Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počítačové sítě Mgr. Šárka Holečková, 2010. Počítačová síť Počítačovou síť tvoří dva nebo více počítačů, které jsou spolu propojeny. Je možné z jednoho.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počítačové sítě Mgr. Šárka Holečková, 2010. Počítačová síť Počítačovou síť tvoří dva nebo více počítačů, které jsou spolu propojeny. Je možné z jednoho."— Transkript prezentace:

1 Počítačové sítě Mgr. Šárka Holečková, 2010

2 Počítačová síť Počítačovou síť tvoří dva nebo více počítačů, které jsou spolu propojeny. Je možné z jednoho na druhý posílat zprávy nebo obrázky. Je možné uložit na jeden počítač dokument a z druhého počítače se na něj podívat. Jinými slovy – počítače spolu mohou komunikovat.

3 Propojení počítačů K vytvoření sítě potřebujeme alespoň dva počítače, dále kabel, protože je jasné, že někudy musí informace proudit. A taky potřebujeme program, který komunikaci zařídí.

4 Typy sítí Existuje několik možností, jak dělit počítačové sítě. Dělení podle druhu přenášených signálů známe z televizí:  analogové,  digitální.

5 Typy sítí z hlediska rozlohy  LAN – lokální sítě Spojují uzly v rámci jedné budovy nebo několika blízkých budov, do vzdálenosti stovky metrů až km (při použití optiky). Nejčastěji je dnes používána technologie Ethernet.  MAN – metropolitní sítě Propojují LAN v městské zástavbě, slouží pro přenos dat, hlasu a obrazu. Spojuje vzdálenosti řádově jednotek až desítek km.  WAN - rozsáhlé sítě Spojují LAN a MAN sítě s působností po celé zemi nebo kontinentu, na libovolné vzdálenosti.  PAN - osobní síť Jedná se o velice malou počítačovou síť (například Bluetooth), kterou člověk používá pro propojení jeho osobních elektronických zařízení, jakými jsou mobilní telefon, notebook apod.

6 Jak začínal internet? Několik vědeckých středisek v Americe se dohodlo, že by spolu potřebovalo komunikovat rychleji, a proto své počítače propojilo kabely. Potom se připojovali další uživatelé. Časem vznikla nutnost propojit se i s vnějším světem, s jinými státy. Možnosti, které skýtala nová technologie byly obrovské. Počítače se začaly užívat nejen v kancelářích, ale i doma, nejen k práci, ale i k zábavě. A zrodil se internet...

7 Internet Celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP. Společným cílem všech lidí využívajících internet je bezproblémová komunikace (výměna dat).

8 Služby internetu V rámci internetu mohou uživatelé využívat mnoho služeb. Služby jsou zajišťovány počítačovými programy a programy navzájem komunikují pomocí protokolů. Nejznámější službou je World Wide Web (www).

9 WWW - World Wide Web Kombinace textu, grafiky a multimédií propojených hypertextovými odkazy.  systém webových stránek zobrazovaných pomocí webového prohlížeče běžně používá protokol HTTP  pro zabezpečený přenos používá protokol HTTPS

10 Další služby na internetu  E-mail – elektronická pošta E-mail pro přenos zpráv používá protokol SMTPSMTP pro komunikaci s poštovními programy používá protokoly POP3, IMAPPOP3IMAP  Instant messaging – online (přímá, živá) komunikace mezi uživateli Instant messaging aplikace se někdy jmenují stejně, jako protokol (ICQ) ICQ  VoIP – telefonování pomocí Internetu VoIP SIP, Skype SIPSkype  FTP – přenos souborů FTP  DNS – domény (systém jmen počítačů pro snadnější zapamatování) DNSdomény  a další služby a protokoly (online hry, …)online hry

11 Webové prohlížeče K prohlížení webových stránek potřebujeme takzvaný prohlížeč (browser) – program, pomocí kterého si můžete zobrazit webovou stánku uloženou třeba v Austrálii. Nejznámější grafické prohlížeče:  Internet Explorer  Mozilla Firefox  Safari  Google Chrome  Opera Všechny tyto programy si můžete zdarma stáhnout z internetu, nebo je máte v počítači.

12 Konec prezentace Použité zdroje:  Kovářová Libuše. Informatika pro základní školy 1. Computer Media, 2004  http://cs.wikipedia.org/wiki/Po%C4%8D%C3%ADta%C4%8Dov%C3%A1_ s%C3%AD%C5%A5 http://cs.wikipedia.org/wiki/Po%C4%8D%C3%ADta%C4%8Dov%C3%A1_ s%C3%AD%C5%A5  http://cs.wikipedia.org/wiki/Internet http://cs.wikipedia.org/wiki/Internet  http://cs.wikipedia.org/wiki/Prohl%C3%AD%C5%BEe%C4%8D#Ostatn.C3.AD_grafick.C3.A9_prohl.C3.AD.C5.BEe.C4.8De http://cs.wikipedia.org/wiki/Prohl%C3%AD%C5%BEe%C4%8D#Ostatn.C3.AD_grafick.C3.A9_prohl.C3.AD.C5.BEe.C4.8De  www.stovezata.praha.eu www.stovezata.praha.eu  www.findablackdoctor.com www.findablackdoctor.com  www.yourname.net.au www.yourname.net.au


Stáhnout ppt "Počítačové sítě Mgr. Šárka Holečková, 2010. Počítačová síť Počítačovou síť tvoří dva nebo více počítačů, které jsou spolu propojeny. Je možné z jednoho."

Podobné prezentace


Reklamy Google