Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
AUTOR: Mgr. Jaromír LELEK NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_FYZIKA TEMA: SPALOVACÍ MOTOR ČÍSLO PROJEKTU:cz.1.07/1.4.00/

2 ANOTACE Výkladové učivo pro 8.ročník ZŠ praktické
Obsah : spalovací motor čtyřdobý benzinový Forma : vyučovací hodina Metoda : prezentace výkladem s použitím interaktivní tabule a modelu motoru Cíl : Pochopení principu fungování spalovacího motoru

3 SPALOVACÍ MOTOR ZÁŽEHOVÝ ČTYŘDOBÝ

4 4 cykly (doby) SÁNÍ VÝFUK KOMPRESE EXPANZE

5 Popis cyklů 1.Sání - Píst se pohybuje směrem do DÚ (dolní úvrať), přes sací ventil je nasávána pohonná směs. 2.Komprese - Píst se pohybuje směrem do HÚ (horní úvrať). Oba ventily jsou uzavřené. Nasátá směs zmenšuje svůj objem, zvětšuje tlak a teplotu. Těsně před horní úvratí je směs zapálena elektrickou jiskrou. 3.Expanze - Oba ventily jsou uzavřené. Směs paliva a vzduchu zapálená elektrickou jiskrou shoří. V pracovním prostoru válce se prudce zvýší teplota i tlak vzniklých plynů. Ty expandují a během pohybu pístu směrem dolů konají práci. 4.Výfuk - Píst se pohybuje směrem do HÚ (Horní úvrať). Výfukový ventil je otevřený. Spaliny z pracovního prostoru válce jsou vytlačovány do výfukového potrubí.

6 Jaké palivo se používá ve čtyřdobém spalovacím zážehovém motoru ?
Směs BENZINU a VZDUCHU. Čím se zapaluje pohonná směs ? Zapalovací svíčkou. Jaký pohyb dělá PÍST ? Přímočarý vratný. Kdo a kdy vynalezl a sestrojil první čtyřdobý spalovací motor ? Německý inženýr Nicolaus OTTO, v roce 1876.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav"

Podobné prezentace


Reklamy Google