Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:"— Transkript prezentace:

1 Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Půda je velmi složitá soustava, lišící se v různých místech Země podle toho, z kterých hornin vznikala, kolik vzduchu, vody a humusu (zbytků organismů) obsahuje a jak ji ovlivňují organismy a prostředí. Půdy vytváří na pevninách obal, kterému se říká pedosféra. Půda vzniká zvětráváním hornin (žula, čedič, rula atd.). Činitelé ovlivňující vznik půdy: sluneční záření, změny teploty, voda, led, vzduch, vítr, gravitace, organismy. Půda

3 Organismy přijímají minerální látky z půdy, vody a potravy (sodík, fosfor, draslík, hořčík, vápník atd.). Minerální látky se do půdy a vody dostávají ze zemské kůry, která je tvořena horninami a nerosty (minerály). Obsah minerálních látek je mnohdy rozhodující pro to, které organismy se v prostředí budou vyskytovat (jiné organismy žijí ve sladkých vodách, jiné v mořích, jiné rostliny rostou na vápenitých, nebo na kyselých půdách atd.). Minerální látky v půdě

4 Spolu s minerálními látkami se do organismů dostávají i látky nežádoucí, které jsou pro tělo škodlivé (toxické): těžké kovy – olovo, kadmium, rtuť, chrom atd. radioaktivní látky; velké množství některých biogenních prvků – síra (okyselování půdy, vody), dusík (dusičnany v pitné vodě mohou vyvolat tzv. modrání kojenců) atd. Škodlivé látky v půdě

5 Žula

6 Čedič

7 Křemen

8 Půdní profil

9 Test 1.Jak vzniká půda? 2.Kteří činitelé ovlivňují vznik půdy? 3.Co vzniká v půdě ze zbytků organismů? 4.Odkud přijímají organismy minerální látky? 5.Co patří mezi látky toxické?

10 Řešení testu 1.zvětráváním hornin 2.sluneční záření, změny teploty, voda, led, vzduch, vítr, gravitace, organismy 3.humus 4.z půdy, vody a potravy 5.těžké kovy (olovo, kadmium, chrom atd.), radioaktivní látky, velké množství některých biogenních prvků (síra, dusík)

11 Zdroje KVASNIČKOVÁ, Danuše. Základy ekologie. 3., upr. vyd. Praha: Fortuna, 2004, 103 s. ISBN 80-716-8902-5. Str. 5. Eurico Zimbres. [online]. [cit. 2013-07-15]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Granite.jpg?uselang=cs Str. 6. Synek125. [online]. [cit. 2013-07-15]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Basalt_Austria.JPG Str. 7. Rob Lavinsky. [online]. [cit. 2013-07-15]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Quartz-40547.jpg?uselang=cs Str. 8. US Department of Agriculture. [online]. [cit. 2013-07-15]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Soil_profile.png?uselang=cs


Stáhnout ppt "Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:"

Podobné prezentace


Reklamy Google