Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zdroje energie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zdroje energie."— Transkript prezentace:

1 Zdroje energie

2 Člověk je již od počátku svého historického vývoje spojen se zdroji energie. Nejdříve využíval pouze energii svých svalů, později energii uvolňující se při spalování přírodních paliv. S rozvojem technických zařízení a prostředků dokázal využívat energii spojenou s pohybem zvířat, vody a vzduchu na Zemi, v současné době pak i energii ukrytou v jádrech atomů. Život člověka bez zdrojů energie je nemyslitelný a přitom její spotřeba stále narůstá. Většina současných zdrojů je však neobnovitelná a zásoby jsou konečné – fosilní paliva (ropa, uhlí a zemní plyn). Proto je stále více nutné věnovat pozornost obnovitelným zdrojům, které navíc většinou nepřinášejí tolik problémů se životním prostředím. K tradičním obnovitelným zdrojům energie patří vítr, slunce a pohyb vody.

3

4

5 Hospodaření energií sice může oddálit den zúčtování, ale nemůžete šetřit něčím, co nemáte. Ani další odborníci nepochybují, že je na čase zesílit hledání významného paliva budoucnosti. Existuje však takové palivo? Stručně řečeno, ne. Odborníci to opakují stále dokola: „Žádné okamžité řešení není.“ Třebaže pár nadšenců tvrdí, že mezi námi a nekonečnou energií ze vzduchoprázdna vesmíru nebo zemského jádra stojí pouze rozsáhlá spiknutí nebo nedostatek financí, skutečnost je taková, že na konci žádné rovnice ani vrtné korunky žádné úžasné palivo nečeká.

6 Mylné je i nadšení z automobilů na vodíkový pohon
Mylné je i nadšení z automobilů na vodíkový pohon. Vodík totiž není zdroj energie. Třebaže se vyskytuje společně s kyslíkem ve vodě. Aby se dal vodík využít, musíte ho nejprve izolovat a k tomu je zapotřebí více energie, než z něj získáte. V současnosti se většina energie získává z fosilních paliv, a ta žádné okamžité řešení nenabízejí.

7 Při podrobnějším průzkumu nicméně zjistíme, že budoucnost našeho příštího paliva až tak neutěšená není. Ve skutečnosti máme již nyní k dispozici řadu uchazečů o energetické prvenství, které dnes patří fosilním palivům – např. větrnou, solární nebo atomovou energii. Tento nástupce však bude muset být „shromážděním“, a nikoli „králem“. Prakticky všichni odborníci překvapivě neprosazují svoji specializaci, ale i specializace všech ostatních.

8 Hlavním problémem je velká spotřeba
Hlavním problémem je velká spotřeba. Na světě se denně spotřebuje okolo 320 miliard kilowatthodin. To se rovná asi dvaadvaceti bez přestání svítícím stowattovým žárovkám na každého obyvatele naší planety. Odhaduje se, že se světová spotřeba elektrické energie během příštího století ztrojnásobí. Fosilní paliva dokážou rostoucí poptávku uspokojit, protože se v nich do kompaktní formy nastřádaly miliony let sluneční energie, jenže takové palivo už nenajdeme.

9 Řešení existuje, ale všechna si od nás, kteří se mačkáme klem „fosilního“ ohně, žádají jednu věc – velký skok do jiného světa.


Stáhnout ppt "Zdroje energie."

Podobné prezentace


Reklamy Google