Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250."— Transkript prezentace:

1 Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel ročník

2 Auta znečišťují ovzduší díky výfukovým zplodinám, ale naštěstí pár automobilek začalo vyrábět auta pro přírodu ne tak náročná. Jsou to například auta solární, elektrická, na vodíkový pohon či s pohonem na stlačený zemní plyn.

3 S lární pohon

4 Motory používané v solárních autech obvykle používají
méně energie než topinkovače, asi 2 nebo 3 koňské síly, přesto solární auta mohou dosáhnout stejné rychlosti jako typické rodinné auto (160 km / h). Solární auta závisí na fotovoltaických článcích, které přeměňují sluneční záření na elektrickou energii. Na rozdíl od solární, tepelná energie, přeměňuje sluneční energii k vytápění buď pro domácnosti, průmyslové účely nebo které mají být převedeny na elektřinu, fotovoltaické články přeměňují sluneční záření přímo na elektrickou energii.

5 Solární auta

6 Elektrický p hon

7 Elektromobily neprodukují svým provozem výfukové plyny
Je poháněn elektromotorem a jako zdroj energie využívá obvykle akumulátor, který musí být před jízdou nabit a hlavně na jeho kapacitě závisí dojezdová vzdálenost elektromobilu. Elektromobily neprodukují svým provozem výfukové plyny a i se započítáním výroby elektrické energie ze zdrojů je jejich bilance vlivu na životní prostředí obvykle lepší, než u automobilů se spalovacími motory. Jsou velmi tiché a mají nízké náklady na provoz. Energii pro baterie lze získat z obnovitelných zdrojů tedy s velmi nízkou uhlíkovou stopou.

8 Elektrická auta

9 Stlačený zemni plyn CNG

10 CNG je stlačený zemní plyn. Je používán jako palivo pro
pohon motorových vozidel a je považován za relativně čistější alternativu k benzínu a motorové naftě, ale také k LPG. Nevýhodou je zmenšení zavazadlového nebo nákladového prostoru, kde jsou umístěny nádrže na CNG a řídká síť čerpacích stanic. Zemní plyn byl jako palivo do motorových vozidel používán už ve třicátých, čtyřicátých i padesátých letech 20. století. Většímu rozšíření však tehdy bránila omezená dostupnost zdrojů. V Česku bylo k v provozu 40 stanic s CNG.

11 Auta na stlačený CNG zemní plyn

12 Vod kový pohon

13 Generátor vyrábí směs vodíku
a kyslíku označovanou jako HHO. Systém je napájen z autobaterie a vyrobené HHO je vedeno do sacího potrubí motoru, kde ve spalovacím prostoru pomáhá efektivnějšímu spalování. Ve skutečnosti motory průměrně využijí cca 20% energie z paliva. Nejedná se tedy o žádné Perpetum, ale o zvýšení účinnosti hoření fosilních paliv. Výsledkem je následně nižší spotřeba paliva (benzínu, nafty a LPG), tišší a kultivovanější chod motoru, kultivovanější chod, lehce zvýšený výkon a velmi výrazně nižší vypouštěné emise. Šetříte přírodu.

14 Auta s vodíkovým pohonem

15 Na závěr chci napsat, že příroda nám toho A příroda nás jistě odmění.
dává tolik a nic za to nechce. Spousta lidí si toho ani nevšímá. Proto by bylo dobré jí pomoci, abychom si naši krásnou planetu nezničili. A příroda nás jistě odmění. Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250."

Podobné prezentace


Reklamy Google