Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:"— Transkript prezentace:

1 Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce: Eva Pšeničková 111 02 Vedoucí bakalářské práce: Ing. Simona Hašková, Ph.D. Oponent bakalářské práce: Ing. Jakub Hořický České Budějovice, červen 2016

2 Motivace k řešení problematiky dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR  Závažný ekonomický a sociální problém současnosti.  Problém celého světa.  Ekonomické a sociální dopady.

3 Cíl práce  Analýza vývoje situace v oblasti dlouhodobé nezaměstnanosti v poslední dekádě v České republice.  Analýza bude postavena na informacích o vývoji počtu dlouhodobě nezaměstnaných získaných z oficiálních informačních zdrojů.

4 Definované hypotézy 1. Lidé z Jihočeského kraje úřad práce dostatečně informuje o volných pracovních místech. 2. Lidé z Jihočeského kraje jsou ochotni se kvůli nabídce zaměstnání přestěhovat. 3. Menšina oslovených respondentů z Jihočeského kraje zažila finanční problémy z důvodu ztráty zaměstnání. 4. Většina oslovených respondentů z Jihočeského kraje je ochotna dojíždět do zaměstnání.

5 Definované hypotézy 5. Lidé z Jihočeského kraje jsou ochotni podstoupit rekvalifikaci v době nezaměstnanosti. 6. Většina oslovených respondentů z Jihočeského kraje by využila pracovní nabídku ze zahraničí. 7. Pracující lidé nejsou ochotni pomocí daní přispívat nezaměstnaným občanům. 8. Současná politika je nastavena tak, aby napomáhala ke snižování nezaměstnanosti.

6 Použité metody  Dotazníkové šetření  Dlouhodobá nezaměstnanost v Jihočeském kraji v ČR  17 otázek  Říjen, listopad 2015  226 respondentů  Vyhodnocení dat – grafické zpracování  Návrhy a opatření

7 Dosažené výsledky  Hypotéza č. 1  Hypotéza č. 2

8 Dosažené výsledky  Hypotéza č. 3  Hypotéza č. 4

9 Dosažené výsledky  Hypotéza č. 5  Hypotéza č. 6

10 Dosažené výsledky  Hypotéza č. 7  Hypotéza č. 8

11 Návrhy a opatření  Řešení nezaměstnanosti podle stupně vzdělání.  Podpora mobility na trhu práce.  Boj proti šedé ekonomice.

12 Doplňující dotazy vedoucí bakalářské práce  Jak rozumíte následující definici přirozené míry nezaměstnanosti: „tlaky na mzdy a ceny jsou také přibližně v rovnovážném stavu“  Posuďte, jaký má vliv růst minimální mzdy na dobrovolnou nezaměstnanost.  Uveďte konkrétní návrh, jak snížit nezaměstnanost absolventů těch škol, kteří často mají problémy získat zaměstnání.

13 Doplňující dotazy oponenta bakalářské práce  V práci máte tvrzení, že ve zkoumaném kraji je dlouhodobá nezaměstnanost problémem, nicméně primárně pro skupiny staršího obyvatelstva, kteří byli ve Vašem dotazníkovém tvrzení zahrnuti ve velmi malém procentu. Myslíte si, že tímto vlivem mohly být ovlivněny/zkresleny výsledky dotazníkového šetření?

14 Závěr  Nezaměstnanost se v dnešní době stává středem pozornosti.  Cíl práce byl splněn.

15 DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:"

Podobné prezentace


Reklamy Google