Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). MLÉKO

2 Cíl: SEZNÁMENÍ S MLÉKEM   Charakteristika   Dělení mléka   Složení mléka   Jakost mléka   Posuzování mléka   Druhy mléka   Balení mléka   Použití mléka v kuchyni   Zajímavosti

3 CHARAKTERISTIKA   Mléko je bílá tekutina.   Mléko je produkt mléčných žláz samic savců.   Kojenci produkují enzym laktázu, který štěpí mléčný cukr laktózu. Tvorba laktázy u lidí v dospělosti klesá natolik, že se laktóza stane nestravitelnou.   Lidé, kteří nemohou trávit mléko s obsahem laktózy, trpí tzv. laktózovou intolerancí.   Je nejdůležitější potravinou živočišného původu na světě.

4 STROJOVÉ DOJENÍ KRAVSKÉHO MLÉKA

5 DĚLENÍ MLÉKA Mléko živočišného původu:   Kravské mléko   Kozí mléko   Ovčí mléko   Klisní mléko   Lamí mléko   Velbloudí mléko   Buvolí mléko Mléko rostlinného původu:   Sójové   Kokosové   Sezamové   Konopné   Rýžové   Makové

6 ZÁKLADNÍ SLOŽKY MLÉKA 87,5 % vody 12,5 % sušiny 3,3 % bílkovin4,7 % laktózy 3,8 % tuku 0,7 % minerálních látek vitamíny A, D, E enzymy ochranné látky kasein

7 ZÁKLADNÍ SLOŽKY MLÉKA   Mléčný tuk – je obsažen ve formě kuliček, obsahuje více než 200 různých mastných kyselin.   Cukr – je disacharid laktóza.   Minerální látky – vápník, fosfor, hořčík, draslík, sodík, chlór, síra.   Vitamíny – B 2, B 6, B 12, A, D, E, K.   Sušina – 13 % ( 4 % tuku, 3,4 % bílkovin, 4,6 % laktózy).

8 JAKOST MLÉKA Závisí :   na druhu dobytka   na kvalitě krmiva   na době dojení – polední a večerní bývá tučnější   na zdravotním stavu dobytka   na laktační době – po porodu dává dobytek více mléka   na hygieně a čistotě chlévů   na hygienickém zacházení s mlékem

9 POSUZOVÁNÍ MLÉKA POSUZUJEME –   SMYSLOVĚ: Zbarvení Chuť Vůně   SENZORICKY: Kyselost Obsah tuku Obsah sušiny Mikrobiální čistota

10 BALENÍ MLÉKA   Upravené mléko se plní do vratných, nevratných obalů.   Druhy obalů: 1.Vratné – odlehčené sklo, tmavé 2.Kartonové obaly – Tetra Pack, Tetra Brik, Zupack… 3. Plastové obaly – BTH, Finpack, Bertopack…

11 POUŽITÍ MLÉKA V KUCHYNI Mléko se používá:   jako teplý či studený nápoj,   např. na přípravu kakaa, bílé kávy,   mléko přidáváme do těst,   kaší, polévek,   marinád, omáček,   pudinků, zmrzlin,   dalších pokrmů.

12 ZAJÍMAVOSTI   Jedna koza vyprodukuje až 5 l mléka.   Kráva až 60 l mléka denně.   Pokud jde o množství produkovaného mléka, patří prvenství plejtváku obrovskému. Samice ve svých mléčných žlázách produkuje v době kojení každý den až 600 litrů mléka.   Z 10 l kozího mléka se získá 1 kg sýra.

13 ZÁVĚR   Shrnutí jednotlivých kapitol   Diskuze   Pracovní list

14 PRACOVNÍ LIST   Z jakých rostlin se mléko získává?   Co obsahuje mléko?   Jaké je využití mléka v kuchyni?   Na čem závisí jakost mléka?   Jaké znáte druhy mléka?

15 ODKAZY NA OBRÁZKY   Str.4. Copyright © 2004 David Monniaux. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cow_milking_m achine_in_action_DSC04132.jpg


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje."

Podobné prezentace


Reklamy Google