Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek ve vzdělávání na základní škole OP VK Podmět.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek ve vzdělávání na základní škole OP VK Podmět."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek ve vzdělávání na základní škole OP VK Podmět a přísudek Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurence schopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Novotnou Jaroslavou

2 Věta jednoduchá -Věta jednoduchá se skládá z podmětu a přísudku. přísudku. Jana píše. Děti zazpívaly. Přišlo jaro. -Podmět může být holý nebo rozvitý. Jana, děti, jaro - Malá Jana, Hodné děti… Jana, děti, jaro - Malá Jana, Hodné děti… - Ptáme se na něj Kdo-co?

3 Podmět holý a rozvitý Přísudek holý a rozvitý -Přísudek může být holý nebo rozvitý. Pepa se naučil číst, psát a počítat. Pepa se naučil číst, psát a počítat. -Jestliže tvoří větu holý podmět i přísudek, jedná se o větu h o l o u. -Základem přísudku je určitý slovesný tvar + slovesa zvratná.

4 Podmět a přísudek  Základ podmětu a základ přísudku tvoří základní skladební dvojici. základní skladební dvojici. př./ - věty dokončete. př./ - věty dokončete. Ptáci ………….. Zvířátka………….. Květiny………… Kapky …………… Ryby ………….. Knihy ……………. Stromy ………... Listy ……………… Lidé ……………. Šípky …………….

5 Tvořte zajímavé jednoduché věty  Naše televize ………………………….  Moje maminka …………………………  Babička s dědečkem …………………  Večer bude……………………………..  Modré oči ………………………………  Kočka s koťaty…………………………  Barevné květiny………………………..  Stromy brzy …………………………….

6 Tvořte věty s rozvinutým podmětem ( Co dělali?)  Ela, Pavel a Jarmila ……………………..  Okna a dveře …………………………….  Knížky a časopisy………………………..  Jablka, hrušky i švestky………………….  Hrnce a pokličky…………………………..  Obrazy a obrázky…………………………  Chlapci a dívky ……………………………

7 Tvořte věty s rozvinutým přísudkem ( Kdo – co?)  ………………….psali, kreslili a malovali.  ………………………hrabali a sázeli……..  ………………..běhali, skákali a prolézali.  ………………oškrábali, nakrájeli a uvařili.  …………………...zamňoukaly a zavrněly.  …………………zazpívaly a zarecitovaly.  …………………..spali a spali.

8 Vymyslete věty

9 Vymyslete příběh, každý přidá pouze jednu větu…

10 Podmět ve větách  může být vyjádřen jinými slovními druhy:  Podstatným jménem - (M - Ž - S)  Přídavným jménem – červená,  Zájmenem – já, ty, on,….  Číslovkou – dvanáctá, desátá, stovka  může být nevyjádřený, z předchozí věty  Usnul v lese. (ON). Byli veselí. ( Oni)


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek ve vzdělávání na základní škole OP VK Podmět."

Podobné prezentace


Reklamy Google