Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MATEMATIKA Mocniny s celým mocnitelem. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MATEMATIKA Mocniny s celým mocnitelem. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název."— Transkript prezentace:

1 MATEMATIKA Mocniny s celým mocnitelem

2 Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: III-2-02-05_Mocniny_a_odmocniny Autor: Mgr. Jitka Vyhlídalová Tematický okruh: Matematika Ročník: I. Datum tvorby: 10.2013 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Vyhlídalová

3 Mocniny s celým mocnitelem (exponent je nula nebo záporné celé číslo)? Řešení: Zároveň platí:

4 Mocniny s celým mocnitelem Př.: Pro mocniny s celým záporným nebo nulovým mocnitelem, které mají základ různý od nuly, platí stejná pravidla, jako pro mocniny s přirozeným mocnitelem. Která pravidla to jsou?

5 Mocniny s celým mocnitelem V následujících úlohách si procvičte počítání s mocninami s celým mocnitelem: Př.: Vypočítejte zpaměti:

6 Mocniny s celým mocnitelem Výpočty s mocninami zlomků usnadňuje vztah, který si můžeme snadno odvodit: Zapamatujte si: Např.:

7 Mocniny s celým mocnitelem Př.: Vypočítejte zpaměti:

8 Mocniny s celým mocnitelem Př.: Rozhodněte, zda je pravda: a)Libovolné záporné číslo umocněné na nulu je rovno 1. b)Nenulový zlomek umocněný na -1 je roven převrácené hodnotě původního zlomku. c)Je-li exponent mocniny zlomku záporný, je tato mocnina vždy větší než 1. d)Číslo, které je umocněné záporným exponentem, je záporné NE ANO NE ANO NE ANO NE

9 Mocniny s celým mocnitelem Př.: Uveďte příklad: a)čísla, které je po umocnění na záporný exponent záporné:_________ b)čísla, která má po umocnění na libovolný exponent stejnou hodnotu: ______ c)mocniny složeného čísla se záporným exponentem:_________ d)mocniny větší než 1 se základem menším než 1:_________

10 Anotace: Tato prezentace slouží k vysvětlení pojmu mocnina s celým mocnitelem a procvičení a upevnění dovednosti určovat hodnoty těchto mocnin. Použité zdroje: doc. RNDr. Emil Calda, CSc.: Matematika pro dvouleté a tříleté učební obory SOU, 1. díl, 1. vydání 2002, Prometheus, ISBN 80-7196-253-8 RNDr. Peter Krupka, Ph.D.: Matematika pro střední školy – 1. díl, 1. vydání 2012, DIDAKTIS, ISBN 978-80-7358-197-8 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Vyhlídalová


Stáhnout ppt "MATEMATIKA Mocniny s celým mocnitelem. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google