Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vliv digitalizace na trh práce v kontextu rovnosti žen a mužů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vliv digitalizace na trh práce v kontextu rovnosti žen a mužů"— Transkript prezentace:

1 Vliv digitalizace na trh práce v kontextu rovnosti žen a mužů
Oddělení strategií a trendů EU, Úřad vlády ČR Vliv digitalizace na trh práce v kontextu rovnosti žen a mužů Ing. Patrik Haratyk, MA

2 Úvod Digitalizace - akcelerace automatizace práce a nahrazování práce kapitálem využívajícím ICT. Sledování dopadu digitalizace na trh práce v ČR a EU. Analýza kreační a destruktivní dynamiky pracovních míst na českém trhu práce založená na datech o vývoji profesní struktury české ekonomiky (přes 5 mil. ekonomicky aktivního obyvatelstva) dle CZ-ISCO. Index rizika digitalizace – škála popisující úroveň ohrožení současných profesí dopady digitalizace v blízké budoucnosti (do r. 2030). Izolovaný efekt – zahrnuty jen dnes existující profese, analýza nebere v potaz ty, které vzniknou zcela nově. Očištěno od strukturálních vlivů. Redistribuční efekt digitalizace na kategorie profesí, které budou digitalizací nepřímo ovlivněny, není zahrnut v modelových odhadech. Výsledek: čistý efekt dopadu digitalizace (bez strukturálních vlivů) na dnes existující profese.

3 EU dle regionů, v nichž dojde k ohrožení profesí výsledkem digitalizace (dle indexu ohrožení digitalizací) Zdroj: Model.

4 EU dle regionů, v nichž výsledkem digitalizace dojde ke zvýšení potenciálu kreace nových míst
Zdroj: Model.

5 Česko dle ohrožení pracovních míst digitalizací (dle indexu ohrožení digitalizací, NUTS II)

6 Běžné procesy na českém pracovním trhu (2003-2015) vs
Běžné procesy na českém pracovním trhu ( ) vs. kreačně-destrukční model potenciálu digitalizace práce do 2030 (v % z celkové zaměstnanosti dle pohlaví) ženy For every 2 curently existing jobs created as a result of digitalisation, there will be 5 existing jobs destructed. However, this ration does not take into account new professions that will arise due to digitalization in the future. Women got out of the financial crisis in a significantly better way than men.

7 Předpokládaný podíl vzniklých a zaniklých pracovních míst v ČR v důsledku digitalizace dle pohlaví (předpoklad pro ) V průměru za každá 2 pracovní místa vzniklá důsledkem digitalizace zanikne 5 míst.

8 Rozložení podílů profesních skupin (CZ ISCO-1) v ČR dle indexu ohrožení digitalizací
Zdroj: Model.

9 Frey and Osborne (2013): The Future of Employment in the US
Source: Frey and Osborne

10 10 nejvíce digitalizací ohrožených typicky mužských profesí v ČR (v tisících)
muži Source: Model.

11 10 nejvíce digitalizací ohrožených typicky ženských profesí v ČR(v tisících)
ženy

12 Závěry a doporučení Digitalizace bude odpovědná za kreaci a destrukci pracovních míst. Zatímco destrukce bude probíhat bez přičinění státu samovolně, kreaci pracovních míst je třeba aktivně podporovat vhodnými konkrétně zaměřenými kroky a politikami (Aliance Společnost 4,0?). Digitalizace bude mít redistribuční efekt vzhledem k profesím jí nepřímo ovlivněným. Hospodářsky rozvinutější regiony budou vesměs těžit z digitalizace. Rizika digitalizace pro trh práce budou posílená zejména v méně vyspělých regionech. Za každá 2 pracovní místa vytvořená důsledkem digitalizace zanikne v ČR v izolovaném efektu 5 pracovních míst. Rozložení rizika vyvolaného digitalizací bude v EU různorodé vzhledem k existujícím regionálním disparitám (SZ vs. JV). ČR bude v tomto ohledu ohrožena mírně nadprůměrně v porovnání s EU jako celkem.

13 Závěry a doporučení Digitalizace bude mít podobný dopad na práci mužů a žen. O něco více mužských profesí zanikne její důsledkem. Nejvíce ohrožené profese digitalizací u obou pohlaví budou především ty, jež mají povahu jednoduchých manuálních úkonů či repetitivních administrativních prací. Pokud vezmeme v potaz budoucí vývoj na trhu práce, je předvídatelné, že mnohem více mužských profesí bude ovlivněno digitalizací, a to jak v pozitivním, tak negativním smyslu. Důsledkem demografických změn budou ženy mít prospěch zejména z vysoké poptávky po profesích v pečovatelství a zdravotnictví. Tyto profese však budou záviset na kapacitě státu vybírat v novém ekonomickém prostředí efektivně daně. Vlivy digitalizace na pracovní trh budou tedy provázány s celkovou kapacitou státu vyrovnávat se změnami (reinvestice z FDI, reformy vzdělávání a soc. systému, nastavení vhodné struktury pracovních sil).

14 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Vliv digitalizace na trh práce v kontextu rovnosti žen a mužů"

Podobné prezentace


Reklamy Google