Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Proč zaměstnávat ženy? Mgr. Veronika Šprincová. Diskriminace žen na trhu práce je dána z velké části předsudky spojenými zejména s mateřskou rolí žen,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Proč zaměstnávat ženy? Mgr. Veronika Šprincová. Diskriminace žen na trhu práce je dána z velké části předsudky spojenými zejména s mateřskou rolí žen,"— Transkript prezentace:

1 Proč zaměstnávat ženy? Mgr. Veronika Šprincová

2 Diskriminace žen na trhu práce je dána z velké části předsudky spojenými zejména s mateřskou rolí žen, je však nezákonná. Přehlíží se však řada pozitivních aspektů vyrovnávání poměru žen a mužů v pracovních kolektivech, včetně vedení firem. Proč se zaměstnáváním žen zabývat?

3 Výzkumy a statistiky dokazují, že: – ženy tvoří 60 % absolventů/ek VŠ, v ekonomických oborech dokonce 66 % - v současné době je tak promarněn potenciál nejméně poloviny „talent poolu“. – ženy jsou motivovanější a loajálnější vůči zaměstnavateli než muži (nižší fluktuace, vyšší ochota vyhovět požadavkům zaměstnavatele…). – smíšené týmy fungují lépe a efektivněji. – absence spojené s mateřstvím/rodičovstvím nepřevyšují absence zaměstnaných z jiných důvodů (nemocenská). Proč zaměstnávat ženy?

4 Výzkumy z různých států dokazují, že: - představenstva s výrazným zastoupením žen pracují efektivněji. - smíšená představenstva vykazují vyšší míru inovativnosti. - vyrovnané zastoupení žen a mužů ve vedení firem signifikantním způsobem zlepšuje analýzu rizik. - zvýšení poměru žen ve vedení firem má přímý pozitivní vliv na růst HDP. Jak konkrétně mohou podniku prospět ženy ve vedení?

5 Posílení schopností a dovedností managementu (řízení diverzifikovaného týmu je cennou manažerskou zkušeností – zvýšení flexibility i organizačních schopností). Zlepšení image na venek – podpoření CSR. Lepší pochopení zákazníků: většinu spotřebitelských rozhodnutí činí ženy Jaké jsou další výhody zaměstnávání žen?

6 „Smíšené zastoupení žen a mužů v pracovních kolektivech umožňuje efektivnější řešení svěřených pracovních úkolů, diverzifikuje pohled na věc a v neposlední řadě pozitivně přispívá k firemnímu klimatu a zdravému týmovému duchu.“ (IBM Česká republika) Zkušenosti z praxe:

7 „Kdybych byla mužem, vnímala bych ženy jako komoditu moci, protože vím, že ženy mi mohou pomoci – z pohledu oslovení jiné demografické skupiny, rozvojových trhů, perspektivy, kterou si sama neuvědomuji, a kreativity. Ženy totiž přinášejí celý set dovedností, které muži nemají.“ (Yvonne R. Davis, expertka v oblasti marketingu, komunikace a rozvojů vztahů s komunitou) Zkušenosti z praxe:

8 „V ideálním případě má být zastoupení žen ve vedení podniků 50%. Důvody jsou jasné. Dnes ženy tvoří 50 % pracovní síly a talent poolu, 50 % populace a 60 % absolvujících univerzit v EU. Navíc dle rozsáhlého mezinárodního výzkumu Catalyst firmy s nejvyšším počtem žen ve vedení mají o 35 % vyšší návratnost kapitálu a o 34 % vyšší návratnost akcionářů než podniky, které mají málo nebo žádné ženy ve vedení.“ (Vera Budway-Strobach, ředitelka programu Diversity) Zkušenosti z praxe:

9 Děkuji za pozornost! Veronika Šprincová sprincova@padesatprocent.cz


Stáhnout ppt "Proč zaměstnávat ženy? Mgr. Veronika Šprincová. Diskriminace žen na trhu práce je dána z velké části předsudky spojenými zejména s mateřskou rolí žen,"

Podobné prezentace


Reklamy Google