Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ekosystém – potravní řetězec, potravní pyramida

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ekosystém – potravní řetězec, potravní pyramida"— Transkript prezentace:

1 Ekosystém – potravní řetězec, potravní pyramida
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Ekosystém Ekosystém je společenstvo organismů spolu s abiotickými podmínkami. Představuje základní strukturní a funkční jednotku přírody, dochází v něm k neustálému oběhu látek a energie, počínaje energií sluneční.

3 Potravní řetězec Energii slunečního záření poutají do ekosystému při fotosyntéze zelené rostliny, přičemž produkují organické látky, říkáme jim producenti (1). Energii poutanou v tělech rostlin konzumují býložravci, říkáme jim konzumenti 1. řádu (2). Býložravci jsou potravou dalších živočichů, masožravců, hmyzožravců, všežravců, říkáme jim konzumenti 2. řádu (3), 3. řádu (4) atd.

4 Potravní řetězec Zbytky odumřelých těl organismů a odpady využívají
ke svému životu půdní organismy (houby a bakterie), rozkládají je na humus a minerální látky, říkáme jim rozkladači (reducenti). Tyto látky zase využívají rostliny a potravní řetězec se uzavírá.

5 Potravní řetězec

6 Potravní pyramida Postavení jednotlivých organismů v potravních vztazích lze rovněž znázornit tzv. potravní pyramidou. Producenti (zelené rostliny) – základem potravní pyramidy, výživou závislí na anorganických látkách. Konzumenti – základem jejich potravy jsou producenti (od býložravců k masožravcům, hmyzožravcům a všežravcům). Cizopasné (parazitické) organismy – na každé potravní úrovni se přiživují na větších organismech.

7 Potravní pyramida Rozkladači (reducenti) – zbytky a odpady
z organismů se živí mnohé další organismy – bakterie, houby, plísně, žížaly, které tyto látky rozkládají a tím vytvářejí humus a minerální látky.

8 Potravní pyramida

9 Test Vysvětli, co je to ekosystém.
Jakou funkci v potravním řetězci nebo potravní pyramidě mají producenti, konzumenti a rozkladači? 3. Uveď příklad producenta, konzumenta 1. řádu, konzumenta na konci potravního řetězce nebo na vrcholu potravní pyramidy, rozkladače.

10 Řešení testu ekosystém je společenstvo organismů spolu s abiotickými podmínkami producenti produkují při fotosyntéze organické látky, konzumenti konzumují tyto látky v tělech jiných organismů, rozkladači rozkládají odumřelá těla organismů a jejich odpady na humus a minerální látky producent – jakákoliv rostlina; konzument 1. řádu – jakýkoliv býložravec; konzument na konci potravního řetězce (na vrcholu potravní pyramidy) – jakýkoliv vrcholový predátor; rozkladač – bakterie, žížala, některá z hub

11 Zdroje KVASNIČKOVÁ, Danuše. Základy ekologie. 3., upr. vyd. Praha: Fortuna, 2004, 103 s. ISBN Str. 5. Jjw. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Str. 8. Thompsma. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <


Stáhnout ppt "Ekosystém – potravní řetězec, potravní pyramida"

Podobné prezentace


Reklamy Google