Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Informovaný souhlas Pracovní setkání pracovníků školních poradenských pracovišť 20. 3. 2017 a 27. 3. 2017 Zpracovala: PhDr. Hana Plucarová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Informovaný souhlas Pracovní setkání pracovníků školních poradenských pracovišť 20. 3. 2017 a 27. 3. 2017 Zpracovala: PhDr. Hana Plucarová."— Transkript prezentace:

1 Informovaný souhlas Pracovní setkání pracovníků školních poradenských pracovišť a Zpracovala: PhDr. Hana Plucarová

2 Informovaný souhlas je ve školských předpisech zmiňován ve dvou souvislostech
Informovaný souhlas s poskytováním poradenských služeb upravuje Vyhláška 197/2016 Sb. o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních (§ 1, odst. 3) Informovaný souhlas s realizací podpůrných opatření formulovaných v Doporučení upravuje Vyhláška 27/2016 o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných (§ 16, odst. 1 a 2)

3 IS s poskytováním poradenských služeb (§ 1, odst
IS s poskytováním poradenských služeb (§ 1, odst. 3 vyhlášky 197/2016 Sb.) Škola nebo školské poradenské zařízení musí předem srozumitelně informovat žáka a v případě žáka, který má zákonného zástupce, také jeho zákonného zástupce o a) všech podstatných náležitostech poskytované poradenské služby, zejména o povaze, rozsahu, trvání, cílech a postupech poskytované poradenské služby,

4 b) prospěchu, který je možné očekávat, a o všech předvídatelných důsledcích, které mohou vyplynout z poskytování poradenské služby, i o možných následcích, pokud tato služba nebude poskytnuta,

5 c) jeho právech a povinnostech spojených s poskytováním poradenských služeb, včetně práva žádat kdykoliv poskytnutí poradenské služby znovu, práva podat návrh na projednání podle § 16 odst. 5 školského zákona, práva žádat o revizi podle § 16b školského zákona a práva podat podnět ČŠI podle § 174 odst. 5 školského zákona, a to prostřednictvím formuláře, jehož vzor je stanoven v příloze č. 5 k této vyhlášce.

6 Poznámka: V § 16, odst. 5 ŠZ se uvádí: Podmínkou poskytování PO druhého až pátého stupně školou nebo školským zařízením je vždy předchozí IS zletilého žáka, studenta nebo zákonného zástupce dítěte nebo žáka.

7 IS s realizací PO formulovaných v doporučení (§ 16, odst
IS s realizací PO formulovaných v doporučení (§ 16, odst. 1 a 2 vyhlášky 27/2016 Sb.) 1) Podpůrná opatření škola poskytuje bezodkladně po obdržení doporučení ŠPZ a udělení písemného IS zletilého žáka nebo zákonného zástupce žáka. 2) IS podle odstavce 1 obsahuje a) výslovné vyjádření souhlasu s poskytováním podpůrných opatření,

8 b) informace o důsledcích, které vyplývají z poskytování podpůrného opatření, zejména o změnách ve vzdělávání v souvislosti s poskytováním PO, c) informace o organizačních změnách, které v souvislosti s poskytováním PO mohou nastat, a d) podpis zletilého žáka nebo zákonného zástupce žáka stvrzující, že informacím uvedeným v písmenech b) a c) porozuměl.

9 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Informovaný souhlas Pracovní setkání pracovníků školních poradenských pracovišť 20. 3. 2017 a 27. 3. 2017 Zpracovala: PhDr. Hana Plucarová."

Podobné prezentace


Reklamy Google