Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výzkumný úkol Gymnázium Zábřeh

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výzkumný úkol Gymnázium Zábřeh"— Transkript prezentace:

1 Výzkumný úkol Gymnázium Zábřeh

2 Problémy současné dopravy
Znečištění ovzduší Znečištění půdy Znečištění vody Hluk Vyčerpatelné zdroje ropy Přetížení silnic

3 Znečištění a hustota dopravy
Dopravní zácpa v Londýně I přesto, že Zábřeh je město s o něco menším počtem obyvatel než Londýn , problémy s dopravními zácpami máme také. V dnešní době se počet vozidel stává neúnosným a od toho se také odvíjí obrovské znečištění ovzduší !

4 Hluk Doprava je také hlavním zdrojem hluku.

5 Znečištění vody a půdy Škodliviny ze spalovacích procesů kontaminují i půdy. Díky používání bezolovnatého benzínu se snížilo zamoření půd olovem podél komunikací. Ale i přesto je znečištění vody a půdy stále vysoké.

6 Vyčerpatelné zdroje ropy
Ropný vrchol je okamžik, kdy těžba ropy dosáhne svého maxima a od kterého produkce ropy vstupuje do fáze poklesu až ke konečnému vyčerpání. Ropný vrchol přibližuje i vyšší poptávka po ropě. Hubbertova teorie ropného vrcholu a geolog Collin Campbell předpovídají ropný vrchol mezi lety , pro zemní plyn mezi lety Křivka nových objevů ropných nalezišť dosáhla vrcholu v 60. letech 19. století a od této doby neustále klesá. Těžba ropy klesá ve 33 ze 48 zemí.

7 Lehká sladká ropa (kvalitnější: lehká – menší hustota, sladká – relativně málo síry, pod 0,5 %) již dosáhla svého vrcholu a její produkce rapidně klesá. Za předpokladu současného objemu těžby, vystačí známé zásoby ropy na dalších 43–51 let. Československo dosáhlo svého ropného vrcholu už roku Poslední zemí, která zatím dosáhla svého ropného vrcholu byla roku 2004 JAR. Po vytěžení poloviny zásob ropy dojde k tzv. zlomu ropy a těžba bude postupně klesat!

8 Světová spotřeba energie
Největší spotřebu z energií má ropa, je jasné ze ji v budoucnu budeme muset nahradit. A o tom je další část naší prezentace…

9 Pro náš výzkum jsme si vybrali obnovitelné zdroje v dopravě a řešení jejich problému.

10 Naše řešení nedostatku ropy, se týká vodíkových pohonů.
Model auta na vodíkový pohon (projekt HydrogenIX)

11 Historie palivového článku
Princip palivového článku byl objeven r britským soudcem, vědcem a vynálezcem sirem Williamem Robertem Grovem. V r vyvinul britský inženýr Dr. Francis Thomas Bacon první úspěšné zařízení s kyslíko-vodíkovým palivovým článkem.

12 Složení palivového článku
Membránové uskupení Desky s kanálky pro rozvod reakčních plynů Těsnění a koncové desky Chladící okruh

13 Výhody a nevýhody vodíkových pohonů
Bez škodlivých emisí Velmi reaktivní prvek Nehlučnost Požadavek čistého vodíku Vysoká teplota samovznícení oproti benzinu Vysoké investiční náklady Vysoká termodynamická účinnost Drahé materiály (Pt) Nemusí se nabíjet Nízká hustota uskladnění energie

14 Exkurze Navštívili jsme TU VŠB v Ostravě, kde jsme se účastnili přednášky Doc. Ing. Bohumila Horáka o projektu HydrogenIX a o technologii vodíkového pohonu.

15 Položili jsme mu tyto otázky:
Pracuje již některý z výrobců automobilů na autech s vodíkovým pohonem? -Některé automobilky postupně zmenšují velikosti spalovacích motorů a pracují na vývoji hybridních automobilů.

16 Jaká je cena palivového článku do vašeho prototypu auta?
,- Proč ještě nebyla auta na vodíkový pohon zařazena do běžného provozu? - Na benzin je uvalena vysoká daň,o kterou by stát při zařazení vodíkových aut přišel. - Vysoká cena palivového článku - V současnosti jsou pouze pasivní nabíjecí stanice!

17 Problém a jeho řešení Přístup státu zřejmě nezměníme, ale vytvořili jsme návrh na aktivní nabíjecí stanice.

18 Na běžnou čerpací stanici by se umístily solární panely, které by se otáčely za slunečním svitem.
Použití el. energie: El. energie Elektromobily Vodíková auta

19 Princip fungování vodíkového článku
Destilovaná voda Elektrolýza vody O2 H2

20 Děkujeme za pozornost GYZA TEAM. Závěr
Instalace pump s výrobou elektrické energie a rozvoj výroby elektromobilů a aut na vodíkový pohon. Děkujeme za pozornost GYZA TEAM.


Stáhnout ppt "Výzkumný úkol Gymnázium Zábřeh"

Podobné prezentace


Reklamy Google