Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Lenka Hanáková 2.ročník Gymnázium Otrokovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Lenka Hanáková 2.ročník Gymnázium Otrokovice"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Lenka Hanáková 2.ročník Gymnázium Otrokovice
Tepelné stroje Mgr. Lenka Hanáková 2.ročník Gymnázium Otrokovice

2 Dělení tepelných strojů
S vnějším spalováním: parní stroj, parní turbína S vnitřním spalováním: spalovací motory

3 Parní stroj 1 – Píst Pístní tyč 3 – Křižák 4 – Ojnice Klika čepu ojnice 6 – Excentrický mechanismus 7 – Setrvačník 8 – Šoupátko 9 – Wattův odstředivý regulátor.

4 Animace parního stroje

5 Čtyřdobý zážehový motor Pracovní fáze
sání - Píst se pohybuje směrem dolů, přes sací ventil je nasávána pohonná směs. komprese - Píst se pohybuje směrem nahoru. Oba ventily jsou uzavřené. Nasátá směs zmenšuje svůj objem, zvětšuje tlak a teplotu. Těsně před horní úvratí je směs zapálena elektrickou jiskrou expanze - Oba ventily jsou uzavřené. Směs paliva a vzduchu zapálená elektrickou jiskrou shoří. V pracovním prostoru válce se prudce zvýší teplota i tlak vzniklých plynů. Ty expandují a během pohybu pístu směrem dolů konají práci. výfuk - Píst se pohybuje směrem nahoru. Výfukový ventil je otevřený. Spaliny z pracovního prostoru válce jsou vytlačovány do výfukového potrubí.

6 Animace čtyřdobého zážehového motoru

7 Čtyřdobý vznětový motor (Dieselův) Pracovní fáze
sání - Píst se pohybuje směrem dolů, přes sací ventil je nasáván vzduch. komprese - Píst se pohybuje směrem nahoru. Oba ventily jsou uzavřené. Nasátý vzduch je prudce adiabaticky stlačen, tím se zahřeje na teplotu asi 600 °C. Těsně před horní úvratí je do válce vstříknuto palivo. expanze - Oba ventily jsou uzavřené. Směs paliva a vzduchu zapálená samovznícením shoří. V pracovním prostoru válce se prudce zvýší teplota i tlak vzniklých plynů. Ty expandují a během pohybu pístu směrem dolů konají práci. výfuk - Píst se pohybuje směrem nahoru. Výfukový ventil je otevřený. Spaliny z pracovního prostoru válce jsou vytlačovány do výfukového potrubí.

8 Dvoudobý zážehový motor
Pracovní fáze dvoudobého spalovacího motoru sání a komprese - Píst se pohybuje nahoru. V prostoru pod vzniká podtlak a tím se nasaje zápalná směs. Během pohybu pístu nahoru se uzavírá výfukový a přepouštěcí kanál. Směs v prostoru nad pístem (byla připravena dříve během druhé fáze) se stlačuje, nastává komprese a pod pístem probíhá důsledkem podtlaku sání. expanze a výfuk - Těsně před horní úvratí přeskočí jiskra, nastává zážeh a expanze. Expanzí je píst tlačen z horní úvratě do úvratě dolní. Spodní hrana pístu uzavírá sací kanál. Směs ve válci se pohybem pístu stlačuje. Při dalším pohybu pístu otevírá pravá horní hrana pístu výfukový kanál a vzápětí na to otevírá horní hrana pístu i přepouštěcí kanál a stlačená směs začne vytlačovat zbytky splodin a dostává se do prostoru nad píst.

9 Animace dvoutakt

10 Jen zajímavost nepište!!!!!
Wanklerův motor Jen zajímavost nepište!!!!!

11 Užití Wanklerova motoru
Wankelův motor vyvíjelo pro použití ve svých automobilech mnoho automobilek. NSU a Citroen pro jejich výrobu založily i společný podnik pod názvem Comotor v Luxemburku. Po růstu cen ropy v roce 1973 a zjištění karcinogenity spalovaného oleje pak firmy, které také vsadily na Wankelův motor (NSU a Citroen) krachovaly. Ve světě si výrobu Wankelova motoru pro automobily udržela japonská Mazda a ruská Lada. Mazda ho používá ve sportovních automobilech a Lada ve vozidlech ozbrojených složek Ruska. Ve sportovních automobilech vyšší spotřeba nehraje takovou roli a Rusko nemělo nikdy nedostatek ropy. Karcinogenní emise je v případě Mazdy možné udržet pod požadovanou úrovní danou předpisy díky oxidačním katalyzátorům a v Rusku nejsou tak přísné emisní předpisy. Jen zajímavost nepište!!!!!

12 Proudový motor Vzduch vnikající vzstupním otvorem motoru (1) je stlačován kompresorem (2) do spalovacích komor (3). Do vzduchu se palivovou tryskou (4) přivádí palivo, jehož hořením se vzduch zahřeje a získá vysoký tlak. Proud vzduchu se spálenými plyny prochází plynovou turbínou (5), kterou tím roztočí. Turbína pohání kompresor. Plyn proudí tryskou (6) ven. Uzavírací kužel (7) reguluje množství unikajících plynů. Jaký je směr letu? Jaký fyzikální zákon je využíván při tomto pohonu?

13 Zdroje


Stáhnout ppt "Mgr. Lenka Hanáková 2.ročník Gymnázium Otrokovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google