Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Majetkové daně v tržní orientaci a místní správa Professor Bryson Prague June, 2004.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Majetkové daně v tržní orientaci a místní správa Professor Bryson Prague June, 2004."— Transkript prezentace:

1 Majetkové daně v tržní orientaci a místní správa Professor Bryson Prague June, 2004

2 Můj Dům v Springdellu

3 Obec Springdell

4 Samospráva Springdellu Které problémy nemusí malá obec řešit? Národní obrana Telekomunikace. Produkce ze soukromých trhů.

5 Samospráva Springdellu Které problémy nemusí malá obec řešit? Požární ochrana –Svazek Springdellu s městy Provo/Orem Vzdělávání –Svazek Springdellu s městy Provo/Orem

6 Samospráva Springdellu Potom zbývá jen několik problémů Silnice a ulice, velký problém pro nás. Voda a kanalizace Údržba společných prostorů Odstranění sněhu Odpad –Soukromou firmou

7 Samospráva Springdellu Co můžete odvodit od těchto úkolů? Malé obce mají méně prostředků, ale také méně úkolů, A skrze svazky mají schopnost řešit problémy. Springdell slaví 100 let od založení komunity tento rok!

8 Samospráva Springdellu Získání příjmů je pro naši obec moc důležité Vážná diskuse (v lednu každý rok) o rozpočtu Vždycky máme téměř dost peněz pro nejdůležitejší projekty Dobrovolné aktivity jsou možné –Den hrabání listí a jarní úklid

9 Schopnost M í stn í Vlády Politická schopnost –Konat volby –Rozumět preferencím obyvatelů Administrativní kapacita –Zavádět Politické plány Politická schopnost –Získat Příjmy, –Používat daně a poplatky rozvážně Administrativní kapacita –Plánovat da ň VýdajePříjmy

10 Schopnost M í stn í Vlády Administrativní kapacita –Provést plány Výdat přímy Administrativní kapacita –Vybírat daň Získat p ř ímy Výdavky Přímy

11 Nutnost pro příjmy z majetkových daní Je potřebná zvláště, protože pomáhá samosprávám v independenci (nezávislost) Ale zavedení majetkové daně může přinést velké problémy

12 Administrativn í požadavky pro daň z nemovitostí Členové místního vedení nejsou rádi, že jejich sousedi a přátelé vědí, kdo je za daně odpovědný

13 Členové místního vedení mají strach, že majetková daň je příliš viditelná. Jak budou občané reagovat na silnější(vyšší) daň z nemovitostí? Co můžeme udělat, aby daň z nemovitostí byla více přijatelná.

14 Administrativn í požadavky pro daň z nemovitostí Je těžké zavést tržně orientované majetkové ceny daně bez trhu pro nemovitosti.

15 Administrativn í požadavky pro daň z nemovitostí Nerovnoměrná distribuce základu majetkové daně. Některé obce mohou získat mnohem větší majetkovou daň, než jiné obce.

16 Nicmén ě, zbývá velká pot ř eba pro p ří j my z daní z nemovitostí Jak můžeme podporovat místní vedení, aby přijali rozpočtovou odpovědnost? Oni nemohou zapomenout, že nebyli zvoleni, aby se stali důvodem, pro který veřejný sektor měl nedostatek prostředků pro důležité ůkoly.

17 Nutnost pro příjmy z majetkových daní Daň z nemovitostí stále není optimálně realizovaná. Obzvláště v krajinách v procesu přechodu, tento fakt může být překážkou úspěšné decentralizace.

18 Občané přijmou (akceptují) daně, které jsou samozřejmě nutné, aby poskytovaly žádoucí veřejné služby Veřejnou podporu je třeba požadovat skrze veřejné vzdělávání. Jak to můžeme dosáhnout?

19 Prijmy z dane z nemovitosti v Ceske Republice 2000 2001 2002 2003 ___________________________________ Rocny prijmy z dane4.331 4.406 4.457 4.753 Mistni prijmy v celkem83.591 88.838 99.550 107.496 Jako % mistni prijmy z dane 5.2 5.0 4.5 4.4 Jako % mistni prijmy v celkem 3.5 3.6 3.3 3.3

20 Výhody majetkových daní Daň z nemovitostí je nehybná nebo nepohyblivá, stabilní možně neutrální, spravedlivá a (Jako přímá daň) viditelná pro daňového poplatníka.

21 Pozitivní vlastnosti majetkových daní Jak je daň z nemovitostí nehybná nebo nepohyblivá? Daňoví poplatníci se nemohou vyhnout dani tím, že něco koupí nebo se účastní na transakci mimo politické hranice.

22 Pozitivní vlastnosti majetkových daní Jak je majetková daň stabilní? Poskytuje spíše konstantní příjmy také během let, když hospodářský cyklus je problematický.

23 Pozitivní vlastnosti majetkových daní Jak by mohla být tato daň potenciálně neutrální? Když je zavedená, nezmění množství služeb zdanění majetků.

24 Pozitivní vlastnosti majetkových daní Může tato daň být naplánována spravedlivě, aby dopadla na daňové poplatníky, kteří mají více prostředků, než na ty, kteří jich mají méně? Majitelé domů nebo majetku, mají pravděpodobně prostředky, aby platili přiměřenou daň. Rozumné osvobození bude pomáhat, aby bylo docíleno spravedlivosti.

25 Pozitivní vlastnosti majetkových daní Co máme na mysli, když řekneme “spotřební daň (jako VAT) může být regresivní daní?” Taková daň je pro ty s malým příjmem větší častí jejich příjmu než pro ty, s velkým příjmem.

26 Pozitivní vlastnosti majetkových daní Se zlepšením místních služeb a se zvýšením hodnoty majetku, příjemci musí platit za zvýšenou cenu.

27 Pozitivní vlastnosti majetkových daní Jako přímá daň, majetková daň je viditelná daňovým poplatníkům. Helé! To je také předností. Neviditelná daň, která pomýlí občany, není výsadou v demokracii.


Stáhnout ppt "Majetkové daně v tržní orientaci a místní správa Professor Bryson Prague June, 2004."

Podobné prezentace


Reklamy Google