Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektromobily Předpokládá se, že elektromobily se budou v budoucnosti stále více využívat. Jejich největší výhodou je převádění energie na pohyb s účinností.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektromobily Předpokládá se, že elektromobily se budou v budoucnosti stále více využívat. Jejich největší výhodou je převádění energie na pohyb s účinností."— Transkript prezentace:

1 Elektromobily Předpokládá se, že elektromobily se budou v budoucnosti stále více využívat. Jejich největší výhodou je převádění energie na pohyb s účinností až 90 % (v případě asynchronního motoru) oproti 30–40% účinnosti spalovacího motoru. Celková účinnost pohonu samozřejmě také závisí na účinnosti výroby elektřiny pro pohon z primárního zdroje a energetické účinnosti použitých akumulátorů či palivových článků (ta se pohybuje kolem 50–80 % podle použité technologie – olovo, NiMH, Li-ion, Li-pol). Na rozdíl od běžného automobilu lze ale zvyšovat využití energie tzv. rekuperací, v praktickém provozu až o přibližně 25 % – to je možné zvláště v městském provozu nebo členitém terénu.

2 Pohon a emise elektromobilů
Elektromobily neprodukují svým provozem výfukové plyny a i se započítáním výroby elektrické energie ze „špinavějších“ zdrojů (např. hnědé uhlí) je jejich bilance vlivu na životní prostředí obvykle lepší, než u automobilů se spalovacími motory. Další výhodou je v podstatě bezúdržbový provoz trakčního systému, pokud je vozidlo vybavené BMS (Battery Management System) a tepelnou ochranou trakční akumulátorové baterie. To bylo v minulosti podceňováno a elektromobily proto nedosahovaly optimálních parametrů. Technický průlom nastal až překotným vývojem v oblasti baterií a elektroniky na začátku 90. let minulého století. Mě tedy na emisích absolutně nezáleží, je pěkné, když za autem lítají saze a brikety….viz. foto

3 Sportovní elektromobily
I elektromobily v poslední době nabývají na kráse, výkonu, dojezdu a jízdních vlastnostech. Nyní zde uvedeme nejnovější sportovní modely elektromobilů. Tento automobil má nejnovější druh baterie (lithium). Zrychlení z 0 – 100 dovršuje za pouhý 4 sekundy a dostane se s plně nabytou baterií až neuvěřitelných 320km.

4 Dále Vás chceme seznámit s dalším typem sportovního elektromobilu, který má dobytý akumulátor za neskutečných 10 minut!! Jeho maximální rychlost dosahuje 260km/h, která se dá rovnat již s automobily na spalovací či vznětový pohon. Jeho dojezd je až 400km, takže tedy fyzikální využití automobilu je velmi výhodné a vhodné pro provoz. Jako poslední model elektromobilu představujeme já (golfik) a on (Funič) elektromobil, který již zdaleka nevyniká takovými kvalitními vlastnostmi jako předchozí modely. Baterie se dobije za 60minut a jeho dojezd dovršuje 250km.


Stáhnout ppt "Elektromobily Předpokládá se, že elektromobily se budou v budoucnosti stále více využívat. Jejich největší výhodou je převádění energie na pohyb s účinností."

Podobné prezentace


Reklamy Google