Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Identifikátor materiálu: EU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Identifikátor materiálu: EU"— Transkript prezentace:

1 Identifikátor materiálu: EU - 19 - 11
Anotace Žák definuje vstupně-výstupní zařízení a počítačovou skříň Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat vstupně-výstupní zařízení a počítačovou skříň Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová slova Monitor, tiskárna, reproduktory Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Aktivita / Výklad Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – 2. stupeň Typická věková skupina 12-15 let / 7. ročník Celková velikost/Datum 1,39 MB – soubor *.ppt (PowerPoint)/říjen 2011

2 Hardware – vstupně-výstupní zařízení a počítačová skříň
OSOBNÍ POČÍTAČ Hardware – vstupně-výstupní zařízení a počítačová skříň Pokyny a vysvětlivky: Videoukázka K zamyšlení Zápis do sešitu Praktická část na počítači

3 Hardware – vstupně-výstupní zařízení
Zařízení, které plní funkce jak vstupního, tak výstupního zařízení. Patří sem dotykový monitor a nově tablet PC

4 Hardware – vstupně-výstupní zařízení
Dotykový monitor je monitor nebo LCD displej s takovou technologií, která umožňuje dotekem prstu ovládat počítač. V řadě případů umožňuje nahradit klávesnici.

5 Hardware – počítačová skříň
Počítačová skříň je pouzdro pro jednotlivé součástky (komponenty), které tvoří základ počítače. Protože počítače mají různá určení, tedy využívají se k různým účelům (na hry, kancelářské práce apod.), musí bát tomuto uzpůsobeny. Z těchto důvodů jsou počítačové skříně různě velké, aby bylo možné do nich naskládat vše, co je nutné k práci, a to s ohledem na volný prostor k dostatečnému chlazení.

6 Hardware – počítačová skříň
V zásadě jsou na trhu dva základní typy skříní: tower (věž) desktop Desktop je nízký a široký, bývá položen na stole a na něj se umisťuje monitor, a tím šetří místo.

7 Hardware – počítačová skříň
Tower je vyšší než širší, a stojí tedy většinou schován pod stolem, aby právě na stole toto místo nezabíral. Skříně typu „tower“ se dále dělí na: minitower miditower bigtower

8 Hardware – počítačová skříň
Nejmenší je, jak je z názvu patrné „minitower“. Ten nabízí minimum místa a hodí se spíše pro počítače, které toho v sobě moc nemají, omezují se pouze na pár základních komponentů. Skříně minitower mívají zpravidla dvě pozice pro mechaniky velikosti 5,25 palce (např. DVD-ROM, DVD-RW) a dvě pozice pro mechaniky velikosti 3,5 palce (disketová mechanika).

9 Hardware – počítačová skříň
„Miditower“ je dnes nejrozšířenější. Tyto skříně jsou o něco větší než minitowery, zpravidla jen o několik centimetrů. Většinou obsahuje čtyři pozice o velikosti 5,25 palce a dvě pozice o velikosti 3,5 palce, z nichž jsou jen dvě vyvedeny ven. Tyto skříně umožňují možnost rozšíření a zabezpečují lepší chlazení vnitřku skříně.

10 Hardware – počítačová skříň
Největším typem skříně je „bigtower“. Ten obsahuje na výšku až 60 cm, podle typu výrobce. Je možné do ní zapojit až 5 zařízení o velikosti 5,25 palce a 3 až 5 zařízení velikosti 3,5 palce. Tyto skříně se využívají převážně pro servery, kde je nutné zapojit více pevných disků a dalších zařízení, pro které by nebylo v menších věží místo.

11 Rychlé opakování: K čemu slouží vstupně-výstupní zařízení?
K ovládání počítače a jeho chodu. Zobrazuje procesy a jevy počítačové skříně. Umožňuje obě dvě předchozí odpovědi.

12 Tvá odpověď je: SPRÁVNĚ Pokračuj dále >>

13 Tvá odpověď je: ŠPATNĚ Zkus to znovu >>

14 Jaký typ počítačové skříně je na obrázku?
Rychlé opakování: Jaký typ počítačové skříně je na obrázku? A C Desktop Minitower B Tower D Miditower

15 Zdroje Text: Obecné definice nebo vlastní text autora Obrázky:
Vlastní fotografie autora DUMu


Stáhnout ppt "Identifikátor materiálu: EU"

Podobné prezentace


Reklamy Google