Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mikroekonomie I Volné zdroje, volné statky a veřejné statky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mikroekonomie I Volné zdroje, volné statky a veřejné statky"— Transkript prezentace:

1 Mikroekonomie I Volné zdroje, volné statky a veřejné statky
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)

2 Volné zdroje Volný zdroj je takový zdroj, který je využíván bezplatně.
Volnými zdroji mohou být takové zdroje, které nevyžadují žádné náklady na udržování. Pokud jsou ovšem vzácné, zájemci o ně mezi sebou konkurují, a budou proto ochotni za ně platit.

3 Volné zdroje Soukromý zdroj, zvláště je-li vzácný, není nikdy volným zdrojem. Soukromý vlastník vždy promítne vzácnost zdroje do jeho ceny. Volné zdroje využívají lidé v mnohem větší míře, než zdroje, za které se musí platit. Vzniká problém nadměrného využívání volných zdrojů, které může vést k jejich vyčerpávání a někdy až k jejich devastaci a nevratnému zničení.

4 Volné statky Statky, za které spotřebitel neplatí, nazýváme volnými statky. Jejich náklady hradí stát nebo obec ze státního nebo obecního rozpočtu. (z peněz daňových poplatníků) Volnými statky jsou takové statky, jejichž náklady jsou hrazeny z pojištění. Lidé pak mají nárok na tyto statky „zdarma“, příkladem volného statku je zdravotní péče. Občas vzniká nedostatek, který způsobuje, že se volný statek někdy nedostane na lidi, kteří jej naléhavě potřebují a byli by i ochotni za něj zaplatit.

5 Veřejné statky Veřejné statky nemohou být zpoplatněny a musí být poskytovány bezplatně. Nevylučitelnost ze spotřeby – nemožnost kohokoliv vyloučit z užívání statku. Statek, který je nevylučitelný ze spotřeby, musí být financován prostřednictvím daní.

6 Veřejné statky Kdyby takovéto statky nefinancoval stát prostřednictvím daní, neexistovaly by – nikdo by je neposkytoval. O množství veřejného statku nemohou rozhodnout spotřebitelé projevením svých preferencí na trhu, nýbrž musí jej určit stát (obec). U veřejného statku neexistuje žádná tržní poptávka a nelze ji ani odhadnout.

7 Veřejné statky Množství veřejného statku nelze určit jinak nežli politickým rozhodnutím. Veřejné statky nemusí být nutně poskytovány státními podniky nebo státními úřady a institucemi. Musí být financovány z veřejných rozpočtů, tedy z daní.


Stáhnout ppt "Mikroekonomie I Volné zdroje, volné statky a veřejné statky"

Podobné prezentace


Reklamy Google