Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_10.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_10."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_10 Věcná břemena Téma sady:Člověk a právo Obor, ročník:Obchodní akademie, 2. ročník, Ekonomické lyceum, 3. ročník Datum vytvoření:březen 2013 Anotace: Obecná ustanovení, věcná břemena, nabytí služebnosti, pozemkové služebnosti, užívací právo, požívací právo, zánik služebnosti. Metodický obsah:Výklad nového učiva

2 Věcná břemena umožňují oprávněnému využít určitou část užitné hodnoty cizí věci, vlastník je naopak povinen něco dát, konat, trpět, něčeho se zdržet. Podle obsahu se rozlišují služebnosti a reálná břemena. Reálná břemena zavazují vlastníka služebné věci k tomu, aby ve prospěch jiné osoby něco aktivně konal, poskytoval jí nějaký užitek, (např. jí poskytoval část úrody, která se urodila na jeho pozemku), zatěžují pouze věc evidovanou ve veřejném seznamu, lze zřídit buď na určitý časový úsek, umožňují vlastníka zatížené věci se z břemene vykoupit (§ 1304).

3 Služebnost Od reálného břemene se služebnost odlišuje právě pasivitou vlastníka věci, který je na základě služebnosti povinen: ve prospěch oprávněné osoby (určené buď konkrétně či prostřednictvím věci, které služebnost svědčí) něco trpět,( např. vlastník umožní jiné osobě, aby přecházela přes jeho pozemek nebo na něm čerpala vodu ), nebo zdržet se činnosti, kterou by jinak jako vlastník mohl vykonávat. ( Např. vlastník se zaváže k tomu, že svou stavbu nebude zvyšovat, aby nezastínila sousedovi jeho výhled do krajiny.)

4 Nabytí služebnosti smlouvou, pořízením pro případ smrti, vydržením po dobu potřebnou k vydržení vlastnického práva k věci, která má být služebností zatížena, ze zákona, rozhodnutím orgánu veřejné moci. K věci zapsané ve veřejném seznamu, vzniká zápisem do takového seznamu. K věci nezapsané ve veřejném seznamu, vzniká účinností smlouvy.

5 Druhy služebností Pozemkové služebnostiOsobní služebnosti Služebnost inženýrské sítěUžívací právo Opora cizí stavbyPožívací právo Právo na svod dešťové vodySlužebnost bytu (užívání) Služebnost stezky, průhonu a cesty Právo pastvy Právo na vodu …

6 Právní poměry ze služebnosti Oprávněná osoba nese náklad na zachování a opravy věci, která je pro služebnost určena. Pozemkovou služebnost nelze spojit s jiným panujícím pozemkem. Osobní služebnost nelze převést na jinou osobu. Služebnost se nemění změnou v rozsahu služebné nebo panující věci, ani změnou hospodaření na panujícím pozemku.

7 Užívací právo Služebností užívacího práva se uživateli poskytuje právo užívat cizí věc pro jeho vlastní potřebu a potřebu jeho domácnosti. Vlastníku věci náležejí všechny užitky, které může brát bez zkrácení práva uživatele. Vlastník však nese všechny její závady a musí věc udržovat v dobrém stavu. Přesahují-li náklady užitek, který vlastníkovi zbývá, musí uživatel buď tyto zvýšené náklady nést, anebo od užívání upustit.

8 Požívací právo Služebností požívacího práva se poživateli poskytuje právo užívat cizí věc a brát z ní plody a užitky; poživatel má právo i na mimořádný výnos z věci. Při výkonu těchto práv je poživatel povinen šetřit podstatu věci. Poživatel přejímá všechny závady, které na věci vázly v době, kdy byla služebnost zřízena. Nese také náklady, bez nichž by se plodů a užitků nedosáhlo. Poživatel udržuje věc ve stavu, v jakém ji převzal, a hradí obvyklé udržovací náklady na věc včetně její obnovy a obvyklého pojištění proti škodám.

9 Zánik služebnosti trvalou změnou, pro kterou služebná věc již nemůže sloužit, dohodou, výmazem z veřejného seznamu, uplynutím doby, na kterou byla zřízena, dosažením určitého věku u osoby, smrtí oprávněné osoby u osobní služebnosti.

10 Otázky Znáte z nějakého díla příklad služebnosti? Např. A. Jirásek – Lucerna Rozhodněte, jak byste určili právo doživotního bydlení v prodaném (darovaném) domě. Vyhledejte v občanském zákoně jaký je rozdíl mezi služebností cesty a služebností průhonu. Jak byste určili služebnost bytu, jako služebnost užívání nebo služebností požívacího práva? Vyhledejte v zákoně.

11 Prameny a literatura Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník RYSKA, Radovan a Monika PUŠKINOVÁ. Právo pro střední školy: podle nového občanského zákoníku. Vyd. 7., V nakl. Eduko 1., přeprac. Praha: Eduko, 2012, 86 s. ISBN 978-80-87204-57-3. Dílo smí být dále šířeno pod licencí CC BY-SA. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Všechna neocitovaná autorská díla jsou dílem autora.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_10."

Podobné prezentace


Reklamy Google