Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Energie současnosti a její historie Johanka Sadílková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Energie současnosti a její historie Johanka Sadílková."— Transkript prezentace:

1 Energie současnosti a její historie Johanka Sadílková

2 Historie  120 000 př. n. l. – oheň Člověk se naučil používat oheň na vaření, topení a jako ochranu před zvířaty.  2 810 př. n. l. – plachetnice Na Nilu se začaly plavit dřevěné jednostěžňové lodě s plachtami využívající pro svůj pohon kromě vesel i energii větru.  1 000 př. n. l. – dřevěné uhlí Číňané objevili dřevěné uhlí a začali ho používat jako palivo a na výrobu oceli.  500 př. n. l. – ropa Římané začali používat na svícení v domácnostech tzv. sicilský petrolej (ropu).  210 př. n. l. – vodní kolo Filón z Byzancie popsal sirénu poháněnou vodním kolem s vrchním přívodem vody.  900 – větrný mlýn V Číně a v Persii začali používat první větrné mlýny – myšlenka pocházela z buddhistických modlitebních mlýnků.  17. století – skleník Evropané se naučili akumulovat sluneční energii v uzavřeném prostředí za sklem neboli skleníkem.  1752 – hromosvod Benjamin Franklin sestrojil první hromosvod – začátek poznávání elektřiny.  1784 – parní stroj James Watt vynalezl zdokonalený parní stroj, který znamenal počátek průmyslové revoluce.  1802 – stroje Masová výroba pomocí strojů a nové dopravní prostředky – parník, lokomotiva  1861 – solární energie Francouz Mouchot zkonstruoval první parní motor na solární pohon.  20. století – auta, letadla Henry Ford začal masově vyrábět automobily.  21. století – globální změny Při vyčerpávání fosilních paliv se začínají se hledat alternativní a obnovitelné zdroje energie.

3 V přítomnosti  Energie se využívá každý den, v domácnosti, v práci, ve škole a různých institucích  Pokud např: se koukáte na film Titanic - 194 minut. Kolik za tu dobu „přiteče“ do televize energie? Základem byla spotřeba plazmové televize PANASONIC VIERA TX-P42UT50E 3D s úhlopříčkou 107 centimetrů. Ta za 194 minut spotřebuje 424 Wh.

4 V Budoucnosti  V budoucnu se uvažuj o alternativních zdrojích jako: solární energie, vodní, vulkanická, mořská (z přílivů atd.) a větrnou  Jelikož se hledají samé nové alternativní zdroje tak je velice pravděpodobné že člověk který objeví nevyčerpatelnou energii bez úhony na životním prostředí získá Nobelovu cenu  Vhodným futuristickým nápadem je „Mikešův máselný paradox“ na stránce: http://necyklopedie.wikia.co m/wiki/Soubor:Flying_Horse _-_Gatorrada_(Cat-Toast)  Mikešův máselný paradox vzniká vzájemným působením dvou fyzikálních zákonů, to jest zákona kočičího a zákona chlebového. Kočičí zákon říká, že kočka dopadne vždy na nohy. Chlebový zákon říká, že chleba namazaný máslem dopadne na zem vždy stranou namazanou.

5 Jiný typ energie

6 ZDROJE  http://necyklopedie.w ikia.com/wiki/Soubor: Flying_Horse_- _Gatorrada_(Cat- Toast) http://necyklopedie.w ikia.com/wiki/Soubor: Flying_Horse_- _Gatorrada_(Cat- Toast)  http://www.prozeny.c z/magazin/bydleni-a- zahrada/poradme- si/36186-porovnejte- spotrebu-beznych- elektrospotrebicu- budete-prekvapeni http://www.prozeny.c z/magazin/bydleni-a- zahrada/poradme- si/36186-porovnejte- spotrebu-beznych- elektrospotrebicu- budete-prekvapeni  http://vyzkumy.cz/sites/ default/files/elektrika_gr af_factum.png http://vyzkumy.cz/sites/ default/files/elektrika_gr af_factum.png  http://www.vitejtenaze mi.cz/cenia/index.php? p=historie_vyuzivani_ene rgie&site=energie http://www.vitejtenaze mi.cz/cenia/index.php? p=historie_vyuzivani_ene rgie&site=energie

7 Děkuji za pozornost Stížnosti si nechte pro sebe


Stáhnout ppt "Energie současnosti a její historie Johanka Sadílková."

Podobné prezentace


Reklamy Google