Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ"— Transkript prezentace:

1 Pionýrů 2069, 73801 Frýdek-Místek IČ 13644301
Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_ 32_ INOVACE_ 6_16JawB-17 Název tematické oblasti (sady) Zateplovací systémy Název vzdělávacího materiálu Montáž a kotvení izolantu Druh učebního materiálu Prezentace Anotace Technologický postup montáže a kotvení izolantu Klíčová slova Polystyrén , izolační vata, hmoždinky Vzdělávací obor, pro který je materiál určen ZEDNÍK H/01, STAVEBNICTVÍ M/01, ZEDNICKÉ PRÁCE E/01 Ročník I. – lll. Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Mgr. Jaworski Bohuslav Zhotoveno, (datum/období) Celková velikost 8 399 kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaworski Bohuslav. Dostupné z portálu

2 Skladba kontaktního zateplovacího systému
penetrace stavající zdivo povrchová úprava talířová hmoždinka izolant lepicí hmota perlinka penetrace lepicí hmota zakládací lišta

3 Penetrace Penetrace je pronikání nosného média do podkladu. Tímto médiem může být voda, ale i všechny rozpouštědla a další chemické přípravky. Účinná složka, která se v něm nachází, zajišťuje trvanlivost požadovaných vlastností podkladu. Pomocí tohoto technologického postupu připravíme podklad před následnou úpravou povrchové vrstvy (obvykle jde o nanášení další vrstvy). Funkcí penetrace je zpevnění nekoherentních podkladů, sjednocení nasákavosti podkladů a zvýšení přilnavosti další povrchové úpravy. Před tím, než začneme penetrační nátěr nanášet, musíme podkladový povrch důkladně připravit. Podklad musí být čistý, suchý, pevný, bez volných částic prachu, mastnoty a oleje.

4 Lepící a stěrková hmota
Lepení polystyrenu EPS lepící maltou na bázi cementových hmot: Lepidla jsou velice důležitou součástí zateplovacího systému vůbec. Přičemž lepidla jsou velice důležitou složkou při aplikaci izolantu na obvodovou zeď domu. Lepidla drží izolant na obvodové zdi a špatně zvolená lepidla bude celý systém zateplení kontaktním způsobem špatně fungovat a také hrozí časem zhroucení izolace a vznik nemalých škod.

5 Jedná se o klasickou stavební hmotu používanou jako lepidla na polystyren EPS. Lepící malta je suchá maltová směs určená pro přípravu lepící a stěrkové hmoty. Lepidlo je vhodné pro práci při teplotách v rozmezí +5°C až +25°C Spotřeba bývá u lepících malt průměrně 3kg/m2.Rozmíchání trvá kolem 2 až 3 minut a spotřeba vody bývá kolem 7 litrů čisté vody, po rozmíchání se nechává hmota cca 5 minut odstát a pak se provede ještě jedno krátké promíchání. Dále potřebujete z nářadí hladítko, zednickou lžíci a kbelík.

6 Lepení polystyrenu EPS pomocí PU pěny:
PU pěny mají velkou výhodu, dají se používat na všechny možné povrchy, lepí takřka na všechno, cihly a ostatní dostupné zdivo, tvárnice, beton, dřevo, OSB desky, dřevotřísky a jiné formy dřeva, cetris, keramika... Navíc má lepící PU pěna výborné akustické vlastnosti, také tepelně-izolační vlastnosti, je stálá a pevná, navíc dostatečně pružná. K lepení potřebujeme aplikační pistoli na PU pěny, před aplikací plechovku důkladně protřepeme (cca 30 sec.).

7 Pracovní postup: Podklad na který budeme lepit musí být čistý a je nutno ho mírně navlhčit, stačí rozprašovací aplikátor a trochu vody. Na desku polystyrenu naneseme po jejím obvodě PU pěnu, stejně tak do středu desky, poté necháme desku několik minut odpočinout. Mezi tím můžeme provádět něco jiného, nejlépe si stejným způsobem připravovat další desky polystyrenu. Následně připravenou desku polystyrenu vezmeme a přitiskneme k zateplované ploše, mírně přitlačíme a vyrovnáme do roviny. Výhodou je to, že deska polystyrenu již dostatečně drží a přitom ji můžeme stále rovnat a měnit její přesnou pozici. Deska polystyrenu lepená na zdivo, nebo jiný povrch PU pěnou je po uplynutí 30 minut přilepená dostatečně a to tak, že při pokusu o sejmutí, odtržení desky zůstane na zdi polystyren. Do 10 minut od nalepení desky je možno její pozici ještě bez problémů upravovat a kontrolovat. Po dvou hodinách je možno desky polystyrenu kotvit, brousit či jinak upravovat, mezery mezi deskami můžete vyplnit také PU pěnou.

8 Lepení izolantu Způsob nanášení lepidla na polystyrenový a minerální izolant Polystyrenové fasádní desky opatříme na rubové straně maltovým ložem o síle cca 4 cm v pásu a cca 5 cm po obvodu celé desky. Do prostoru plochy desky naneseme ještě další 3 – 4 maltové buchty. Celková plocha naneseného lepidla musí pokrývat 40 – 50 % plochy desky tepelného izolantu. Takto připravenou rubovou stranu desky přiložíme k podkladu a lehce přitlačíme. U velmi rovných podkladů a u minerálních izolantů s kolmým vláknem se lepící hmota nanáší na celou plochu desky izolantu, a to zubovou stěrkou.

9 Desky tepelného izolantu se lepí zdola nahoru ve vodorovných řadách, přičemž se kladou na vazbu, a to i na rozích budov. Jednotlivé desky je třeba dorážet těsně k sobě z důvodu zamezení vzniku nežádoucích spár. Eventuální spáry se vytmelí nízko-expanzní pěnou, větší spáry je třeba vyklínovat kousky polystyrenu. Je zcela nepřípustné použít k vyplnění spár lepící nebo stěrkový tmel, neboť dojde ke vzniku tepelného a vlhkostního mostu.

10 U okenních a dveřních otvorů se desky kladou tak, aby křížení spár desek izolantu nesplývalo s rohem otvoru v konstrukci, vždy s přesahem umožňujícím čelní překrytí tepelného izolantu následně lepeného na ostění. V nároží a u ostění oken a dveří je vhodné nalepit desky s přesahem 5 – 10 mm oproti konečné hraně rohu a po vytvrdnutí přesah pečlivě zaříznout a zabrousit. Při izolování ostění oken je třeba zabránit vzniku tepelného a vlhkostního mostu lepením tepelného izolantu i pod parapetní plech. V průběhu lepení izolantu je nutné provádět kontrolu rovinnosti pomocí vodováhy nebo olovnice. Po dokonalém zatvrdnutí lepidla, obvykle za 1-2 dny (dle klimatických podmínek), se dokončí příprava rovinnosti povrchu přebroušením celé plochy brusným hladítkem. Prach po broušení je třeba odstranit.

11 Vazba roh Vazba rozhraní Vazba okno

12 Kotvení izolantu Kotvení izolantu se provádí plastovými talířovými hmoždinkami s plastovým, popř. kovovým trnem zpravidla v počtu 4 – 8 ks / m2 (počet a délka hmoždinek je závislá na statickém posouzení objektu a následně na projektu zateplení. Délka hmoždinek musí být taková, aby hloubka kotvení v nosném podkladu byla min. 5 cm, v pěnosilikátu a podobných materiálech bude hloubka kotvení min. 6 cm. Otvory pro hmoždinky se vrtají vrtačkou s příklepem, u porézních a méně pevných materiálů bez příklepu. Hmoždinky se doráží přiměřenou silou tak, aby byl talířek hmoždinky zapuštěn cca 2 mm pod povrch izolantu. Talířky je nutno přestěrkovat armovacím tmelem.

13 Použité zdroje: Obrázky:


Stáhnout ppt "Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ"

Podobné prezentace


Reklamy Google