Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dobrý kurz první pomoci

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dobrý kurz první pomoci"— Transkript prezentace:

1 Dobrý kurz první pomoci
Mgr. Kristýna Schnablová ZDrSEM – první pomoc zážitkem, z.s.

2 Dobrý základ je, když si při přečtení slov „DOBRÝ KURZ PRVNÍ POMOCI“, představím…
…TEN SVŮJ. A ještě o něco lepší je, nejsme-li jediní, kdo si to myslí .

3 Cíle kurzu Motivace k poskytování první pomoci
Prevence situací, které ji vyžadují Rozpoznání situací, které ji vyžadují Dovednosti (a které) Motivace k dalšímu učení Další učení – opakování kurzu? Mohu učit, když nemám... Prostředky k výuce (sanitku, uniformu, PP prezentace, patřičnou odbornost a spoustu vybavení k výuce první pomoci? Motivace k poskytování první pomoci Prevence situací, které ji vyžadují Dovednosti Motivace k dalšímu učení (k opakování kurzu)

4 Kvalita kurzu Množství a rozsah témat
Délka (není to absolutní, ale obvykle při zachování ostatních parametrů delší=lepší) Poměr lektor/účastník (a jeho využití!) Figuranti Materiál (figurant > figurína) Poměr teorie/akce Opakování základních dovedností v průběhu kurzu Obsahová správnost Zpětné vazby (týmu, zadavatele, účastníků) Písemné, otevřené otázky lepší Délku (není to absolutní, ale obvykle při zachování ostatních parametrů delší=lepší) Delší kurz, vyšší cena??? Poměr lektor/účastník (a jeho využití!) Běžné kurzy včetně firemních (poměr 4:1 nebo lepší, v jednotlivých aktivitách téměř vždy i 1:1) Materiálové vybavení (figurant > figurína) Poměr „teorie/akce“ 10 % z toho, co čtu, 20 % z toho, co slyším, 30 % z toho, co vidím, 50 % z toho, co slyším a vidím, 70 % z toho, co řeknou, a 90 % z toho, co dělají základní dovedností v průběhu celého kurzu? (opakování a procvičování) Naše loňské kurzy (přes 3 000, 145 kurzů od krátkých po dlouhé)

5 Množství a rozsah témat
Čas a místo: Karlovo náměstí, dnes Kdo: Vy a jeden z účastníků Vašeho kurzu Situace: Je vám zle, špatně se vám dýchá, ztrácíte vědomí… Co byste rádi, aby udělal? Pár věcí, ale pokud možno rychle a dobře.  Pomiňme situace mimo civilizaci a představme si sebe samé v nouzi a našeho účastníka jako zachránce. Skutečně oceníte, že bude umět fixovat zlomeninu a ovázat hlavu či vyjmenovat šokové stavy? Všechno ho asi naučit nestihnete, tak si vyberte .

6 Množství a rozsah témat
Dlouhé kurzy – více věcí, ale stále přemýšlet nad smyslem toho, co učíte. Přístup k bezvědomému na dlouhých kurzech nemůže být pouze druhý den. Je třeba opakovat!

7 Délka kurzu plus… Poptávka na výuku první pomoci v autoškole
Délka kurzu: 1h Počet účastníků: nevědí, snad kolem 10 Místo konání: u nás (Praha?) Obsah kurzu: legislativa, KPR, vnitřní krvácení, volání tísňových linek, úraz hlavy, bezvědomí, dopravní nehoda, šokové stavy, krvácení, probodnutí cizím tělesem, poranění páteře… 200Kč/hod (tj. jeden lektor) A kdyby ostatní skákali z okna, také byste skočili?

8 Délka kurzu plus… Poptávka na realizovatelný kurz Délka kurzu: 1h
Počet účastníků: počet lektorů x 4 (např. 5 lektorů a 20 účastníků) Obsah kurzu: demonstrace přístupu k bezvědomému vedená metodou TANR, nácvik přístupu k bezvědomému, nácvik KPR, shrnutí s ukázkou Hlavní cíl – motivace k poskytování první pomoci Využití poměru lektor/účastník

9 Figuranti

10 Materiál

11 Poměr teorie/akce Teorie Nácvik Simulace
Pro ilustraci, jak to vypadá v průběhu kurzu, zde mám ukázku scénáře našeho jednodenního kurzu. Modře jsou teoretické bloky, oranžově nácvik a červeně simulace. Simulace není jako třešinka na dortu na závěr kurzu ale zařazujeme, stejně jako nácviky, v celém průběhu kurzu. Teorie Nácvik Simulace

12 Opakování dovedností Teorie Nácvik Simulace

13 Obsahová správnost

14 Obsahová správnost

15 Obsahová správnost

16 Obsahová správnost

17 Obsahová správnost

18 Udržení kvality Guidelines Zpětné vazby (obsah i forma kurzu)
Další vzdělávání (kontakt s oborem) Praxe (i životní) Závěrečné zprávy z kurzů Letní prázdniny Kvalita kurzu není statická veličina ZV (kolegové, zadavatel, účastníci) Relax – musí nás to bavit, vyhoření ničemu nepomáhá


Stáhnout ppt "Dobrý kurz první pomoci"

Podobné prezentace


Reklamy Google