Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 Kvalita prověřená časem. 2 Národní soustava kvalifikací v praxi Třineckých železáren Ivo Žižka Třinec

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 Kvalita prověřená časem. 2 Národní soustava kvalifikací v praxi Třineckých železáren Ivo Žižka Třinec"— Transkript prezentace:

1 1 Kvalita prověřená časem

2 2 Národní soustava kvalifikací v praxi Třineckých železáren Ivo Žižka Třinec 13. 9. 2016

3 3 Kvalita prověřená časem Problémy výrobních firem na trhu práce  Nedostatek zájemců o práci s požadovanou kvalifikací.  Absence některých oborů v nabídce vzdělávání SŠ.  Kvalifikační nekompatibilita pracovní síly na trhu práce a požadavků firem.  Nutnost dovzdělávat nebo rekvalifikovat stávající zaměstnance.

4 4 Kvalita prověřená časem Národní soustava kvalifikací  Platforma pro získávání a uznávání kvalifikačních předpokladů pro výkon stanovených činností.  Umožňuje získat kvalifikační předpoklady pro výkon konkrétních činností bez nutnosti absolvování celého učebního oboru.  Vhodnou kombinací více profesních kvalifikací může fakticky alternovat celý učební obor.  Je vhodným prostředkem v oblastech, v nichž zcela nebo regionálně neexistuje odpovídající oborová nabídka vzdělání.

5 5 Kvalita prověřená časem Národní soustava kvalifikací a TŽ  Aktivní spolupráce TŽ na tvorbě a revizích jednotlivých profesních kvalifikací v gesci Sektorové rady pro hutnictví, slévárenství a kovárenství.  Cílem je maximální sladění požadavků obecného vymezení jednotlivých profesních kvalifikací na jedné straně a specifických požadavků výrobní praxe na straně druhé.  Účast TŽ na Regionální sektorové dohodě pro MSK v oblasti zpracovatelského průmyslu.

6 6 Kvalita prověřená časem Národní soustava kvalifikací v praxi TŽ  Od 1. 7. 2013 rozhodnuto o zavedení profesních kvalifikací jakožto alternativního kvalifikačního požadavku u vybraných plánovaných míst na provozech  Výroba železa a oceli,  Válcovna předvalků a hrubých profilů,  Válcovna drátů a jemných profilů a  Válcovna trub.  Vytvořena Pravidla pro stanovení profesních kvalifikací v popisech plánovaných míst.  Profesní kvalifikace se týkají profesí v CZ-ISCO 5 až 9  Aktuálně cca 200 plánovaných míst.

7 7 Kvalita prověřená časem Spolupráce s autorizovanou osobou  Autorizovanou osobou ověřující a uznávající získanou kvalifikaci je pro Třinecké železárny Střední odborná škola Třineckých železáren (SOŠ TŽ).  Dle potřeby TŽ zajišťuje SOŠ TŽ:  přípravné kurzy (včetně vytvoření studijních materiálů),  autorizované zkoušky.  Do kurzů jsou v současné době zařazováni především zaměstnanci TŽ s jiným výučním oborem, kteří již mají určitou praxi v dané požadované činnosti.  Autorizovanou zkoušku získalo dosud 171 zaměstnanců TŽ.

8 8 Kvalita prověřená časem Spolupráce s autorizovanou osobou  V současné době má SOŠ TŽ autorizaci pro profesní kvalifikace:  21-002-H Hutník přípravář vsázky aglomerace  21-004-H Hutník tavič oceli  21-005-H Hutník vysokopecař  21-007-H Hutník tažec kovů  21-008-H Hutník valcíř kovů  21-011-H Tavič  21-022-H Koksař obsluha baterií  21-023-H Koksař obsluhu chemické části koksovny  23-003-H Zámečník  26-026-H Montér slaboproudých metal. sítí  65-005-E Výpomoc při přípravě pokrmů

9 9 Kvalita prověřená časem Hlavní přínosy Národní soustavy kvalifikací  Alternativní možnost získat kvalifikační předpoklady pro výkon konkrétních činností.  Existence jednotných kvalifikačních standardů.  Alternativa za neexistující oborovou nabídku vzdělání.  Jednodušší možnost zvyšování kvalifikační úrovně stávajících zaměstnanců.  Nástroj pro zvyšování flexibility pracovního prhu a pracovní síly (zejména v „nedostatkových“ oborech).

10 10 Kvalita prověřená časem Děkuji za pozornost. Otázky?


Stáhnout ppt "1 Kvalita prověřená časem. 2 Národní soustava kvalifikací v praxi Třineckých železáren Ivo Žižka Třinec"

Podobné prezentace


Reklamy Google