Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Čtyřdobý motor 1.Čtyřdobý spalovací motor 1.Čtyřdobý spalovací motor 1.Čtyřdobý spalovací motor 1.Čtyřdobý spalovací motor 2.Carnotův cyklus 2.Carnotův.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Čtyřdobý motor 1.Čtyřdobý spalovací motor 1.Čtyřdobý spalovací motor 1.Čtyřdobý spalovací motor 1.Čtyřdobý spalovací motor 2.Carnotův cyklus 2.Carnotův."— Transkript prezentace:

1 Čtyřdobý motor 1.Čtyřdobý spalovací motor 1.Čtyřdobý spalovací motor 1.Čtyřdobý spalovací motor 1.Čtyřdobý spalovací motor 2.Carnotův cyklus 2.Carnotův cyklus 2.Carnotův cyklus 2.Carnotův cyklus 3.Čtyřdobý zážehový motor 3.Čtyřdobý zážehový motor 3.Čtyřdobý zážehový motor 3.Čtyřdobý zážehový motor 4.Vznětový motor 4.Vznětový motorVznětový motorVznětový motor 5.Rotační "Wankelův" motor 5.Rotační "Wankelův" motorRotační "Wankelův" motorRotační "Wankelův" motor

2 Čtyřdobý spalovací motor Čtyřdobý spalovací motor je pístový spalovací motor, jehož pracovní cyklus se odehrává během čtyř pohybů pístu: dvou každým směrem. Podle způsobu zapálení pohonné směsi rozeznáváme čtyřdobé motory zážehové a vznětové. Pracovní fáze spalovacího motoru téměř přesně kopírují Carnotův cyklus Čtyřdobý spalovací motor je pístový spalovací motor, jehož pracovní cyklus se odehrává během čtyř pohybů pístu: dvou každým směrem. Podle způsobu zapálení pohonné směsi rozeznáváme čtyřdobé motory zážehové a vznětové. Pracovní fáze spalovacího motoru téměř přesně kopírují Carnotův cyklusCarnotův cyklusCarnotův cyklus

3 Čtyřdobý zážehový motor Je nejdůležitějším typem spalovacího motoru. Pracovní látkou je směs benzinových par se vzduchem. Činnost motoru lze rozdělit na čtyři doby: Je nejdůležitějším typem spalovacího motoru. Pracovní látkou je směs benzinových par se vzduchem. Činnost motoru lze rozdělit na čtyři doby: 1 Sání – sací ventil je otevřen, píst ve válci motoru se pohybuje dolůa pracovní prostor je plněn pracovní látkou 1 Sání – sací ventil je otevřen, píst ve válci motoru se pohybuje dolůa pracovní prostor je plněn pracovní látkou 2 Stlačení (komprese) – ventily motoru jsou uzavřeny a píst stlačuje směs. 2 Stlačení (komprese) – ventily motoru jsou uzavřeny a píst stlačuje směs. 3 Výbuch – mezi kontakty zapalovací svíčky přeskočí jiskra a zapálí směs: výbuchem vzniká plyn o vysoké teplotě a tlaku, který při svém rozpínání posouvá píst a koná práci. 3 Výbuch – mezi kontakty zapalovací svíčky přeskočí jiskra a zapálí směs: výbuchem vzniká plyn o vysoké teplotě a tlaku, který při svém rozpínání posouvá píst a koná práci. 4 Výfuk – otevírá se výfukový ventil a píst vytlačuje plyn do výfukového potrubí. 4 Výfuk – otevírá se výfukový ventil a píst vytlačuje plyn do výfukového potrubí.

4 Vznětový motor Vznětový motor Tento typ se pro změnu obejde bez zapalovací svíčky. Do stlačeného žhavého vzduchu je vstříknuta směs, která se vznítí. Tento typ se pro změnu obejde bez zapalovací svíčky. Do stlačeného žhavého vzduchu je vstříknuta směs, která se vznítí. 1.doba: píst nasává otevřeným ventilem do válce vzduch. 1.doba: píst nasává otevřeným ventilem do válce vzduch. 2.doba: píst stlačuje vzduch, a tím zvýší jeho teplotu. 2.doba: píst stlačuje vzduch, a tím zvýší jeho teplotu. 3.doba: vstříknutá směs se vznítí a vzniklé plyny tlačí píst dolů. 3.doba: vstříknutá směs se vznítí a vzniklé plyny tlačí píst dolů. 4.doba: píst se vrací nahoru a vytláčí spálené plyny. 4.doba: píst se vrací nahoru a vytláčí spálené plyny.

5 Rotační "Wankelův" motor Rotační "Wankelův" motor Od začátku 20. století se objevují pokusy využívat rozpínání plynů mechanizmem, který by zaujímal menší prostor než mechanizmus s ojnicí a klikou a který by bylo možno zcela vyvážit. Tyto stroje jsou založeny na tom, že otáčející se díly jsou uspořádány tak, aby plynulé a cyklické zvětšování a zmenšování prostoru mezi válcem a pístem bylo vyvoláno výhradně částmi, jejichž těžiště se rovnoměrně otáčejí, takže jejich odstředivou sílu je možno zcela kompenzovat. Takovéto stroje jsou zahrnuty pod společný název rotační. Od začátku 20. století se objevují pokusy využívat rozpínání plynů mechanizmem, který by zaujímal menší prostor než mechanizmus s ojnicí a klikou a který by bylo možno zcela vyvážit. Tyto stroje jsou založeny na tom, že otáčející se díly jsou uspořádány tak, aby plynulé a cyklické zvětšování a zmenšování prostoru mezi válcem a pístem bylo vyvoláno výhradně částmi, jejichž těžiště se rovnoměrně otáčejí, takže jejich odstředivou sílu je možno zcela kompenzovat. Takovéto stroje jsou zahrnuty pod společný název rotační.

6 Carnotův cyklus (Nicolas Léonard Sadi Carnot) Carnotův cyklus Tepelný oběh s nejvyšší termickou účinností, sestávající ze dvou expanzních změn (izotermy a adiabaty) a ze dvou změn kompresních (izotermy a adiabaty). Carnotův cyklus nelze prakticky realizovat - ukazuje nejvyšší teoreticky dosažitelnou účinnost oběhu, v němž se přivádí teplo pracovní látce při teplotě TA a odvádí při teplotě TB. Lze tak lépe analyzovat možnosti dalšího zdokonalování tepelných oběhů. Carnotův cyklus Tepelný oběh s nejvyšší termickou účinností, sestávající ze dvou expanzních změn (izotermy a adiabaty) a ze dvou změn kompresních (izotermy a adiabaty). Carnotův cyklus nelze prakticky realizovat - ukazuje nejvyšší teoreticky dosažitelnou účinnost oběhu, v němž se přivádí teplo pracovní látce při teplotě TA a odvádí při teplotě TB. Lze tak lépe analyzovat možnosti dalšího zdokonalování tepelných oběhů.


Stáhnout ppt "Čtyřdobý motor 1.Čtyřdobý spalovací motor 1.Čtyřdobý spalovací motor 1.Čtyřdobý spalovací motor 1.Čtyřdobý spalovací motor 2.Carnotův cyklus 2.Carnotův."

Podobné prezentace


Reklamy Google