Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru 37-41-M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru 37-41-M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje."— Transkript prezentace:

1

2 Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru 37-41-M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky doplněnými textem a podporující výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

3 World Wide Web WWW – World Wide Web – volný překlad do češtiny „celosvětová pavučina“. Nezaměňujme pojem WWW a internet. WWW je v odborném slově aplikace internetového protokolu HTTP. Tím je myšlena soustava propojených hypertextových dokumentů. V češtině je používán výraz web často nejen pro označení celosvětové sítě dokumentů, ale také pro označení jednotlivé soustavy dokumentů dostupných na tomtéž webovém serveru nebo na téže internetové doméně. Internet je globální systém (celosvětová síť) navzájem propojených počítačových sítí.

4 World Wide Web Trochu statistiky velikosti internetové populace: - Dvě miliardy surfařů (asi třetina populace) 922 milionů v Asii 475 milionů v Evropě 6,5 milionů v ČR - 220 milionů registrovaných domén 96 milionů domén COM 14 milionů domén NET 885 tisíc domén CZ - 800 milionů uživatelů Facebooku 3,5 milionů v ČR - 100 milionů uživatelů Twitteru - 3,15 miliard elektronických poštovních schránek

5 World Wide Web Název naprosté většiny serverů začíná zkratkou www. Podstatou webu je tzv. „hypertextový odkaz“ což je jakási soustava propojených hypertextových dokumentů, které jsou umístěné na počítačových serverech, které navzájem tvoří celosvětovou síť – internet. Dokumenty na počítačových serverech jsou adresovány pomocí URL, jehož součástí je i doména počítače. URL, celým názvem Uniform Resource Locator („jednotný lokátor zdrojů“) je řetězec znaků s definovanou strukturou, který slouží k přesné specifikaci umístění zdrojů informací. Autorem Webu je Tim Berners-Lee. Navrhl jazyk HTML a protokol HTTP, napsal první webový prohlížeč WorldWideWeb a koncem roku 1990 spustil první webový server na světě. Největší „národní“ domény:.com,.de,.net,.uk,.org

6 World Wide Web Prohlížet jednotlivé dokumenty (webové stránky, texty, videa, obrázky, prezentace, či jiná média) můžeme pomocí webového prohlížeče (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrom, Opera, atd.) Je to program, který slouží k prohlížení www, komunikuje s HTTP serverem a zpracovává přijatý kód, který zformátuje a zobrazí webovou stránku. Pro zobrazení některých součástí stránek (animace, applety) je třeba prohlížeč doplnit zásuvnými moduly. Internet Explorer Mozilla Firefox

7 Opakování: 1.Otevřete webový prohlížeč. 2.Vyhledejte informace o počtu registrovaných domén na světě a v ČR. 3.Vyhledejte počet uživatelů internetu na světě. 4.Vyhledejte počet vrcholů v ČR nad 1000 m.

8 Použité zdroje: -map of the world wide web – obrázek www.google.czwww.google.cz -statistické informace – www.wikipedia.orgwww.wikipedia.org -pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora


Stáhnout ppt "Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru 37-41-M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje."

Podobné prezentace


Reklamy Google