Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak."— Transkript prezentace:

1 PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak

2 Symbolizuje pracovní prostředí člověka
Symbolizuje pracovní prostředí člověka. Nacházejí se na ní objekty (složky, dokumenty, programy, reprezentanti částí hardware...), které mají svou ikonu a název. Na pozadí pracovní plochy se otevírají okna složek, programů, dokumentů. Kontextové-pohotovostní menu pracovní plochy umožňuje uživateli seřadit ikony objektů podle zvoleného parametru, vyrovnat ikony do řad a sloupců bez třídění, aktualizovat plochu, vkládat na ni objekty umístěné do schránky, vkládat na ni zástupce objektů, vytvářet nové objekty a měnit vlastnosti plochy (pozadí, tapetu, vzorek, parametry šetřiče obrazovky, barevné schéma, efekty …).

3 Kromě nejběžnějších objektů – programů a dokumentů, ke kterým chceme mít rychlý a snadný přístup, na pracovní ploše nalezneme objekty: TENTO POČÍTAČ – MY COMPUTER Povinný objekt. Obsahuje hierarchickou (stromovou) strukturu celého počítače, je to skrytý správce systému. Používáme ho hlavně při vyhledávání různých objektů. Slouží pro otevírání diskových jednotek, CD-ROMů, ovládacích panelů, tiskáren atd. Je to vlastně program Průzkumník. OKOLNÍ POČÍTAČE – MÍSTA V SÍTÍ – MY NETWORK PLACES Řídí vztahy mezi počítači v počítačové síti. Umožňuje připojovat a odpojovat počítače, konfigurovat síťové služby apod. Objeví se na pracovní ploše, je-li v základní jednotce nainstalovaná síťová karta. KOŠ – RECYCLE BIN Povinný objekt. Ukládají se do něj soubory, které jsme vymazali z pracovní plochy nebo pevného disku.

4 DOKUMENTY – MY DOCUMENTS Otevře okno s obsahem souborů ve složce DOKUMENTY, která je standardně určena pro výchozí umístění souborů. INTERNET EXPLORER Spouští program Internet Explorer, který slouží pro přístup na www stránky, pro používání mailové pošty, nebo pro propojení se světem. MICROSOFT OUTLOOK EXPRESS Ikona programu Microsoft Outlook Express– programu pro posílání mailových zpráv, práci v kalendář nebo ukládání adres uživatelů do adresáře.

5 Pracovní plocha,ikony. V prostředí operačního systému Windows je obrazovka rozdělena na tři části: pracovní plochu, hlavní panel nástrojů (spodní lišta) a tlačítko Start. Plocha, kterou vidíme před sebou na obrazovce se nazývá pracovní plocha. Počítač ovládáme prostřednictvím prvků umístěných na pracovní ploše, s pomocí myši a klávesnice. Na pracovní ploše se nám zobrazují různě vypadající ikony a ve spodní části obrazovky panel nástrojů – hlavní panel. Ikony na pracovní ploše umí spouštět programy (jsou zástupci programů na ploše) Ikony zastupují, nebo zobrazují složky umístěné na ploše. Ikony mohou také být datové soubory umístěné na ploše. Programy, případně adresáře se nám otevírají v OKNECH – WINDOWS.

6 Pracovní plocha

7 Pracovní plocha,ikony. Na pracovní ploše se nám pohybuje kurzor myši, který je zobrazen většinou jako šipka. Program spustíme, nebo okno otevřeme rychlým dvojím kliknutím levého tlačítka myši. Kurzor myši musí být současně umístěn přímo na určité ikoně. Dvojímu kliknutí levého tlačítka myši s umístěným kurzorem myši na určité ikoně říkáme DVOJKLIK. Ikonu, soubor nebo složku označíme jednoduchým kliknutím. Po jejich označení je spustíme nebo otevřeme pomocí klávesy ENTER. Ikony můžeme na pracovní ploše různě řadit a přeskupovat. Uděláme to tak, že klikneme levým tlačítkem na ikonu, tlačítko držíme zmáčknuté a ikonu přetáhneme na námi požadované místo na ploše.

8 Pracovní plocha,ikony. Kliknutím pravým tlačítkem myši do volné plochy aktivujeme nabídku ovládacích prvků, které nám umožňují řadit ikony na ploše a upravovat nastavení pracovní plochy.  Ikony můžeme na ploše řadit podle několika hledisek: názvu, velikosti, typu a data změny. Ikony na ploše lze zamknout a odemknout použitím nabídky Zobrazit – Automaticky uspořádat ikony. Ikony, které si na ploše různě přesuneme můžeme tímto ovládacím prvkem také seřadit k levé straně pracovní plochy. Pro ochranu nastavení své plochy před smazáním některých ikon, složek, či souborů na ploše, lze velmi jednoduše ikony skrýt. Můžeme toho dosáhnout tím, že nemáme zaznačenu možnost v ovládací nabídce Zobrazit ikony na ploše.


Stáhnout ppt "PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak."

Podobné prezentace


Reklamy Google