN STROJAŘŮ SPŠp a SOUs HRANICE."— Transkript prezentace:

1 DEN STROJAŘŮ SPŠp a SOUs HRANICE

2 SOLÁRNÍ AUTA (TECHNOLOGIE)

3 Jak jsem se dostal k solárním TECHNOLOGIÍM …?
Využití solární energie jsme řešili v rámci tématického úkolu v hodinách fyziky a strojírenství. Úkolem bylo sestrojit funkční modely poháněné solární energií. Já jsem si zvolil pro demonstrovaní úkolu autíčko poháněné solární energií. K dispozici jsem měl 1dm2 solárních panelů.

4 NĚCO KE KONSTRUKCI TAKÉHOTO AUTÍČKA
Zde si musíte vybrat jak vlastně chcete, aby „auto“ vypadalo, nebo fungovalo. Druhy se většinou dělí na dva s elektronikou (panely,el. obvod,motorek) a bez elektroniky (panely + motorek). U autíčka bez elektroniky počítejte s tím že bude potřebovat větší intenzitu osvětlení, než s elektronikou.

5 AUTÍČKO BEZ ELEKTRONIKY
Nejedná se o nic než spájet motorek s panely a udělat kvalitní monopost s dobrýma převodama a pořádné světlo 

6 AUTÍČKO S ELEKTRONIKOU
Vlastnost obvodu který potřebujete je ten, aby jste nějákým způsobem vybíjeli náboj z kondenzátoru do motorku, protože panely nemají takovou el. energii tak se musí nashromáždit.

7 ŘEŠENÍ ÚKOLU K úkolu jsem dostal 8 sol. řezů 5x2,5 cm.
První věc kterou jsem řešil jak spojit články jestli do série nebo paralérně. Nakonec jsem zvolil cestu sériového zapojení kvůli vyššímu napětí. Motorek jsem měl normální z walkmana a cd mechaniky.

8 1. POKUS Byl takový, že jsem se moc nezabíral elektronikou ale jen konstrukcí autíčka. Panely jsem spájely obyčejnými drátky do série a připojili k motorku. Více jsem se zabíjel konstrukcí vozítka. Jako materiál jsem zvolil balzu pokračovaní

9 Další problém byla hmotnost, protože dodávaná energie nedokázala autkem pohnout. Přišlo odlehčení konstrukce a lepší zpřevodovaní. Po té se už autíčko bylo schopno hýbat při světle ze 100w žárovky asi 15cm od panelů.

10 2. POKUS Tady jsem do obvodu zapojil i el. obvod z důvodu, aby jelo při ještě nižším osvětlení. Šlo o to jak nahromadit energii a řízené vybít do motorku. Zkoušel jsem plno obvodů všechny měli ale velkou spotřebu nejlepší řešení byl obvod s mikroprocesor měl malou spotřebu a dal se různě přizpůsobovat. pokračování

11 Autíčko dosahovalo překvapivých výsledků i při polovičním osvětlení jak u předchozího modelu jelo daleko větší rychlostí. Jenže už nejelo souvisle, protože u něj docházelo při vybití kondenzátoru k zastavení a rozjetí až po dalším nabití byl to vlastně takový poskakovač.

12 FOTOGALERIE (VĚŠKERÉ FOTOGRAFIE ČI OBRÁZKY JSOU POUZE ILISTRATIVNÍ A ČERPÁNÝ RŮZNĚ Z INTERNETU)

13 FOTOGALERIE (VĚŠKERÉ FOTOGRAFIE ČI OBRÁZKY JSOU POUZE ILISTRATIVNÍ A ČERPÁNÝ RŮZNĚ Z INTERNETU)

14 FOTOGALERIE (VĚŠKERÉ FOTOGRAFIE ČI OBRÁZKY JSOU POUZE ILISTRATIVNÍ A ČERPÁNÝ RŮZNĚ Z INTERNETU)

15 FOTOGALERIE (VĚŠKERÉ FOTOGRAFIE ČI OBRÁZKY JSOU POUZE ILISTRATIVNÍ A ČERPÁNÝ RŮZNĚ Z INTERNETU)

16 FOTOGALERIE (VĚŠKERÉ FOTOGRAFIE ČI OBRÁZKY JSOU POUZE ILISTRATIVNÍ A ČERPÁNÝ RŮZNĚ Z INTERNETU)

17 PRAKTICKÉ VYUŽITÍ SOLÁRNÍCH PANELŮ
Panely se využívají nejvíce ve vesmírném programu. Dálé na kalkulačkách, různých dekorativních venkovních osvětleních. Dnes se vyskytují i auta na solární pohon ale s těmi se zatím nedá normálně jezdit.

18 ŮČINOST SOLÁRNÍCH PANELŮ
Účinnost fotovoltaických článků v závislosti na typu složení: 4 - 8 % při použití amorfního křemíku ,5 % při použití polykrystalického křemíku  % při použití monokrystalického křemíku pro běžné nasazení 34 % u kvalitních monokrystalických článků pro kosmické účely V roce 2006 Národní laboratoř pro obnovitelnou energii (USA) představila články využívající trojnásobné přechody s efektivitou až 40,7%

19 PROSTOR PRO VAŠE DOTAZY

20 DĚKUJU ZA VÁŠ ČAS ZA SOU HRANICE LUKÁŠ CÁB 2.MNC


Stáhnout ppt "DEN STROJAŘŮ SPŠp a SOUs HRANICE."

Podobné prezentace


Reklamy Google