Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu"— Transkript prezentace:

1 Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Energii potřebnou pro život organismy uvolňují rozkladem organických látek. Základní látkou, z které organismy uvolňují energii, je jednoduchý cukr – glukóza. Uvolnění energie může probíhat dvěma způsoby: a) anaerobně (za nepřítomnosti vzduchu) b) aerobně (za přítomnosti vzduchu)

3 Anaerobním uvolňováním energie je například alkoholové kvašení. Uvolní se při něm jen malé množství energie a výsledný produkt, alkohol, obsahuje ještě značné množství energie. Tento způsob je značně neefektivní a používají ho pouze organismy žijící v prostředí s nedostatkem kyslíku, například bakterie nebo kvasinky.

4 Aerobní uvolňování energie se nazývá buněčné dýchání. Je mnohem efektivnější a uvolňuje se při něm 18x více energie než při kvašení. Glukóza se při něm rozpadne až na oxid uhličitý a vodu (látky, z nichž při fotosyntéze vznikala). Tímto způsobem uvolňují energii rostliny i živočichové. Je to nejběžnější způsob získávání energie v přírodě.

5 Mitochondrie

6 Mitochondrie se nachází v buňkách živočichů, hub i rostlin. Probíhá zde buněčné dýchání – uvolňování energie za přítomnosti kyslíku.

7 Test Co je základní látkou, z které organismy uvolňují energii? Za jakých podmínek může probíhat uvolňování energie? Jak se jmenují oba způsoby uvolňování energie a kdo je používá? Porovnej energetický zisk obou způsobů.

8 Řešení testu cukr – glukóza anaerobně (za nepřítomnosti vzduchu), aerobně (za přítomnosti vzduchu) kvašení, například bakterie a kvasinky buněčné dýchání, například rostliny a živočichové kvašení je neefektivní a uvolňuje se při něm malé množství energie buněčné dýchání je efektivnější a uvolňuje se při něm 18x více energie

9 Zdroje KVASNIČKOVÁ, Danuše. Základy ekologie. 3., upr. vyd. Praha: Fortuna, 2004, 103 s. ISBN 80-716-8902-5. Str. 5. Mariana Ruiz (LadyofHats). [online]. [cit. 2013-07-03]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Animal_mitochondrion_diagram_cs.svg


Stáhnout ppt "Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu"

Podobné prezentace


Reklamy Google