Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu Paměť, VY_32_INOVACE_04.03.10 Autor Mgr. Monika Malá Tematická oblast Základy společenských věd Ročník Pátý Datum tvorby Září 2013 Anotace Tato prezentace se věnuje paměti, popisuje fáze paměti, dělení paměti. Zabýváme se zde i vlivy, které paměť ovlivňují. Metodický pokyn Tato prezentace slouží jako elektronická učebnice, pro pátý ročník (osmiletého ) gymnázia základů společenských věd – psychologie. Časová dotace 45 minut.

2 Anotace: Tato prezentace se věnuje paměti, popisuje fáze paměti, dělení paměti. Zabýváme se zde i vlivy, které paměť ovlivňují.

3 Paměť -je funkce, která umožňuje uchování zkušenosti, informaci o okolním světě i o sobě samém ve vztahu k tomuto světu. -Paměť nemá vlastní obsah, je funkce spojená s dalšími psychickými procesy, poznávacími či emotivně regulačními. -Bez paměti nemůžete normálně psychicky fungovat.

4 Fáze paměti: Vštípení (kódování). Uchování informací v paměti (retence). Vybavování (reprodukce).

5 Vštípení (kódování) Naše zkušenosti se kódují trojím způsobem: -verbálně -obrazově -motoricky Z hlediska délky trvání, po kterou jsou uchovávány informace, lze v paměti rozlišovat 3 systémy: a)Senzorickou (ultrakrátkou) paměť. b)Krátkodobá paměť. c)Dlouhodobá paměť.

6 Senzorickou (ultrakrátkou) paměť Uchovává se krátkou dobu – několik sekund. V tomto čase se rozhoduje – bude-li informace přesunuta do krátkodobé paměti nebo bude zapomenuta. Například projíždějící auto, je pro nás důležité nebo ne. Telefonní číslo budoucího zaměstnavatele.

7 Krátkodobá paměť = operační neboli pracovní paměť -Po dobu 15-30 sekund podrží informaci potřebné k psychickým aktivitám. -Představte si pracovní tabuli obsahující to, co momentálně zpracováváme, čím se zabýváme. -Kapacita tohoto systému se pohybuje mezi 5-9 smysluplnými informačními jednotkami jakéhokoli druhu a bez ohledu na jejich rozsah. -Možné zvyšování kapacity krátkodobé paměti jsou tzv. mnemotechnické pomůcky. Ty usnadňují uložení informací do dlouhodobé paměti.

8 Dlouhodobá paměť Pasivní systém s neomezenou kapacitou. Do dlouhodobé paměti ukládáme informace zprostředkované smysly, ale také obsahy (myšlenky, city, představy, sny). Ukládání je záměrné nebo bezděčné. Mechanické opakování – memorování – je ukládání do paměti opakováním (slovíčka). Významnější je sémantické kódování, při němž si jednotlivé informace pomocí významových vazeb propojujeme do smysluplného celku.

9 Uchování informací v paměti Významné informace jsou zpracovávány (kódovány) takovým způsobem, aby byly snadněji vybavitelné a reprodukovatelné. Osobní význam je dán: - motivací, - osobními potřebami, - spojení se silným citovým prožitkem, - naopak s odporem, - rozumovým hodnocením.

10 Mechanicky vštípené informace nebo informace bez citového náboje nelze vybavit – dekódovat. Při vštěpování informací může docházet k jevu zvanému transfer (přenos), kdy učení se novému je usnadňováno využitím již existujících paměťových stop obsahujících informace, které nějak souvisí s novým učivem.

11 Vybavování (reprodukce) = proces dekódování informace, uložené v paměti. 2 základní formy – spontánní vybavování a znovupoznání. Spontánní vybavování – reprodukce bez jakýchkoliv vodítek. Znovupoznání – rekognice – vybavování si při opětovném vnímání téhož jevu, které oživuje paměťové stopy a stimuluje vybavení detailů.

12 Zapomínání Ztráta schopnosti reprodukce se označuje jako zapomínání. Nejsou-li paměťové stopy posilovány (opakování). V rámci zapomínání odstraňujeme nepotřebné obsahy paměti, chráníme psychiku před přetížením.

13 Kvalita paměti je ovlivněna: Tělesným stavem organismu. Psychickým stavem. Vnějšími okolnostmi (den/noc, roční období, skupinový názor, tlak skupiny, obecně platné postoje). Vlastnostmi informací, určených k zapamatování (časový interval, který je k dispozici k jejich osvojení, individuální významnost paměťového materiálu, spojitost s citovým prožitkem.

14 Poruchy paměti Amnézie Hypermnézie

15 Zdroj: Mgr. Kateřina Juklová :Základy obecné psychologie, Gaudeamus, Univerzita Hradec Králové, Hradec Králové 2007


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google