Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu"— Transkript prezentace:

1 CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMu CHE E Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Biochemie Vzdělávací okruh Disacharidy Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky s nejvýznamnějšími disacharidy jejich významem, vlastnostmi a využitím v praxi Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Oligosacharidy, sacharosa, maltosa, laktosa, glukosa, fruktosa, galaktosa, enzym, amylasa, cukrová řepa, cukrová třtina, katamel, kulér, syřidlo, kyselina mléčná Datum

2 Disacharidy

3 patří do skupiny oligosacharidů
tvoří je dvě molekuly monosacharidů mají sumární vzorec C12H22O11

4 Maltosa cukr sladový tvoří je dvě molekuly glukosy
je obsažena ve sladu – naklíčený ječmen Obr.č.1:

5 maltosa vzniká rozkladem škrobu při klíčení, působením enzymů obsažených v klíčku
je také produktem rozkladu škrobu enzymem amylázou při trávení potravy v ústech

6 maltosa dobře kvasí, je sladká, má charakteristickou chuť
maltosa se proto používá při výrobě piva – obsah maltosy v pivu udává jeho stupňovitost

7 sacharosa cukr řepný tvoří ji glukosa a fruktosa
vyrábí se z cukrové řepy (kořeny)  Obr.č.2: Obr.č.3: Obr.č.4:

8 vyrábí se také z cukrové třtiny (stébla)
Obr.č.5: Obr.č.6:

9 cukr řepný – kostky cukr třtinový
Obr. č.7: cukr třtinový Obr.č.8:

10 bílá krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě
používá se jako potravinářské sladidlo zahřátím na vysokou teplotu karamelizuje karamel- polevy, krémy, náplně, zmrzlina…. karamel - potravinářské barvivo – kulér Obr.č.9:

11 laktosa cukr mléčný tvoří ji glukosa + galaktosa obsažena mléce savců
Obr.č.10:

12 vyrábí se ze syrovátky (vzniká sražením mléka syřidlem-chymosim- enzym v žaludku sajících telat)
bílá krystalická látka, není sladká, je velmi výživná kvašením (baktérie) – kyselina mléčná – výroba mléčných výrobků – srážení bílkovin

13 Otázky Který disacharid je tvořen glukosou a fruktosou?
Co je to kulér? Proč se maltosa používá při výrobě piva? Kdy a jak vzniká maltosa v obilném zrnu ? Popiš využití laktosy.

14 zdroje Wikipedie Wikimedia Commons
Doc. RNDr. Jan Čipera, CSc., RNDr. Jaroslav Blažek, RNDr. Pavel Beneš, CSc.: Chemie A


Stáhnout ppt "CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google