Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PODMĚT A PŘÍSUDEK  Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory  Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/  Datum:  Autor: Mgr. Miroslava.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PODMĚT A PŘÍSUDEK  Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory  Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/  Datum:  Autor: Mgr. Miroslava."— Transkript prezentace:

1

2 PODMĚT A PŘÍSUDEK  Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory  Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/21.2149  Datum: 19.4.2012  Autor: Mgr. Miroslava Pospíšilová  Název: VY_32_INOVACE_ 19_ČJ_ZÁKLADNÍ VĚTNÉ ČLENY  Téma: Podmět, přísudek a jeho druhy  Anotace: Prezentace do českého jazyka. Lze použít v úvodní hodině při objasňování učiva skladby o základních větných členech i při následném utužování vědomostí ve vyšších ročnících. Materiál slouží jako přehled základních údajů o podmětu, přísudku a jeho druzích. Podporuje schopnost žáka vnímat údaje v uceleném přehledu, rozvíjí schopnost aplikovat naučené pravidlo v konkrétních větách.  Věková skupina: 8. ročník  Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace  Předmět: Český jazyk  Přílohy: zdroj materiálů

3  PODMĚT  PŘÍSUDEK – druhy přísudku

4 ZZákladní větný člen OOtázka: KDO,CO? Maminka připravuje večeři. Maminka

5 VYJÁDŘENÝ 1. VYJÁDŘENÝ Na zahradě kvetly růže. NEVYJÁDŘENÝ 2. NEVYJÁDŘENÝ Dnes nikam nepůjdu. (Já) VŠEOBECNÝ 3. VŠEOBECNÝ Hlásili to v rozhlase. Dávali to v kině. Prodávali to na trhu.

6  Podstatným jménem  Přídavným jménem  Zájmenem  Číslovkou  Infinitivem slovesa  Citoslovcem  Pes štěká.  Nemocný odešel pryč.  Někdo vykřikl.  První dostane odměnu.  Hrát na kytaru ho baví.  Ozvalo se hurá!

7  HOLÝ  ROZVITÝ  NĚKOLIKANÁSOBNÝ  Letadlo se vzneslo.  Zelené auto odjelo.  Petr, Jirka i Honza hráli bowling.

8  Základní větný člen  Spolu s podmětem tvoří základní skladební dvojici  Vyjadřuje, co podmět koná připravuje Kuchař připravuje večeři. připravuje

9  SLOVESNÝ JEDNODUCHÝ  Kluci hrají na hřišti fotbal.  SLOVESNÝ SLOŽENÝ  Musím jít do obchodu.  JMENNÝ SE SPONOU  Eva je už týden nemocná.  Bratr se stal lékařem.  JMENNÝ BEZE SPONY  Mladost radost.( Můžeme si doplnit:je)

10 Přísudek jmenný se sponou tvoří: Spona : BÝT,BÝVAT STÁT,STÁVAT SE + Podstatné nebo přídavné jméno Ta střecha je červená. Sestra se stala herečkou.

11 a)Způsobové sloveso + infinitiv (plnovýznamového slovesa)  Teta dnes musí odjet. b) Fázové sloveso + infinitiv (plnovýznamového slovesa)  Honza se začal učit.

12  muset  moci  mít (povinnost)  smět  chtít  Eva musí jít do obchodu.  Můžu hrát s vámi?  Mám jít na schůzku?  Smím pohladit toho psa?  Chceš obědvat?

13  začít, začínat  přestat, přestávat  Začal sportovat už v šesti letech.  Kdy už přestaneš kouřit?

14  Sloveso BÝT může mít svůj plný význam  Strašidla nejsou.  Na stromě jsou jablka. = existují, nachází se přísudek slovesný jednoduchý

15  Texty: vlastní práce autora  Obrázky: www.office.microsoft.comwww.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "PODMĚT A PŘÍSUDEK  Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory  Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/  Datum:  Autor: Mgr. Miroslava."

Podobné prezentace


Reklamy Google