Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Regionální politika, ano či ne Ing. Marek Jetmar, Ph. D

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Regionální politika, ano či ne Ing. Marek Jetmar, Ph. D"— Transkript prezentace:

1 Regionální politika, ano či ne Ing. Marek Jetmar, Ph. D
Regionální politika, ano či ne Ing. Marek Jetmar, Ph.D., poradce Pavla Bělobrádka, MPV pro VVI

2 Regionální politika a rozvoj
Regionální politika – stát, země, nadstátní úroveň; vládní politika Regionální rozvoj – země, regiony, aglomerace; decentralizace, autonomie, regionální samospráva Místní rozvoj – obce, města, nadobecní spolupráce, aglomerace; decentralizace, místní samospráva Tři přístupy, které se doplňují, provazují, na sebe reagují. Společný je horizontální, územní rys, vyžadující koordinaci aktérů působících v území. EK k schválila aktualizaci Národní RIS3 strategie pro ČR a ukončila tak předběžnou podmínku 1.1 – Výzkum a vývoj.

3 Územně pojaté politiky

4 Co je tedy úkolem tohoto rezortu?
Velké zmatení Zmatení jazyků: Ministerstvo pro místní rozvoj (ČJ) x Ministerstvo pro regionální rozvoj (Aj) x dle kompetenčního zákona koordinace regionální politiky Co je tedy úkolem tohoto rezortu? Kdo je jeho hlavním partnerem, koho zájmy hájí? Prosazuje územní hledisko do národních politik (regionalizace sektorových politik)? Hájí zájmy krajů vůči sektorovým rezortům (a vládě)? Hájí zájmy velkých měst a aglomerací? Řeší problémy malých obcí a venkova? EK k schválila aktualizaci Národní RIS3 strategie pro ČR a ukončila tak předběžnou podmínku 1.1 – Výzkum a vývoj.

5 Dokumenty regionálního rozvoje
Dokumenty MMR: Strategie regionálního rozvoje ČR - vládní politika Jaká je vazba na aktivity a dokumenty krajů – Strategie rozvoje kraje, Program rozvoje kraje? Zásady urbánní politiky Jaká je vazba na regionální politiku ČR? Politika územního rozvoje Jaká je vazba na Strategii regionálního rozvoje

6 Regionální politika a rozvoj:
Programy pod RIS3 Regionální politika a rozvoj: Není to jen otázka veřejné správy a koordinace aktivit jednotlivých úrovní, je výrazně orientována vně Bez zapojení vnějších aktérů, partnerů nemůžeme dosáhnou hlavních cílů Představuje dlouhodobou a systematickou činnost (strategické plánování) Náročná na veřejné ale i soukromé investice materiální (infrastruktura), změna jednání a myšlení lidí, změna struktur – uspořádání, specializace, vazby, sítě změna fungování veřejného sektoru

7 Charakteristika přístupů
Typy regionální politiky: A) řešíme rozdíly (dispartní) – mezi částmi státu, na bázi regionů, mikroregionů B) zvyšujeme kvalitu života v území C) usilujeme o vytvoření nových rozvojových pólů D) Uklízíme po minulosti (restrukturalizace) E) Podporujeme průřezovou modernizaci (Průmysl 4.0, dříve ICT).

8 Nevyvážený rozvoj území státu
Regionální dopady Co se stane, když bychom neměli regionální politiku: Nevyvážený rozvoj území státu Rozpad na lokální trhy práce, zabránění růstu mezd Nízká ekonomická výkonnost části území a jeho další propad Rozpad sítě veřejných služeb Rychlý pohyb obyvatelstva do rozvojových center Migrační vlny (selektivní) Vysoké investiční náklady na veřejnou infrastrukturu (neřízená) Suburbanizace

9 Růst sociálního napětí v „problémových regionech“
Národní dopady Co se stane, když bychom neměli regionální politiku: Vznikají rozsáhlé periferie s minimální ekonomickou aktivitou a malým osídlením Růst sociálního napětí v „problémových regionech“ Posilování negativních rysů regionální identity Vznik regionálně zaměřených stran – dopad na politický systém země (Liga severu) Riziko separatismu, secese Poruchy ve fungování národní ekonomiky (zásadní rozdíly ve výši mezd, ve vnitřní kupní sile měny apod.). Duální charakter ekonomiky.

10 Regionální politiky Příklady úspěšných a neúspěšných regionálních politik: Jižní Itále Porúří a Porýní Francie – aglomerace Radikální vize – strategické představy o změně fungování prostorových vztahů Drobné krůčky

11 Regionální politika ČR
Ode všeho trochu Regionální politika ČR Disparity a opět disparity Decentralizace všechno vyřeší Rozvoj aglomerací, ale jak? Rozvoj konkurenceschopnosti – příspěvek z EU.

12 Regionální politika Adekvátnost Dělejme věci na správné úrovni Bez spolupráce to nejde Je potřeba se zamyslet a strategicky plánovat Poptávková orientace – to není správná cesta.

13 Děkuji za pozornost Ing. Marek Jetmar, Ph.D.


Stáhnout ppt "Regionální politika, ano či ne Ing. Marek Jetmar, Ph. D"

Podobné prezentace


Reklamy Google