Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_393_Lineární rovnice II. Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_393_Lineární rovnice II. Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_393_Lineární rovnice II. Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace AutorMgr. Věra Lišková Průřezové témaČlověk a životní prostředí PředmětMatematika Ročník2. Datum tvorby18.3.2013 Datum a místo ověření27.3.2013, matematika 2.Za Druh učebního materiáluPrezentace Anotace Materiál je určen žákům 2. ročníku učebního oboru. Pomocí prezentace se procvičují rovnice se závorkami a se zlomkem. Materiál je inovativní ve využití příkladů z internetu přímo ve výuce. Klíčová slovalineární rovnice se zlomkem, rovnice s neznámou ve jmenovateli Metodický pokyn V prezentaci jsou uvedeny základní příklady lineárních rovnic, složitější jsou na internetových odkazech. V hodině je nutné mít přístup k internetu. V tomto učebním textu se neuvádí zkouška u rovnic. Žáci vidí zadání, výsledky se objeví až po kliknutí. Na závěr prezentace je připravena krátká desetiminutovka i s řešením. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 LINEÁRNÍ ROVNICE II. Složitější lineární rovnice mohou obsahovat zlomky a závorky Je třeba dávat pozor na pořadí matematických operací Nejprve násobíme a dělíme, Pak sčítáme a odčítáme. Nejprve upravujeme zlomky, pak závorky. *, /, +, -

3 ROVNICE A ZÁVORKY

4 1) Vypočtěte:

5 ROVNICE SE ZLOMKY Najdeme společného jmenovatele Vynásobíme levou i pravou stranu rovnice Doplníme závorky Rovnici dále upravujeme

6 NEZNÁMÁ VE JMENOVATELI Rovnice řešíme stejně jako rovnice se zlomky Navíc musíme napsat podmínky existence Tzn. jmenovatel zlomku se nesmí rovnat nule Podmínky:

7 2) Vypočtěte:

8

9 3) Procvičujte: Následující příklady slouží k nácviku řešení složitějších lineárních rovnic: http://vyuka.odbskmb.cz/algebraické%20r ovnice_soubory/Page2546.htmhttp://vyuka.odbskmb.cz/algebraické%20r ovnice_soubory/Page2546.htm http://www.aristoteles.cz/matematika/rovni ce/linearni/linearni-rovnice-priklady.phphttp://www.aristoteles.cz/matematika/rovni ce/linearni/linearni-rovnice-priklady.php

10 Vypočtěte rovnice, určete podmínky: AB

11 ABŘEŠENÍ příklady

12


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_393_Lineární rovnice II. Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná."

Podobné prezentace


Reklamy Google